Σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για δυσανεξία στη λακτόζη ή στη φρουκτόζη. Ωστόσο, μόνο λίγοι γνωρίζουν τη δυσανεξία στη σορβιτόλη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80 τοις εκατό των ανθρώπων δεν ανέχονται καλά μεγάλες ποσότητες αυτού του υποκατάστατου ζάχαρης. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε για αυτά.
Τι είναι η δυσανεξία στη σορβιτόλη;
Η σορβιτόλη, επίσης γνωστή ως σορβιτόλη, γλυκιτόλη ή εξαόλη εξαόλης, είναι υποκατάστατο ζάχαρης και είναι μία από τις αλκοόλες σακχάρου. Είναι μια υδατοδιαλυτή ένωση που βρίσκεται συνήθως φυσικά σε ορισμένα είδη φρούτων, όπως τα μήλα, τα μούρα, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα.
Όπως οι περισσότερες αλκοόλες ζάχαρης, η σορβιτόλη δεν είναι ούτε τόσο γλυκιά ούτε τόσο υψηλή σε θερμίδες όσο η ραφιναρισμένη ζάχαρη. Σύμφωνα με αυτό, η σορβιτόλη περιέχει μόνο περίπου το 60 τοις εκατό των θερμίδων σακχαρόζης (2,4 χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο), αλλά γλυκαίνει μόνο τη μισή ποσότητα. Για το λόγο αυτό, το γλυκαντικό προστίθεται σε πολλά προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη» ή «light». Βρίσκονται επίσης σε φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα στοματικής φροντίδας όπως στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες και σε τελικά προϊόντα. Επιπλέον, συχνά συνταγογραφείται σε διαβητικούς καθώς είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και η σορβιτόλη θεωρείται γενικά ασφαλής, μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Για το λόγο αυτό, όλα τα προϊόντα που περιέχουν σορβιτόλη πρέπει να φέρουν αντίστοιχη ειδοποίηση για την καθαρτική δράση.
Η δυσαπορρόφηση της σορβιτόλης είναι όταν η αλκοόλη σακχάρου στο λεπτό έντερο δεν μπορεί να διασπαστεί ή μπορεί να διασπαστεί μόνο εν μέρει. Αντίθετα, μεταβολίζεται από βακτήρια στο παχύ έντερο. Ως αποτέλεσμα, αυτό οδηγεί σε κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, ναυτία, διάρροια και κακοσμία του στόματος.
Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη σορβιτόλη;
Σε άτομα με δυσανεξία στη σορβιτόλη, η ικανότητα απορρόφησης αυτού του γλυκαντικού εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στους περισσότερους άλλους ανθρώπους. Τα τυπικά συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της δυσανεξίας στη λακτόζη, στη φρουκτόζη και στο σιτάρι και συνήθως εμφανίζονται μισή έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής που προκαλεί.
Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Διάρροια
- αέριο
- ρέψιμο
- κράμπες κοιλιακό άλγος
- ναυτία
- Λιπαρό σκαμνί
- Δυσοσμία του στόματος (Χαλίτιδα)
Επίσης ενδιαφέρον: Πόσο υγιής είναι πραγματικά η φρουκτόζη;
Πώς γίνεται η διάγνωση της δυσανεξίας στη σορβιτόλη;
Εάν τα τυπικά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως περιγράφονται παραπάνω, εμφανίζονται συχνά μετά το φαγητό, η δυσανεξία στη σορβιτόλη θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Εάν υποψιάζεστε αυτή τη δυσανεξία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν γαστρεντερολόγο. Η διαταραχή μπορεί να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας τεστ αναπνοής υδρογόνου (τεστ H2) και παρατηρώντας τα συμπτώματα. Ένα ημερολόγιο τροφίμων μπορεί επίσης να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που δεν μπορείτε να ανεχτείτε.
Θεραπεία της δυσανεξίας στη σορβιτόλη
Η δυσανεξία στη σορβιτόλη δεν θεραπεύεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αλλαγή της διατροφής σας. Η θεραπεία συνίσταται στην πλήρη αποφυγή τροφών που περιέχουν σορβιτόλη. Προκειμένου να καθοριστεί το προσωπικό όριο ανοχής, μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες αυστηρής δίαιτας, μπορούν να καταναλωθούν μικρές ποσότητες και στη συνέχεια να αυξηθούν σταδιακά.
Οι ακόλουθες τροφές περιέχουν συχνά σορβιτόλη (Ε 420)
- Τσίχλα χωρίς ζάχαρη
- Αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες, σταφίδες)
- Φρούτα σπυρί (αχλάδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα και ροδάκινα)
- Διαβητικά προϊόντα και τροφές με λίγες θερμίδες
- συσκευασμένα επιδόρπια όπως κέικ, σαλιγκάρια ξηρών καρπών, μπισκότα κ.λπ.
- φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής
- Κρασί
- Ξύδι
Συμβουλές βιβλίου σχετικά με το θέμα της δυσανεξίας στη σορβιτόλη:
Ο πλοηγός σορβιτόλης: Για δυσανεξία στη σορβιτόλη από τον Jan Stratbücker Περίπου. 30 ευρώ
Δυσανεξία στη σορβιτόλη – ζήστε καλύτερα με τη δυσανεξία στη σορβιτόλη: βασικές πληροφορίες, οδηγίες, αλλαγή στη διατροφή, συνταγές από τη Lutz Schneider Περίπου. 9 ευρώ
Πηγές: Verbraucherzentrale.de, ndr.de, medisana.com, gesundheit.de, nmidb.de