4 οφέλη για την υγεία σας

By | April 30, 2023

Τι είναι το λάδι ρίγανης;

Όποιος σκέφτεται αμέσως τα ζυμαρικά και τη νόστιμη μεσογειακή κουζίνα όταν σκέφτεται τη ρίγανη έχει φυσικά δίκιο. Γιατί τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε ουσιαστικά τη ρίγανη σε αποξηραμένη μορφή για να αρωματίσουμε πιάτα. Ειδικά οι ιταλικές σάλτσες ντομάτας παίρνουν την απαραίτητη κλωτσιά μόνο με μια πρέζα ρίγανη. Αλλά το φυτό μπαχαρικών μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να τελειοποιήσει τις σάλτσες και τα πιάτα με αρνί. Στη φυσική ιατρική, το έλαιο ρίγανης έχει διαδραματίσει από καιρό έναν εξαιρετικό ρόλο στη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας παθήσεων όπως κράμπες, γαστρεντερικά προβλήματα, φλεγμονές στο σώμα, μολύνσεις αυτιών ή ακόμα και ψείρες. Λόγω των συμπυκνωμένων συστατικών, το έλαιο ρίγανης έχει ισχυρή, φυσική αντιβιοτική δράση. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα. Σημαντικά για τις αξιοσημείωτες επιπτώσεις του λαδιού στην υγεία είναι τα συστατικά του όπως π.χ

  • Αιθέρια έλαια (καρβακρόλη, θυμόλη, π-κυμένιο)
  • πικρές ουσίες
  • βιταμίνη C
  • σίδερο
  • κάλιο
  • μαγνήσιο

Ειδοποίηση: Το λάδι ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά και εσωτερικά. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το λάδι με τις βασικές του ιδιότητες. Επειδή το λάδι έχει αποτελέσματα αραίωσης του αίματος, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος θα πρέπει να μιλήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν λάδι ρίγανης. Δοκιμάστε προσεκτικά το λάδι ρίγανης, μιλήστε με επαγγελματίες και ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης και δοσολογίας των προϊόντων που επιλέγετε.

4 θετικά αποτελέσματα για την υγεία σας

1. Αντιβιοτική δράση

Το λάδι ρίγανης είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Οι λεγόμενες φαινόλες στο λάδι είναι κυρίως υπεύθυνες για την αντιβιοτική δράση. Οι φαινόλες είναι βασικές ουσίες που δίνουν στα φυτά ιδιαίτερα έντονες αρωματικές νότες. Δύο ιδιαίτερα αποτελεσματικές φαινόλες στο ριγανέλαιο είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Η αντιβακτηριδιακή τους δράση έχει ήδη αποδειχθεί σε πολλές μελέτες. Σε μια μελέτη με ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ζώα που είχαν μολυνθεί με Staphylococcus aureus και στα οποία έλαβαν έλαιο ρίγανης ως συμπλήρωμα διατροφής είχαν σχεδόν εξίσου πιθανότητες να επιβιώσουν με ζώα που έλαβαν συμβατικά αντιβιοτικά αντί για λάδι.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι ανασταλτικές επιδράσεις του ριγανέλαιου στον πολλαπλασιασμό ορισμένων πολυανθεκτικών μικροβίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία επίμονων λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

2. Αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό αποτέλεσμα

Οι φαινόλες στο λάδι ρίγανης έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Η καρβακρόλη, η θυμόλη και το π-κυμένιο βοηθούν σε διάφορα φλεγμονώδη συμπτώματα όπως πνευμονία, πόνο στο αυτί ή αμυγδαλίτιδα. Το λούσιμο με λίγες σταγόνες έλαιο ρίγανης έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τον πόνο από μολύνσεις των δοντιών και των ούλων. Το αντιφλεγμονώδες έλαιο του φαρμακευτικού φυτού μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση για τη φλεγμονή του δέρματος και την ακμή. Μερικές σταγόνες αραιωμένες σε αρκετό νερό αρκούν για εξωτερική επεξεργασία. Σημειώστε, ωστόσο, ότι το συμπυκνωμένο λάδι ρίγανης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται τοπικά αδιάλυτο. Χρησιμοποιήστε μόνο δύο σταγόνες λάδι σε ένα τέταρτο λίτρου νερού.

3. Αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης

Οι ερευνητές έχουν ήδη εντοπίσει ότι οι φαινόλες καρβακρόλη και θυμόλη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης στο αίμα. Η LDL είναι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά της χοληστερόλης στα κύτταρα του σώματος. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας στις αρτηρίες, σχηματίζονται επιβλαβείς εναποθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μπλοκαρίσματα στα αιμοφόρα αγγεία. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου αυξάνεται τότε. Οι φαινόλες στο έλαιο ρίγανης έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης.

Επίσης ενδιαφέρον: Αυτές είναι οι κορυφαίες πέντε συμβουλές και σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη > >

4. Εφέ περιποίησης του δέρματος

Τα αιθέρια έλαια της ρίγανης περιέχονται επίσης στο ριγανέλαιο και έχουν εξαιρετικά θετική επίδραση στην υγεία του δέρματός μας. Περίπου το 9 τοις εκατό των αιθέριων ελαίων στο ριγανέλαιο είναι οι λεγόμενες μονοτερπενόλες. Αυτές οι χημικές ενώσεις μπορούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να έχουν μια δράση αναγέννησης κυττάρων. Η υποστήριξη των μονοτερπενολών έχει θρεπτική επίδραση στο δέρμα, επιδιορθώνονται μικρές βλάβες και μερικές φορές οι πληγές μπορούν να επουλωθούν πιο γρήγορα.

Βίντεο: Αυτοί είναι οι λόγοι για να τρώτε περισσότερη ρίγανη