5 σημάδια ότι ο πόνος κρύβεται πίσω από μια σοβαρή ιατρική κατάσταση

By | May 17, 2023

Ο πόνος είναι πάντα άβολος, αλλά συχνά υποχωρεί είτε μόνος του είτε μετά από θεραπεία με ζέστη, κρύο ή φαρμακευτική αγωγή. Οι πόνοι στους μύες, η ένταση ή ο πόνος στις αρθρώσεις λόγω εσφαλμένης και υπερφόρτωσης είναι από τις πιο κοινές αιτίες πόνου και συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα. Αλλά μερικές φορές ο πόνος δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί ή ακόμη και επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα ορισμένες ασθένειες να βρίσκονται πίσω από αυτόν. Προσέξτε λοιπόν αυτά τα σημάδια:

1. Ο πόνος είναι δυνατός το πρωί

Ιδιαίτερα χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα όπως π.χ Η αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέονται με πόνους μυών και αρθρώσεων το πρωί δεμένα μεταξύ τους. Ενώ αυτός ο πόνος υποχωρεί κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα φλεγμονώδη μόρια κυκλοφορούν στο σώμα, μπορεί ακόμα πρωινή δυσκαμψία δυσκολεύουν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Επομένως, εάν παρατηρήσετε πόνο το πρωί που βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν υπήρχε ποτέ πριν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

2. Ο πόνος δεν είναι μόνο τοπικός

Πολλοί πόνοι είναι εντοπισμένοι. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ο πόνος να μην μπορεί πλέον να περιοριστεί σε μία περιοχή του σώματος. Αυτό μπορεί π.χ. Β. να υποδεικνύει επίσης ασθένειες όπως η ινομυαλγία. Ομοίως, παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο υπερκινητικότητας, καθώς και ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές είναι το έναυσμα για εκτεταμένο πόνο.
Ομοίως, ένα λεγόμενο μυαλγία (μυϊκός πόνος) πίσω από αυτό. Η ένταση και η σκλήρυνση των μυών, η οποία δεν χρειάζεται να είναι πάντα τοπική, μπορεί να εμφανιστεί ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα υπερφόρτωσης, αλλά και ως αποτέλεσμα λανθασμένης στάσης και έλλειψης άσκησης. Αυτός ο πόνος μπορεί επίσης να σχετίζεται με μεταβολικές και αυτοάνοσες ασθένειες, φλεγμονή, μόλυνση, τραυματισμό ή καρκίνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εξέταση από γιατρό μπορεί να βοηθήσει.

3. Η καθημερινότητα περιορίζεται από τον πόνο

Ενώ παλιά πράγματα όπως το σκύψιμο, το κάθισμα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών δεν αποτελούσαν πρόβλημα, σήμερα πρέπει να κάνετε διαλείμματα πιο συχνά επειδή ο πόνος εξαπλώνεται ή επιδεινώνεται. Τα λεγόμενα λειτουργικούς περιορισμούς μέσω του πόνου στην καθημερινή ζωή δεν είναι φυσιολογικό και πρέπει πάντα να διευκρινίζεται από γιατρό. Πίσω από αυτό μπορεί να κρύβονται ασθένειες όπως η αρθροπάθεια, οι ρευματισμοί, η ουρική αρθρίτιδα ή η αρθρίτιδα.
Αλλά πόνος όπως κοιλιακό άλγος που εμφανίζεται στο στομάχι και τα έντερα και σημεία όπως ναυτία, έμετος και απώλεια όρεξης μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ασθένειες. Εάν αυτά τα συμπτώματα επιμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνιστάται επίσκεψη σε γιατρό.

4. Ο πόνος γίνεται χρόνιος και διαρκεί αρκετές εβδομάδες

εάν πόνος περισσότερο από τρεις μήνες επιμένουν, ονομάζεται χρόνιος πόνος. Ο πόνος σας έχει διαρκέσει για περίπου έξι εβδομάδες, οπότε μην φοβάστε να δείτε έναν γιατρό τώρα. Ο πόνος στην πλάτη πρέπει Β. να τελειώσει μετά από έξι εβδομάδες το αργότερο, ο πόνος στις αρθρώσεις συνήθως μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Αν οι αρθρώσεις ακόμα πρήξιμο, ερυθρότητα και ζέστηαυτό μπορεί να είναι σημάδι α φλεγμονή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

5. Ο πόνος είναι άτυπος

ο πόνος μπορεί θαμπό, μυτερό, μαχαίρι ή πυροβολισμό αίσθηση Ο πόνος που σχετίζεται με τους πόνους στους μύες αναπτύσσεται συχνά σε διάστημα δύο ημερών, ενώ ένα χτύπημα ή πτώση μπορεί να προκαλέσει άμεσο πόνο. Αν, από την άλλη πλευρά, εμφανιστεί πόνος που είναι πρώτα πιο δυνατός, μετά πιο αδύναμος, αλλά στη συνέχεια επανέλθει ακόμα πιο δυνατός, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό για την περιοχή του σώματός σας. Αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα με τα νεύρα ή τα οστά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *