5 σημάδια ότι η ψυχική σας υγεία υποφέρει

By | April 22, 2023

5 σημάδια ότι η ψυχική σας υγεία υποφέρει

υποχώρηση στην ιδιωτική σφαίρα

Η απλή σκέψη της συνάντησης με φίλους προκαλεί άγχος και αισθήματα εξάντλησης; Εάν η ψυχική υγεία υποφέρει από συνεχές στρες, εκείνοι που επηρεάζονται συχνά αποσύρονται στην ιδιωτική τους ζωή και προσπαθούν να αποφύγουν δυνητικά στρεσογόνες κοινωνικές καταστάσεις. Στους δικούς τους τέσσερις τοίχους, οι εξαντλημένες ψυχές μπορούν τουλάχιστον να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους για λίγη ξεκούραση και χαλάρωση πριν ξαναρχίσει το άγχος της καθημερινότητας. Να είστε σε εγρήγορση αν απομακρυνθείτε περισσότερο από κοινωνικές καταστάσεις και δεν μπορείτε να φέρετε τον εαυτό σας να δει φίλους ή οικογένεια.

Γρήγορες συναισθηματικές αντιδράσεις

Εκείνοι που περπατούν πάνω στα παροιμιώδη ψυχικά ούλα και καίγονται συχνά δεν είναι καλοί στο να αντιμετωπίζουν τα δικά τους συναισθήματα ή των άλλων ανθρώπων. Ένα τυπικό σημάδι ότι έχετε ψυχική ανισορροπία είναι όταν συγκινείστε εύκολα. Παρατηρείτε ότι ακόμα και τα μικροπράγματα σας κάνουν υπερβολικά συναισθηματικούς ή θυμωμένους; Ακούστε τον εαυτό σας και πάρτε ό,τι χρειάζεστε: ύπνο, ξεκούραση, επαφή με φίλους ή χρόνο μαζί με τον σύντροφό σας.

Αύξηση προβλημάτων ύπνου

Σε πολλές περιπτώσεις, το ψυχικό στρες επηρεάζει επίσης τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Όσοι είναι διανοητικά ανισορροπημένοι και μαστίζονται από το άγχος και την υπερκόπωση συχνά έχουν επίσης προβλήματα ύπνου. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή να συνεχίσετε να ξυπνάτε; Ή μήπως δυσκολεύεστε ιδιαίτερα να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί; Όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι η ψυχική σας υγεία χρειάζεται καλύτερη φροντίδα.

ΜΜάθε περισσότερα: Αυτές οι συμβουλές βοηθούν πραγματικά να αποκοιμηθείτε αμέσως > >

Σωματικά προβλήματα και πόνος

Το ψυχικό στρες, το στρες, οι φόβοι και η εξάντληση μπορούν να γίνουν αισθητά μέσω σωματικών παραπόνων. Αυτό το γνωρίζουμε, για παράδειγμα, όταν η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται λόγω άγχους ή όταν ο καρδιακός μας παλμός επιταχύνεται λόγω φόβου. Ωστόσο, εάν το ψυχολογικό στρες γίνει μόνιμη κατάσταση, μπορεί να εμφανιστούν χρόνιες σωματικές διαταραχές, όπως πεπτικά προβλήματα ή πόνος. Στην ιατρική, τότε μιλάμε για ψυχοσωματικά παράπονα, δηλ. παράπονα που δεν μπορούν να εξηγηθούν αποκλειστικά από σωματικά αίτια.

κούραση και εξάντληση

Όποιος παραμελεί τη δική του ψυχική υγεία και ξεπερνά συνεχώς τα όρια του στρες και της καταπόνησης, μερικές φορές θα κουραστεί και θα εξαντληθεί. Και αυτό δεν γίνεται αντιληπτό μόνο σωματικά μέσω του λήθαργου και της έλλειψης ορμής, αλλά και μέσω της ψυχικής εξάντλησης. Ακούστε τον εαυτό σας: Δεν βρίσκετε πλέον καμία δημιουργικότητα στον εαυτό σας ή δυσκολεύεστε να κάνετε σχέδια, να προγραμματίσετε εκδρομές ή να προετοιμαστείτε για διακοπές; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι είστε ψυχικά υπερφορτωμένοι. Τώρα δώστε στον εαυτό σας το τόσο απαραίτητο ψυχικό διάλειμμα και αναζητήστε πράγματα ή άτομα που θα σας βοηθήσουν να επαναφορτίσετε τις ψυχικές σας μπαταρίες.