5 αιτίες δακρύων ματιών

By | May 15, 2023

τι είναι τα δάκρυα

Τα δάκρυα παράγονται σε αδένες πάνω από την εξωτερική γωνία του ματιού και εξυπηρετούν αρκετές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα μας. Για παράδειγμα, διασφαλίζουν ότι τα μάτια μας τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά και υγραίνονται και παραμένουν προστατευμένα από ξένα σώματα. Συναισθήματα όπως η λύπη, η ευτυχία και ο θυμός προκαλούν επίσης αυξημένη παραγωγή δακρύων. Ωστόσο, τα άτομα με υγρά μάτια υποφέρουν συνήθως από υπερπαραγωγή δακρύων. Μπορείτε να μάθετε εδώ ποιες είναι οι πιθανές αιτίες.

5 αιτίες δακρύων ματιών

1. Ξηρά μάτια

Φαίνεται αντιφατικό, αλλά η ξηροφθαλμία συχνά οδηγεί σε εξαιρετικά υγρά μάτια. Εάν η επιφάνεια του ματιού είναι πολύ ξηρή, ο κερατοειδής δεν είναι πλέον επαρκώς υγρός. Αυτό προκαλεί τα βλέφαρα να τρίβονται στην επιφάνεια του ματιού με κάθε αναλαμπή, δημιουργώντας ερεθισμό. Ως φυσική αντίδραση, οι δακρυϊκοί αδένες προσπαθούν τώρα να αντισταθμίσουν την έλλειψη υγρασίας και την προκύπτουσα τριβή και να παράγουν περισσότερο δακρυϊκό υγρό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει υπερβολικό επειδή η επιφάνεια του ματιού και ο σάκος του επιπεφυκότα μπορούν να απορροφήσουν μόνο μια ορισμένη ποσότητα υγρού. Η περίσσεια υγρού στη συνέχεια τρέχει κάτω από την άκρη του καπακιού ως δάκρυα.

2. Επιπεφυκίτιδα

Ένα πολύ υγρό μάτι είναι ένα κοινό σύμπτωμα της επιπεφυκίτιδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις (κρύο) οι ιοί ή τα βακτήρια είναι η κύρια αιτία της μόλυνσης. Για τις μη μολυσματικές αιτίες, οι αλλεργίες και τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν την οφθαλμική νόσο. Άλλα τυπικά συμπτώματα και σημεία περιλαμβάνουν κάψιμο, φαγούρα και κόκκινα μάτια, κολλώδη βλέφαρα, αίσθηση ξένου σώματος και θολή όραση. Ενώ ένα αντιβιοτικό μπορεί να συνταγογραφηθεί για τη βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, η ιογενής φλεγμονή συνήθως θεραπεύεται από μόνη της. Τα λεγόμενα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Εδώ θα μάθετε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, τη διάρκεια και τις σπιτικές θεραπείες για την επιπεφυκίτιδα.

3. Αλλεργία

Ένας άλλος λόγος για τα υγρά μάτια μπορεί να είναι οι αλλεργίες ή οι δυσανεξίες. Ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, όσοι πάσχουν από αλλεργία στη γύρη εμφανίζουν δάκρυα, κοκκινίλες, φαγούρα και συχνά πρησμένα μάτια. Όταν έχετε αλλεργία, το σώμα σας αντιδρά σε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν είναι επιβλαβή και απελευθερώνει ισταμίνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα. Όταν έρχονται σε επαφή με αλλεργιογόνα όπως γύρη ή τρίχες ζώων, τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια διογκώνονται, γίνονται κόκκινα, υδαρή και φαγούρα. Οι πιο κοινές αιτίες αλλεργικών συμπτωμάτων στα μάτια είναι το γρασίδι, η γύρη των δέντρων και των ζιζανίων, το τρίχωμα των κατοικίδιων, τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα. Ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αλλεργία, οφθαλμικές σταγόνες και αποφυγή πυροδοτήσεων όπως γύρη, μούχλα ή τρίχωμα ζώων μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα.

Υποφέρετε από αλλεργία στη γύρη; Εδώ μπορείτε να μάθετε ποιες θεραπείες και θεραπείες προσφέρουν ανακούφιση.

4. Λοίμωξη του δακρυϊκού σάκου

Η δακρυοκυστίτιδα είναι ο κλινικός όρος για μια μόλυνση του δακρυϊκού πόρου ή φλεγμονή του δακρυϊκού σάκου, που συχνά προκύπτει από μόλυνση με οστρακιά, ανεμοβλογιά ή γρίπη.

Ο δακρυϊκός αδένας απελευθερώνει συνεχώς μικρές ποσότητες δακρύων για να διατηρεί το μάτι υγρό. Όταν αναβοσβήνεις, τα δάκρυα απλώνονται στην επιφάνεια του ματιού. Στη συνέχεια ρέουν μέσω των καναλιών παροχέτευσης στον δακρυϊκό σάκο και από εκεί στη ρινική κοιλότητα. Στην περίπτωση της δακρυοκυστίτιδας, ο ρινοδακρυϊκός πόρος αποφράσσεται και το δακρυϊκό υγρό συσσωρεύεται επειδή δεν μπορεί πλέον να στραγγίσει από τη μύτη. Ο ιστός γύρω από το μάτι διογκώνεται και έτσι προσφέρει ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.

Τόσο η οξεία όσο και η χρόνια δακρυοκυστίτιδα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως άφθονο πότισμα, πυρετό, πόνο, ερυθρότητα, πύον και πρήξιμο του κάτω εξωτερικού βλεφάρου. Ενώ η οξεία δακρυοκυστίτιδα μπορεί να υποχωρήσει μόνη της χωρίς θεραπεία, συνιστάται η αξιολόγηση των συμπτωμάτων από οφθαλμίατρο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η οξεία νόσος του δακρυϊκού πόρου μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια δακρυοκυστίτιδα.

5. Μακιγιάζ

Το μακιγιάζ, ειδικά η μάσκαρα, το eyeliner, το concealer ή η σκιά ματιών, χρησιμοποιείται συχνά γύρω από την περιοχή των ματιών. Ωστόσο, τα διάφορα προϊόντα περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τα ευαίσθητα μάτια και να προκαλέσουν δακρύρροια και φλεγμονή. Επιπλέον, το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πιο λεπτό, πιο ευαίσθητο και ερεθίζεται πιο εύκολα από ό,τι σε άλλα μέρη του σώματος. Επομένως, εάν έχετε την τάση να έχετε ευαίσθητα μάτια, θα πρέπει να αποφύγετε να μακιγιάζετε το εσωτερικό σας βλέφαρο με καγιάλ ή eyeliner. Σε αυτή την περιοχή, οι οφθαλμικοί αδένες μπορεί να μπλοκαριστούν. Το αποτέλεσμα: μολύνσεις και αυξημένη ροή δακρύων. Επίσης, φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε το μακιγιάζ σας μετά την ημερομηνία λήξης. Επιπλέον, το μακιγιάζ πρέπει να αφαιρείται στο τέλος της ημέρας με μαντηλάκια ντεμακιγιάζ ή μαντηλάκια για τα βλέφαρα.

Πηγές: similasan.swiss, health.osu.edu, allergieratgeber.de, sucht.de, everydayhealth.com

Στο βίντεο: ξηροφθαλμία; Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *