5 απλές συμβουλές για να αποκοιμηθείτε

By | May 17, 2023

Μερικοί αποκοιμιούνται μετά από λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά και άλλοι πετούν και γυρίζουν για ώρες μέχρι να μπορέσουν να κοιμηθούν. Εάν αυτή τη στιγμή βρίσκεστε σε μια φάση που δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, οι συμβουλές και τα κόλπα μας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια ξεκούραστη και χαλαρή νύχτα.

Για έναν ξεκούραστο ύπνο, οι ειδικοί συνιστούν διάρκεια έξι έως δέκα ωρών. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις καθημερινές απαιτήσεις ύπνου ανάλογα με την ηλικία, τη διατροφή και την κατάσταση της υγείας. Τα φάρμακα και ορισμένες συμπεριφορές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Παρεμπιπτόντως, αυτό αποτελείται από πολλούς κύκλους ύπνου, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές φάσεις ύπνου. Όπως υποδηλώνει ήδη το όνομα, οι συμβουλές μας πρέπει να σας βοηθήσουν, ειδικά στην πρώτη φάση του ύπνου.

Συμβουλή 1: Τα κλασικά – μετρώντας πρόβατα

Αυτή η μέθοδος είναι μακράν μια από τις πιο γνωστές συμβουλές για να αποκοιμηθείς και μάλιστα από κάποιους χαμογελούν. Αλλά η καταμέτρηση των προβάτων μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μέτρημα είναι μια πολύ μονότονη και χωρίς συναισθήματα διαδικασία. Εάν δεν είστε λάτρης των προβάτων ή θέλετε να προσθέσετε λίγη ποικιλία στο τελετουργικό σας πριν τον ύπνο, μπορείτε επίσης να φανταστείτε άλλα ζώα, αντικείμενα ή λουλούδια. Είναι σημαντικό να μην σας πιάνει εμμονή να μετράτε σωστά. Εάν παρεκκλίνουν στην ιστορία τους και, για παράδειγμα, κάνουν μια βόλτα στη φύση, αυτή η ηρεμιστική εικόνα μπορεί επίσης να προσφέρει χαλάρωση και να οδηγήσει σε ταχύτερο ύπνο.

Συμβουλή 2: Τροφή που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε

Μάλιστα, η διατροφή επηρεάζει και τη συμπεριφορά του ύπνου και ιδιαίτερα τη φάση του ύπνου. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στον ύπνο σας. Ένα οικιακό φάρμακο που είναι δημοφιλές εδώ και δεκαετίες είναι το ζεστό γάλα (με ή μέλι) πριν πάτε για ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο. Μπορεί να βρεθεί στον σολομό, για παράδειγμα, και διεγείρει το σχηματισμό μελατονίνης στο σώμα. Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που σε βοηθούν να αποκοιμηθείς.

Συμβουλή 3: Βραδινή βόλτα

Η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε διάκριση μεταξύ εκτεταμένων αθλητικών συνεδριών το βράδυ και μιας βόλτας στον καθαρό αέρα. Η προπόνηση υψηλής έντασης αργά το βράδυ ανεβάζει άσκοπα τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση. Είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία όταν κάνεις μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο το βράδυ. Ο καθαρός αέρας και η μέτρια άσκηση απελευθερώνουν αδενοσίνη. Αυτή είναι μια αγγελιαφόρος ουσία που μας κουράζει. Αυτή η ουσία εκκρίνεται επίσης από το σώμα εάν, για παράδειγμα, είστε ξύπνιοι για πολύ καιρό.

Συμβουλή 4: Βραδινό διάβασμα

Ένα καλό βιβλίο μπορεί να κάνει θαύματα για να κουραστείτε και να αποκοιμηθείτε. Φυσικά, θα πρέπει να είναι ελαφρύ και όχι ένα συγκλονιστικό θρίλερ. Αντ’ αυτού, προτιμήστε μια ρομαντική κωμωδία ή μη μυθοπλασία. Παρεμπιπτόντως, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην διαβάζετε το βιβλίο στο κρεβάτι, αλλά να βολεύεστε στον καναπέ.

Συμβουλή 5: Καθαρός αέρας και άνετη θερμοκρασία

Ένα ανοιχτό παράθυρο στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να εξασφαλίσει έναν ξεκούραστο ύπνο. Με την προϋπόθεση ότι οι θόρυβοι στο περιβάλλον επιτρέπουν καθόλου χαλάρωση. Εάν ζείτε σε μια αρκετά ανήσυχη περιοχή, μπορείτε εναλλακτικά να αερίσετε καλά το δωμάτιο πριν πάτε για ύπνο. Αφιερώστε τουλάχιστον δέκα λεπτά ή περισσότερα για αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βέλτιστη θερμοκρασία για ύπνο είναι γύρω στους 18 βαθμούς. Προσπαθήστε να ρυθμίσετε τη θέρμανση σας σε αυτήν τη θερμοκρασία. Είναι επίσης σημαντικό τα κλινοσκεπάσματα να είναι προσαρμοσμένα στην αντίστοιχη εποχή. Ένα λεπτό καλοκαιρινό πάπλωμα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα πιο ζεστό μοντέλο το χειμώνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *