Τι είναι ο ναρκισσισμός;
Ναρκισσιστική προσωπικότητα είναι κάποιος που ενεργεί αποκλειστικά με εγωιστικό, αδίστακτο και εγωιστικό τρόπο. Στην ψυχολογία, γίνεται διάκριση μεταξύ του ευάλωτου, του ευάλωτου ναρκισσιστή και του μεγαλεπήβολου ναρκισσιστή. Ο ναρκισσισμός είναι μια σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας που συνήθως δεν αντιμετωπίζεται.
5 σημάδια ότι βγαίνεις με ναρκισσιστή
Στον ναρκισσιστή αρέσει να μιλάει πολύ – και κατά προτίμηση για τον εαυτό του
Η συνομιλία με έναν ναρκισσιστή είναι συνήθως σαν παιχνίδι. Στον συνομιλητή δίνεται μόνο ο ρόλος του ακροατή και του θαυμαστή. Το χειροκρότημα δεν πρέπει να λείπει ούτε στα σωστά σημεία, γιατί μόνο ένα είναι σε πρώτο πλάνο: η νοσηρή ανάγκη για θαυμασμό, αναγνώριση και κομπλιμέντα. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν έχουν καμία αυτοεκτίμηση. αντισταθμίζουν επιδεικνύοντας τη δική τους μεγαλοπρέπεια και δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τους γύρω τους.
Ο ναρκισσιστής δεν έχει καμία ενσυναίσθηση
Είχατε μια κακή μέρα στο γραφείο και είχατε πονοκέφαλο; Να είστε σίγουροι ότι η μέρα του ναρκισσιστή συντρόφου σας ήταν τρεις φορές χειρότερη και ο πονοκέφαλος μοιάζει με κρίση ημικρανίας. Ό,τι κι αν συμβεί, μην περιμένετε καμία ενσυναίσθηση ή εκτίμηση. Υπάρχει μόνο ένα άτομο που είναι το επίκεντρο και αυτό είναι ο ναρκισσιστής. Παρεμπιπτόντως, οι ναρκισσιστές είναι πολύ καλά σε θέση να δείχνουν ενσυναίσθητα συναισθήματα – όχι επειδή τα νιώθουν, αλλά επειδή αντανακλούν αυτά τα συναισθήματα.
Ο νάρκισσος δεν έχει φίλους
Κατά κανόνα, όλοι έχουν ένα δίκτυο – φίλοι από το σχολείο και τις μέρες σπουδών, αγαπητοί συνάδελφοι ή αγαπητοί άνθρωποι από το αθλητικό σωματείο. Το αστείο είναι ότι ο νάρκισσος δεν έχει φίλους. Στην καλύτερη περίπτωση έχει γνωστούς με τους οποίους κάνει επιφανειακές συζητήσεις. Βαθιές συνομιλίες; κανένας. Ο νάρκισσος έχει έναν τεράστιο φόβο ότι κάποιος θα κοιτάξει πίσω από την πρόσοψη και θα ανακαλύψει το χασμουρητό κενό. Για το λόγο αυτό, οι ναρκισσιστές σύντροφοι προσπαθούν συχνά να μποϊκοτάρουν τις υπάρχουσες φιλίες για να συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής και να αποσπούν την προσοχή από τη δική τους κατάσταση.
Ο νάρκισσος δεν ζητά ποτέ συγγνώμη
Γιατί? Ο νάρκισσος έχει πάντα δίκιο. Το να μαλώνεις με έναν ναρκισσιστή είναι σαν να οδηγείς σε αδιέξοδο. Μια διαφωνία είναι σχεδόν αδύνατη, γιατί έτσι κι αλλιώς υπάρχει μόνο μία αλήθεια και μία μόνο αποδεκτή γνώμη. Και αν ο νάρκισσος χαθεί πραγματικά, υπάρχει ακόμα ο απόλυτος τρόπος να γυρίσει: Δεν θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά γιατί το άτομο που ήταν απέναντι δεν του έδωσε άλλη επιλογή. Και ήδη ο «Μαύρος Πέτρος» επιστρέφει στο … σένα – που μας φέρνει στο θέμα του gaslighting.
Μάθετε περισσότερα: ΑΥΤΟ είναι πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι για την ψυχική υγεία
Ο νάρκισσος «γκάζι»
Το gaslighting είναι μια μορφή χειραγώγησης και ψυχολογικής κακοποίησης που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ναρκισσιστές για να αποσπάσουν την προσοχή από τον εαυτό τους και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Ο όρος προέρχεται από τον τίτλο της παράστασης «Φως αερίου” από το 1938? αυτό το έργο χρησιμοποιεί ψευδείς πληροφορίες για να κάνει τα θύματα να αμφιβάλλουν για τις αναμνήσεις και τις αισθήσεις τους, καταστρέφοντας την αυτοπεποίθησή τους. Τα σημάδια του φωτισμού αερίου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- αβεβαιότητα
- ανησυχία
- Αμφιβολίες για τον εαυτό σας και τη δική σας συμπεριφορά
- Η αίσθηση ότι τα κάνεις όλα λάθος και δεν είσαι αρκετός
- Συγχωρήστε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας
Διαβάστε επίσης: Τοξική σχέση: Πώς να εντοπίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια
Αυτό το άρθρο μιλάει για λόγους απλότητας στο ναρκισσιστές? Φυσικά υπάρχουν και γυναίκες ναρκισσίστριες. Επιπλέον, αυτό το άρθρο δεν προορίζεται για τη διάγνωση του συντρόφου σας – έχει σκοπό μόνο να σας ενθαρρύνει να τοποθετήσετε μια σχέση αγάπης στο πλαίσιο ασυνήθιστων αντιδράσεων ή συμπεριφοράς.