8 καλοί λόγοι για να πιείτε τσάι τσουκνίδας

By | April 29, 2023

8 οφέλη για την υγεία του τσαγιού τσουκνίδας

1. Αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό

Τα αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας περιέχουν πολλά φλαβονοειδή. Τέτοιες δευτερεύουσες φυτικές ουσίες είναι υπεύθυνες για το χρωματισμό πολλών ειδών λαχανικών και φρούτων. Τα σταφύλια, το πράσινο τσάι ή οι μελιτζάνες περιέχουν άφθονα φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή της τσουκνίδας έχουν αντιοξειδωτική δράση και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες των ενώσεων οξυγόνου. Αυτό αποτρέπει τη βλάβη των κυττάρων και μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Τα φλαβονοειδή έχουν επίσης αναλγητική δράση. Το τσάι τσουκνίδας είναι επομένως δημοφιλές ως σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο και τον αντιφλεγμονώδη πόνο στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια σοβαρών ρευματικών ή αρθριτικών εξάρσεων.

2. Βοηθά στις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης

Τα συστατικά της τσουκνίδας έχουν διουρητική δράση. Εάν υποφέρετε από μόλυνση της ουροδόχου κύστης ή θέλετε να ξεπλύνετε μια ουρολοίμωξη, το τσάι τσουκνίδας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε με φυσικό τρόπο. Τα βακτήρια και οι λοιμώξεις μπορούν να απεκκριθούν στα ούρα και η αυξημένη επιθυμία για ούρηση προκαλεί την αποβολή περισσότερων βακτηρίων.

3. Δρα ενάντια στα προβλήματα στο στομάχι και στην έμμηνο ρύση

Τα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά αποτελέσματα των συστατικών μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά για πόνους στην κάτω κοιλιακή χώρα και κράμπες στο στομάχι. Ένα φλιτζάνι φρέσκο ​​τσάι τσουκνίδας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τον οσφυαλγία της περιόδου. Ωστόσο, μην πίνετε πολύ από το διουρητικό και αφυδατικό τσάι.

4. Διεγείρει την πέψη

Οι τσουκνίδες και το τσάι που παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα περιέχουν πικρές ουσίες. Αυτά διεγείρουν την πέψη σε κάθε σταθμό του πεπτικού συστήματος. Περισσότερο σάλιο παράγεται ήδη στο στόμα ως αντίδραση στις πικρές ουσίες. Η παραγωγή γαστρικού υγρού επιταχύνει το στομάχι, ενώ η αυξημένη παραγωγή χολής στο έντερο εξασφαλίζει καλύτερο μεταβολισμό και υγιή πέψη. Το τσάι τσουκνίδας μπορεί επομένως να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την πέψη χωρίς συμπτώματα.

5. Δρα κατά της κυτταρίτιδας

Σχεδόν κάθε γυναίκα έχει κυτταρίτιδα – άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο. Ο βαθμός στον οποίο επηρεαζόμαστε από το λεγόμενο φαινόμενο φλοιού πορτοκαλιού είναι σε μεγάλο βαθμό γενετικός. Ωστόσο, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι χρήσιμοι τρόποι για την αντιμετώπιση ή ακόμα και την πρόληψη των ανεπιθύμητων βαθουλωμάτων. Επιπλέον, το τσάι τσουκνίδας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση: Λόγω της αποστραγγιστικής του δράσης, διασφαλίζει ότι το αποθηκευμένο νερό μεταφέρεται έξω από τα κύτταρα του σώματος. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, μπορούμε να σφίξουμε τον συνδετικό μας ιστό.

Στο βίντεο: Αυτοί οι υγιεινοί λόγοι μιλούν για το τσάι τσουκνίδας