4 σπιτικές θεραπείες για τη μόλυνση των κόλπων

By | May 4, 2023

Όταν κρυώνουμε, συνήθως υποφέρουμε από καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Αλλά και αυτά που σχετίζονται με τη μύτη και το λαιμό κοιλότητες του κρανιακού οστού μπορεί να επηρεαστεί από υπερβολική έκκριση ή δυσκοιλιότητα. Εάν οι αντίστοιχοι ιοί ή βακτήρια του κρυολογήματος από τη μύτη εισχωρήσουν στα ιγμόρειά μας, μπορεί να προκαλέσουν οξεία φλεγμονή εκεί. Η ιγμορίτιδα αυτού του είδους συνήθως θεραπεύεται μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες. Από ένα διάστημα 3 μηνών μιλάει κανείς για χρόνια ιγμορίτιδα.

Παραρρινοκολπίτιδα: αιτίες και συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια μόλυνση του κόλπου οφείλεται σε ιογενές κρυολόγημα ή γρίπη. Τα βακτήρια σπάνια ευθύνονται για αυτό. Και στις δύο περιπτώσεις, τα παθογόνα προκαλούν φλεγμονή στη μύτη, το λαιμό και τους παραρρίνιους κόλπους, προκαλώντας πρήξιμο των βλεννογόνων, παχύρρευση του εκκρίματος και κιτρινοπράσινο χρώμα. Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι τυπικά της ιγμορίτιδας:

  • βουλωμένη μύτη,
  • δυσκολία στην αναπνοή,
  • μειωμένη όσφρηση,
  • αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο,
  • Πονοκέφαλο,
  • Πυρετός,
  • παχύρρευστη, πρασινοκίτρινη έκκριση στο ρινοφάρυγγα.

4 συμβουλές και σπιτικές θεραπείες για την ιγμορίτιδα

Δεδομένου ότι οι περισσότερες λοιμώξεις των κόλπων προκαλούνται από ιούς κρυολογήματος ή γρίπης, τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις – εάν η αιτία είναι βακτηριακή. Κατά κανόνα, πρέπει να καθίσετε έξω μια ιγμορίτιδα με τον κλασικό τρόπο και να υποστηρίξετε το σώμα σας στην καταπολέμηση του παθογόνου ή της μόλυνσης με τα συνήθη μέτρα. Αυτό περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη υγρών, υγιεινή διατροφή με φρούτα και λαχανικά, εύκολους περιπάτους στον καθαρό αέρα, σωματική προστασία, πολύ ύπνο και μη κατανάλωση διεγερτικών όπως αλκοόλ, τσιγάρα, γλυκά ή γρήγορο φαγητό. Επιπλέον, οι παρακάτω συμβουλές και σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.

1. ρινικά σπρέι

Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ παραγόντων που περιέχουν κορτιζόνη και καθαρά αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι. Ενώ αποσυμφορητικά σπρέι ή οι σταγόνες καθαρίζουν τη μύτη για μικρό χρονικό διάστημα και έτσι μειώνουν το επίπεδο ταλαιπωρίας, δεν καταπολεμούν την υποκείμενη φλεγμονή. Επιπλέον, τα αποσυμφορητικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από μία εβδομάδα, καθώς αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και προκαλεί εκ νέου πρήξιμο των ρινικών βλεννογόνων. Κατάλληλο για την αιτιολογική θεραπεία της οξείας και χρόνιας ιγμορίτιδας ρινικά σπρέι κορτιζόνης, καθώς καταπολεμούν ενεργά τη φλεγμονή. Ωστόσο, δεν επηρεάζουν όλους στον ίδιο βαθμό.

2. Ρινική άρδευση και εισπνοή

Ενώ η επίδραση των ρινικών σπρέι έχει αποδειχθεί, τα δεδομένα για τις οικιακές θεραπείες όπως οι ρινικές πλύσεις ή η εισπνοή δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ωστόσο, μια συστηματική ανασκόπηση έδειξε ανακουφιστικά αποτελέσματα του Ρινικές εκπλύσεις με αλατούχο διάλυμα για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Το αλατούχο διάλυμα μπορείτε είτε να το αγοράσετε έτοιμο στα φαρμακεία είτε μπορείτε να το αναμίξετε μόνοι σας με επιτραπέζιο αλάτι (δύο έως πέντε κουταλάκια του γλυκού αλάτι το πολύ σε ένα λίτρο νερό). Ομοίως, η εισπνοή υδρατμών μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για το σπιτικό φάρμακο. Ακόμη και με τα περισσότερα φυτικά φάρμακα ή συνδυαστικά σκευάσματα που συνιστώνται στα φαρμακεία, δεν υπάρχουν ενδείξεις αποτελεσματικότητας στις λοιμώξεις των κόλπων ή μόνο λίγα πειστικά στοιχεία.

3. Επίσκεψη γιατρού για χρόνια ιγμορίτιδα

Εάν τα τυπικά συμπτώματα μιας λοίμωξης του κόλπου επιμένουν για αρκετές εβδομάδες και δεν φαίνεται ανακούφιση, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που εμπιστεύεστε για να λάβετε επαγγελματική θεραπεία και να αποτρέψετε τη χρόνια ιγμορίτιδα. Εκτός από τα ρινικά σπρέι που περιέχουν κορτιζόνη, οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν μονοκλωνικά αντισώματα (dupilumab) και επεμβάσεις διεύρυνσης των συστολών ή αφαίρεσης ρινικών πολυπόδων.

Βίντεο: Βουλωμένη μύτη – πώς να αναπνεύσετε ξανά αμέσως