4 τρόποι για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία

By | May 4, 2023

Τι είναι το tennis elbow: συμπτώματα και αιτίες

Ο αγκώνας του τένις είναι επίσης γνωστός ως επικονδυλίτιδα με τεχνικούς όρους. Αυτός είναι ένας επώδυνος ερεθισμός των τενόντων του αγκώνα. Κατά κανόνα, τα εξαρτήματα των τενόντων φλεγμαίνουν λόγω υπερφόρτωσης. Η φλεγμονή επηρεάζει τις προσκολλήσεις των τενόντων των μυών του αντιβραχίου, οι οποίοι προέρχονται από τις οστέινες προεξοχές του βραχιονίου. Αυτή η οστική προεξοχή ονομάζεται ανατομικά επικόνδυλος.

Tennis elbow: πώς αναπτύσσεται

Ο αγκώνας του τένις προκαλείται παραδοσιακά από επαναλαμβανόμενη υπερφόρτωση των τενόντων στο εξωτερικό της άρθρωσης του αγκώνα. Αυτοί οι τένοντες συνδέουν τους μύες του αντιβραχίου, οι οποίοι εκτείνονται κατά μήκος και κατά μήκος της ωλένης και της ακτίνας, με τον άνω βραχίονα. Ιδιαίτερα βαριά φορτία και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που πιέζουν το εξωτερικό του αγκώνα μπορεί να προκαλέσουν τέτοιο ερεθισμό. Τέτοιες μονότονες αγχωτικές κινήσεις συμβαίνουν, για παράδειγμα, όταν εργάζεστε στον υπολογιστή, κάνετε δουλειές του σπιτιού (καθαρισμός παραθύρων, σιδέρωμα) ή όταν κάνετε χειροτεχνίες (πριόνι, σφυρί). Τέτοια επαναλαμβανόμενα στρες συμβαίνουν επίσης στο τένις, γεγονός που του δίνει το όνομά του. Τέλος, οποιαδήποτε μορφή μονότονης κίνησης υπό φορτίο μπορεί να βλάψει τις τενοντώδεις συνδέσεις των μυών του αντιβραχίου. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο ο αγκώνας του τένις να προκαλείται από μια λανθασμένη θέση ύπνου. Οι άνθρωποι που κοιμούνται στο πλάι και χρησιμοποιούν το λυγισμένο τους χέρι ως προσκέφαλο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αγκώνα του τένις. Σε αυτή τη θέση ασκούνται σταθερές δυνάμεις στις εισαγωγές των χαλαρών μυών και τενόντων. Στη συνέχεια αναπτύσσονται γρήγορα μικροσχίσεις στην προσκόλληση του τένοντα.

Η βλάβη στην προσκόλληση του τένοντα είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι μύες του αντιβραχίου είναι αδύναμοι και οι μύες απλώς καταπονούνται. Προκειμένου να αποτραπεί ο αγκώνας του τένις, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, των οποίων ο μυς μειώνεται φυσικά, θα πρέπει να δίνουν προσοχή σε επαρκή και ποικίλη άσκηση.

Αυτά είναι τα συμπτώματα του αγκώνα του τένις

Οι μικροσκοπικοί τραυματισμοί στις προσκολλήσεις του τένοντα στον επικόνδυλο προκαλούν τυπικά συμπτώματα. Μπορείτε συνήθως να αναγνωρίσετε τον αγκώνα του τένις από τα ακόλουθα σημάδια:

 • Πόνος πίεσης στο εξωτερικό του αγκώνα
 • Πόνος κατά την κίνηση και καταπόνηση του αγκώνα
 • μυρμήγκιασμα των χεριών
 • περιορισμοί κινητήρα
 • Αδυναμία των μυών του αντιβραχίου
 • Δεν είναι δυνατή η επέκταση του αγκώνα

Επίσης ενδιαφέρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα της αρθρώσεως > >

Αυτά τα 4 πράγματα βοηθούν ενάντια στα συμπτώματα

Η θεραπεία του αγκώνα του τένις εξαρτάται πάντα από τα αντίστοιχα ερεθίσματα. Εάν τα αίτια είναι γνωστά, μπορεί να πραγματοποιηθεί στοχευμένη θεραπεία. Κατά κανόνα, όμως, συνιστώνται τα ακόλουθα μέτρα για την ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων.

1. Προστασία και ανακούφιση

Οι τραυματισμένοι μύες και τένοντες χρειάζονται χρόνο ανάπαυσης για υγιή αναγέννηση. Δεδομένου ότι ο αγκώνας του τένις προκαλείται κυρίως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις υπό φορτίο ή κακή στάση στην καθημερινή ζωή, είναι πλέον σημαντικό να προστατεύσετε τον αγκώνα. Μετακινήστε την άρθρωση όσο το δυνατόν λιγότερο. Μπορείτε να ανακουφίσετε σηκώνοντας τον αντιβράχιο σας ή φορώντας τον σε νάρθηκα ή σφεντόνα ώμου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκουράστε το χέρι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Θα πρέπει επίσης να απέχετε από τα επίπονα αθλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η μεταφορά βαρέων ειδών παντοπωλείου ή η χειροκίνητη μετακίνηση μεγάλων βαρών επιβαρύνει επίσης πάρα πολύ τους μυς του αντιβραχίου. Εάν δεν μπορείτε να αναπτύξετε πλήρως επαγγελματικά ή δεν μπορείτε να συμβιβάσετε τη θεραπεία του αγκώνα του τένις με την καθημερινή εργασία, μιλήστε με το γιατρό σας για να λάβετε ένα σημείωμα ασθένειας.

Μάθε περισσότερα: Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα των βραχυόνων μυών > >

2. Μυϊκή ενδυνάμωση

Όταν ο οξύς πόνος στον αγκώνα έχει επουλωθεί και δεν αισθάνεστε πια πόνο όταν κινείστε, μπορείτε να δυναμώσετε τους μύες με συγκεκριμένες ασκήσεις αντιβραχίων και ασκήσεις διατάσεων. Με ισχυρούς μύες του αντιβραχίου, μπορεί να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των προσκολλήσεων του τένοντα. Για να ενισχύσετε συγκεκριμένα τους μύες του αντιβραχίου, εκτελέστε την ακόλουθη άσκηση, για την οποία δεν χρειάζεστε αθλητικό εξοπλισμό:

 • Ακουμπήστε τον πήχη σας σε μια επίπεδη επιφάνεια.
 • Το χέρι κρέμεται ελεύθερα πάνω από την άκρη του χαλιού μέχρι τον καρπό.
 • Κρατήστε ένα μπουκάλι νερό ή ένα χοντρό βιβλίο με το ελεύθερο χέρι σας.
 • Χαμηλώστε το βάρος στα χέρια σας αργά και ελεγχόμενα.
 • Σηκώστε το πίσω με μια αργή κίνηση του χεριού σας.
 • Επαναλάβετε την άσκηση 10 έως 15 φορές.

Μάθε περισσότερα: Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις για δυνατούς πήχεις > >

3. Ψύξη, θέρμανση και μασάζ

Οξείες, φρέσκες κακώσεις τένοντα στον αγκώνα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κρύο. Αυτό εξουδετερώνει το πρήξιμο και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Εάν ο αγκώνας του τένις έχει ήδη γίνει ένα χρόνιο παράπονο, η θερμοθεραπεία μπορεί να έχει καταπραϋντική δράση. Η ακτινοβόληση του κόκκινου φωτός ή η χρήση μαξιλαριού για σπόρους που έχουν ζεσταθεί μπορεί να παράγει εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα. Το προσεκτικό μασάζ των μυών του αντιβραχίου και της περιοχής του αγκώνα είναι επίσης χρήσιμο έναντι των παραπόνων. Το μασάζ διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στον συνδετικό ιστό και τους μύες, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του αγκώνα του τένις.

4. Φορέστε ειδικούς επιδέσμους

Ειδικοί επίδεσμοι υπόσχονται να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ερεθισμένων τενόντων προσκολλήσεων των μυών του αντιβραχίου στην άρθρωση του αγκώνα. Τα λεγόμενα σιδεράκια επικονδυλίτιδας δένονται γύρω από το αντιβράχιο ως επίδεσμοι και ασκούν πίεση στους μύες του αντιβραχίου μέσω ενός μαξιλαριού που είναι ενσωματωμένο στον επίδεσμο. Αυτό ανακουφίζει την προσκόλληση του τένοντα κατά τις κινήσεις και την ένταση των μυών. Τα σιδεράκια επικονδυλίτιδας έρχονται σε διάφορα σχέδια, είτε ως μανίκι για ολόκληρο τον αγκώνα είτε σε μορφή μανσέτας που φοριέται γύρω από τον καρπό ή κάτω από τον αγκώνα.