4 θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν

By | May 25, 2023

Τι είναι η νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο. Στους περισσότερους ασθενείς με νόσο του Crohn, συνήθως προσβάλλεται το κατώτερο λεπτό έντερο και η ένωση με το παχύ έντερο. Ο εντερικός βλεννογόνος μπορεί να φλεγμονωθεί επιφανειακά ή βαθύτερα στρώματα του εντερικού τοιχώματος. Αυτό εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος ή μετεωρισμός.

Η νόσος του Crohn εξελίσσεται σε φάσεις. Οι οξείες φάσεις της φλεγμονής ακολουθούνται από περιόδους χωρίς συμπτώματα. Ορισμένες εξωτερικές επιρροές όπως το κάπνισμα, το άγχος ή μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να πυροδοτήσουν έξαρση της νόσου του Crohn. Το γιατί εμφανίζεται η νόσος του Crohn δεν έχει ακόμη εξηγηθεί πλήρως ιατρικά. Αλλά τις περισσότερες φορές, η γενετική παίζει ρόλο και οι γιατροί υποπτεύονται μια αυτοάνοση αντίδραση. Το σώμα επομένως παράγει αντισώματα ενάντια στο δικό του αμυντικό σύστημα και έτσι εξασθενεί το έντερο.

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στη νόσο του Crohn

Δεδομένου ότι ένας άθικτος εντερικός βλεννογόνος είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση των συστατικών των τροφίμων, οι ασθενείς με νόσο του Crohn υποφέρουν περισσότερο από ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Επιπλέον, η διάρροια που εμφανίζεται απομακρύνει υγρά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά από το σώμα. Επιπλέον, όσοι έχουν προσβληθεί από τη νόσο αποφεύγουν ορισμένες υγιεινές και θρεπτικές τροφές, καθώς αυτές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, καυτά μπαχαρικά, ωμά λαχανικά ή φρούτα. Σε σχέση με τη δυσκολότερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, μπορεί επομένως να υπάρχει έλλειψη ζωτικών βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Αυτό περιλαμβάνει:

σίδερο

Το ιχνοστοιχείο συμμετέχει στη μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου στους μύες. Αρκετοί ασθενείς με νόσο του Crohn υποφέρουν από ανεπαρκή προσφορά σιδήρου. Σύμφωνα με την επαγγελματική ένωση Γερμανών ιατρών, περίπου το 60 με 80 τοις εκατό των ασθενών έχουν έλλειψη σιδήρου και περίπου το ένα τρίτο ακόμη και αναιμία. Μέρος της απώλειας σιδήρου μπορεί να προκληθεί από έλκη στον εντερικό βλεννογόνο, υποσιτισμό ή μειωμένη πρόσληψη.

ασβέστιο

Για σταθερά οστά και δόντια, δεν πρέπει να λείπει ένα μέταλλο – δηλαδή το ασβέστιο! Απορροφάται στο λεπτό έντερο μέσω υποδοχέων. Αυτοί οι υποδοχείς δεν λειτουργούν σωστά σε άτομα με νόσο του Crohn. Αντίθετα, το ασβέστιο αποβάλλεται όλο και περισσότερο με τα κόπρανα. Αποτέλεσμα: Για να διατηρείται σταθερό το επίπεδο ασβεστίου, το σώμα χρησιμοποιεί τα αποθέματα από οστά και δόντια. Εάν υπάρχει ανεπαρκής προσφορά, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με ξηροδερμία, μυϊκές κράμπες και περιορισμένη κινητικότητα.

Βιταμίνη D

Υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός στο δέρμα, σχηματίζουμε τη βιταμίνη D, την οποία χρειαζόμαστε για γερά οστά και διάφορες μεταβολικές διεργασίες, μεταξύ άλλων. Μπορούμε να απορροφήσουμε μόνο ένα μικρό ποσοστό μέσω της τροφής. Σε αυτή τη χώρα, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D, ειδικά την κρύα και σκοτεινή εποχή. Αυτή η ανεπαρκής προσφορά επηρεάζει επίσης τη νόσο του Crohn. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρές εξάρσεις.

μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς, τους δυνατούς μύες και τις πολυάριθμες αντιδράσεις των ενζύμων. Κατά κανόνα, καλύπτουμε καλά τις ανάγκες μας σε μαγνήσιο με τη διατροφή μας. Ωστόσο, δεδομένου ότι η απορρόφηση είναι συχνά περιορισμένη σε ασθενείς με νόσο του Crohn, το ιχνοστοιχείο μπορεί να είναι ανεπαρκές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες, καρδιακές αρρυθμίες, εξάντληση και ψυχολογικά συμπτώματα όπως εσωτερική ανησυχία ή έλλειψη συγκέντρωσης.

Σπουδαίος: Εάν υποψιάζεστε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό. Μια εξέταση αίματος μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς εάν υπάρχει ανεπαρκής προσφορά. Σε αυτή τη βάση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής.

Βίντεο: 6 τροφές που βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου σας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *