Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου: Πώς η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο
Η επιστήμη πλέον γνωρίζει ότι υπάρχει άμεση Σύνδεση μεταξύ του εντέρου μας και του εγκεφάλου μας δίνει. Τα δύο όργανα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των νευρικών οδών και μπορούν να επηρεάσουν το ένα το άλλο. Μία από τις πιο σημαντικές συνδέσεις μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι η πνευμονογαστρικό νεύρο Είναι, θα λέγαμε, ο νευρικός δρόμος στον οποίο ανταλλάσσονται σήματα μεταξύ των δύο οργάνων. Οι εντυπώσεις σχετικά με την κατάσταση του πεπτικού συστήματος στέλνονται στον εγκέφαλο, ενώ το υπολογιστικό κέντρο στο κεφάλι μας στέλνει σήματα στο έντερο που μπορεί να ελέγξει ενεργά την πέψη. Έχοντας κατά νου αυτή τη γνώση, δεν είναι τυχαίο ότι εμείς Στρες ή ενθουσιασμός από πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια μπορεί να υποφέρει. Στην πραγματικότητα, ορισμένα αποτελέσματα μελέτης υποδηλώνουν ακόμη ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βασικού τόνου του πνευμονογαστρικού νεύρου και των χρόνιων ασθενειών του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Εκτός από αυτή την άμεση νευρολογική σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, υπάρχει ένα δεύτερο συστατικό του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Και τα δύο όργανα επηρεάζουν επίσης το ένα το άλλο νευροδιαβιβαστές αμοιβαίος. Οι νευροδιαβιβαστές είναι αγγελιαφόρες ουσίες που απελευθερώνονται από το σώμα μας για να ξεκινήσουν ορισμένες διαδικασίες. Οι περισσότερες από αυτές τις αγγελιαφόρες ουσίες σχηματίζονται απευθείας στον εγκέφαλο και ελέγχουν τις λειτουργίες στο υπόλοιπο σώμα. Στο μεταξύ, ωστόσο, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι τα έντερά μας είναι επίσης ένας σημαντικός παραγωγός ορμονών και νευροδιαβιβαστών. γίνει έτσι περίπου το 95 τοις εκατό της ορμόνης της ευτυχίας σεροτονίνης παράγεται στην πραγματικότητα στο έντερο.
Ωστόσο, το έντερο μπορεί να παράγει αγγελιοφόρους ουσίες όπως η σεροτονίνη μόνο όταν είναι υγιές. Η υγιής εντερική χλωρίδα είναι ζωτικής σημασίας για αυτό. Εάν η σχέση μεταξύ των πολλών δισεκατομμυρίων βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα είναι εκτός ισορροπίας, παράγονται λιγότερες ορμόνες για καλή αίσθηση – με πιθανώς εκτεταμένες επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Σε μια μετα-μελέτη από το 2020, οι ερευνητές μπόρεσαν Σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της σύστασης του βιοϋώματος του εντέρου προσδιορίζεται. Έτσι, αυτό που τρώμε μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.
Υγιής ψυχή: Αυτές οι τροφές σε κάνουν ευτυχισμένο
Ψάρι: Τα ψάρια όπως η ρέγγα, ο σολομός ή η πέστροφα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά δεν έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα στην υγεία των αγγείων αλλά και στην ψυχή μας. Για να ενεργοποιηθεί η ηρεμιστική και χαρούμενη ορμόνη σεροτονίνη στον εγκέφαλο χρειάζεται επαρκή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Επίσης ενδιαφέρον: Αυτά τα οφέλη για την υγεία φέρνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα > >
τόφου: Οι προμηθευτές πρωτεϊνών όπως η σόγια -αλλά και τα αυγά, οι φακές, τα ρεβίθια και ΣΙΑ- μπορούν να κάνουν καλό στον ψυχισμό μας. Περιέχουν πολλά αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης. Αυτή μετατρέπεται σε σεροτονίνη από τα βακτήρια του εντέρου. Στον εγκέφαλο, χρησιμεύει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή της ορμόνης που ενισχύει τη διάθεση.
πλιγούρι βρώμης: Τροφές ολικής αλέσεως όπως το πλιγούρι βρώμης παρέχουν στα έντερα μας τεράστιες ποσότητες υδατανθράκων μακράς αλυσίδας. Τέτοιες αδιάλυτες ίνες είναι σημαντικές για τα εντερικά μας βακτήρια. Και ένα υγιές έντερο εξασφαλίζει έναν υγιή ψυχισμό. Ταυτόχρονα, οι νιφάδες βρώμης παρέχουν περίπου 210 χιλιοστόγραμμα τρυπτοφάνης ανά 100 γραμμάρια, η οποία, όπως γνωρίζουμε τώρα, μεταβολίζεται σε σεροτονίνη.