7 λάθη χειροτερεύουν την αλλεργία

By | May 20, 2023

Στη Γερμανία, περίπου το 15 τοις εκατό όλων των ενηλίκων πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, η οποία προκαλεί υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν έρχεται σε επαφή με τη γύρη. Αυτή η αλλεργία στη γύρη συνήθως προκαλεί ερεθισμό των βλεννογόνων με κνησμό ή δακρύρροια των ματιών, φτέρνισμα και καταρροή. Συμπτώματα στην αναπνευστική οδό, όπως ξηρός βήχας, δύσπνοια, δύσπνοια και αίσθημα σφίξιμο στο στήθος είναι επίσης σημάδια αλλεργικού πυρετού.

7 λάθη που χειροτερεύουν τον αλλεργικό πυρετό

Επιπλέον, υπάρχουν μερικά καθημερινά λάθη που επιδεινώνουν ακόμη και τα συμπτώματα της αλλεργίας. Θα σας εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι και πώς μπορείτε να το αποτρέψετε καλύτερα:

1. Πολυτελείς τροφές και τροφές πλούσιες σε ισταμίνη

Το ήξερες? Το αλκοόλ περιέχει την αγγελιαφόρο ουσία ισταμίνη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει ή ακόμα και να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας, όπως καταρροή και κόκκινα μάτια, καθώς και κρίσεις βήχα και φτέρνισμα. Μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο και το λευκό κρασί ιδιαίτερα αυξάνουν τα συμπτώματα του αλλεργικού πυρετού. Το τζιν και η βότκα, από την άλλη, δεν έχουν σχεδόν καθόλου ισταμίνη λόγω της απόσταξης τους. Λέγεται μάλιστα ότι βοηθούν στη μείωση του οιδήματος των βλεννογόνων.

Τροφές πλούσιες σε ισταμίνη όπως τα προϊόντα αγελαδινού γάλακτος, το ψωμί ή το λουκάνικο περιέχουν επίσης την αγγελιαφόρο ουσία που σχηματίζεται όταν ωριμάζουν μικροοργανισμοί όπως βακτήρια και μύκητες. Η ισταμίνη μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένα λαχανικά όπως οι μελιτζάνες, οι ντομάτες, το ξινολάχανο και το σπανάκι.

2. Αερίζονται τη νύχτα

Είναι ο αλλεργικός σου πυρετός χειρότερος το πρωί; Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, ανάλογα με το περιβάλλον, το φορτίο γύρης είναι υψηλότερο τη νύχτα. Αν αφήσετε το παράθυρό σας ανοιχτό το βράδυ, αντίστοιχη ποσότητα γύρης θα μπει στην κρεβατοκάμαρά σας. Εάν ζείτε στην πόλη, θα πρέπει ιδανικά να αερίζετε μεταξύ 6 π.μ. και 8 π.μ. το πρωί και στην εξοχή μεταξύ 7 μ.μ. και μεσάνυχτα. Επιπλέον, οι καθαριστές αέρα ή οι γρίλιες προστασίας από τη γύρη στα παράθυρα μπορούν επίσης να είναι χρήσιμοι.

3. Πλένεις τα μαλλιά σου το πρωί

Εάν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα, θα πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας το βράδυ και κατά προτίμηση καθημερινά, ώστε τα μαλλιά σας να είναι απαλλαγμένα από γύρη και να μην μπαίνουν στο κρεβάτι. Ένα υψηλό φορτίο γύρης στο μαξιλάρι και την κουβέρτα επιδεινώνει τα συμπτώματα.

4. Τα ρούχα σου είναι μαγνήτης γύρης

Υπάρχει επίσης γύρη στα ρούχα που φοράτε. Όσοι πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα δεν πρέπει να αφήνουν τα ρούχα τους στην κρεβατοκάμαρα. Όποιος υποφέρει σοβαρά από την αλλεργία πρέπει να πλένει τα ρούχα του αμέσως μετά από κάθε χρήση. Ωστόσο, μην κρεμάτε τα ρούχα σας έξω για να στεγνώσουν – τα ρούχα θα απορροφήσουν τη γύρη.

5. Σπάνια αλλάζουν κλινοσκεπάσματα

Οι πάσχοντες από αλλεργίες θα πρέπει να αλλάζουν τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα και να τα πλένουν τουλάχιστον στους 60 βαθμούς. Ειδικά εάν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα, θα πρέπει να αλλάζετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα και κατά προτίμηση να χρησιμοποιείτε καλύμματα που αναπνέουν ή ορισμένους τύπους κλινοσκεπασμάτων που είναι κατάλληλα για άτομα με αλλεργίες. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε ένα υγρό και ζεστό κλίμα στο οποίο ευδοκιμούν ακάρεα, μύκητες και βακτήρια. Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα θα πρέπει επίσης να στρώνουν τακτικά το κρεβάτι τους με φρέσκα λευκά είδη, καθώς η γύρη εισέρχεται στο κρεβάτι μέσω του καθημερινού αερισμού, της καθημερινής ένδυσης ή μέσω του δέρματος και των μαλλιών.

6. Δεν αθλούνται

Ως αλλεργικός, ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνετε χωρίς το αθλητικό σας πρόγραμμα. Αντίθετα – η Γερμανική Εταιρεία Αθλητιατρικής και Πρόληψης (DGSP) συνιστά αθλήματα αντοχής όπως τζόκινγκ, ποδηλασία ή κολύμπι. Αυτά τα αθλήματα εκπαιδεύουν και ενισχύουν τους αναπνευστικούς μύες, την καρδιά και την κυκλοφορία σας και τους κάνουν πιο ανθεκτικούς στις αλλεργίες. Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα αλλεργίας κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιισταμινικά χωρίς ιατρική συνταγή. Τις ημέρες που το φορτίο γύρης είναι ιδιαίτερα υψηλό, είναι προτιμότερο να ολοκληρώσετε προληπτικά το αθλητικό σας πρόγραμμα σε εσωτερικούς χώρους. Επομένως, προσέξτε τους χρόνους πτήσης της γύρης και τη συγκέντρωση.

7. Καπνίζεις και εσύ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα είναι ανθυγιεινό και καρκινογόνο. Εάν καπνίζετε τακτικά, κινδυνεύετε επίσης να αναπτύξετε ή ακόμα και να επιδεινώσετε αλλεργίες. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *