4 οφέλη για την υγεία από τα μούρα που κοιμούνται

By | May 1, 2023

Το Ashwagandha (Withaniai somnifera), επίσης γνωστό ως “sleeping berry” ή “Indian ginseng”, είναι ένας αειθαλής θάμνος εγγενής στην Ινδία, την Αφρική και μέρη της Μέσης Ανατολής. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των νυχτοειδών και συχνά ταξινομείται ως φυσικό προσαρμογόνο. Τα προσαρμογόνα είναι φυτικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στο σωματικό και ψυχικό στρες. Στην Αγιουρβέδα, την παραδοσιακή ινδική ιατρική, το Ashwagandha ήταν ένα από τα πιο σημαντικά βότανα εδώ και αιώνες.

Εδώ είναι τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία του ισχυρού φαρμακευτικού φυτού:

1. Μειώστε το άγχος και το στρες

Η κορτιζόλη είναι μια ενδογενής ορμόνη και σχηματίζεται στα επινεφρίδια με τη βοήθεια της χοληστερόλης. Συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες, αυξάνει την απόδοση και απελευθερώνεται όλο και περισσότερο ως αντίδραση στο στρες. Από την άλλη πλευρά, η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας. Το Ashwagandha έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τα επινεφρίδια ομαλοποιώντας τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις των πολύ υψηλών (ή πολύ χαμηλών) επιπέδων κορτιζόλης.

Επιπλέον, ινδικές μελέτες δείχνουν ότι το φαρμακευτικό φυτό μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Για παράδειγμα, οι ερευνητές χορήγησαν υψηλές δόσεις ashwagandha σε άτομα με άγχος. Μαζί με άλλες παρεμβάσεις, το ashwagandha βελτίωσε σημαντικά την ψυχική υγεία, την εστίαση, τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική ποιότητα ζωής.

2. Ανακουφίστε την αϋπνία

Δεν είναι τυχαίο που το Ashwagandha ονομάζεται επίσης το μούρο που κοιμάται. Η προκαταρκτική έρευνα έχει βρει ότι το ashwagandha μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να απολαύσετε υψηλότερη ποιότητα ύπνου. Μετά από οκτώ εβδομάδες λήψης του φαρμακευτικού φυτού, ο ύπνος των συμμετεχόντων βελτιώθηκε σημαντικά. Όχι μόνο μείωσε τον χρόνο που χρειαζόταν για να αποκοιμηθούν, τα άτομα είχαν επίσης έναν πιο ξεκούραστο ύπνο συνολικά και ξυπνούσαν λιγότερο ενδιάμεσα. Επιπλέον, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tsukuba στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι τα φύλλα του φυτού περιέχουν τριαιθυλενογλυκόλη (TEG) και ότι αυτό το συστατικό είναι υπεύθυνο για μια επίδραση που προκαλεί ύπνο.

Αλλά μην ανησυχείτε: ενώ οι φαρμακολογικές θεραπείες για την αϋπνία μπορεί να οδηγήσουν σε εξοικείωση ή ακόμα και εθισμό, τα συμπληρώματα ashwagandha δεν ενέχουν αυτόν τον κίνδυνο – καθιστώντας τα μια καλή εναλλακτική για άτομα με προβλήματα ύπνου.

Στη Γερμανία, πέντε έως δέκα τοις εκατό των ανθρώπων πάσχουν από διαταραχή ύπνου. Μπορείτε να μάθετε τι βοηθάει σε αυτό σε αυτό το άρθρο: Αϋπνία

3. Ηρεμήστε τη φλεγμονή

Το Ashwagandha έχει αντιφλεγμονώδη και ανοσοποιητικά αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ashwagandha ενισχύει τη δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, το φυτό όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων (αρθρίτιδα) και του πόνου και προστατεύει τους χόνδρους. Επιπλέον, το φαρμακευτικό βότανο είναι πλούσιο σε σίδηρο και έτσι συμβάλλει στην ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθήκον των οποίων είναι να μεταφέρουν το ζωτικό οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς.

4. Θετική επίδραση στην ορμονική ισορροπία

Η ορμονική ανισορροπία είναι μια από τις κύριες αιτίες πολλών παθήσεων στις γυναίκες. Στην αρχή της εμμηνόπαυσης, όλο και πιο συχνά δεν υπάρχει ωορρηξία, γεγονός που προκαλεί επίσης πτώση των επιπέδων προγεστερόνης στο γυναικείο σώμα. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και σχετική περίσσεια οιστρογόνων. Ως αποτέλεσμα, η ορμονική ισορροπία δεν υπάρχει πλέον. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες υποφέρουν από διάφορα σωματικά παράπονα όπως διαταραχές ύπνου, εναλλαγές της διάθεσης, ταχυκαρδία και εξάψεις αυτό το διάστημα. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έλαβαν σκόνη ashwagandha παρουσίασαν λιγότερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα από ό,τι πριν από τη θεραπεία. Τα προβλήματα ύπνου, οι εξάψεις, οι εναλλαγές της διάθεσης και το άγχος βελτιώθηκαν.

Επίσης ενδιαφέρον: Αρθρίτιδα — τύποι, διάγνωση και μέθοδοι θεραπείας