3 συμβουλές κατά της κακής διάθεσης τον χειμώνα

By | April 25, 2023

Χειμερινά μπλουζ: απλώς κακή διάθεση ή κατάθλιψη;

Οι σκοτεινοί, κρύοι χειμωνιάτικοι μήνες πιθανότατα θα απασχολήσουν τους περισσότερους στη Γερμανία αργά ή γρήγορα. Το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν έχουμε ήδη αρκετούς μήνες σκοτάδι και κρύο, υγρό καιρό πίσω μας και δεν υπάρχει ακόμα τέλος, αρκετοί από εμάς είμαστε καταθλιπτικοί, ευερέθιστοι και θα θέλαμε να συρθούμε στο κρεβάτι μέχρι την άνοιξη έρχεται τριγύρω. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τους κατοίκους των βόρειων χωρών και δεν είναι ακόμη σημάδι κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υποφέρουν μόνο περίπου 1 έως 2 τοις εκατό του πληθυσμού με μια αληθινή χειμερινή κατάθλιψη. Εκτός από τα τυπικά συμπτώματα κατάθλιψης όπως η σοβαρή ατονία, η απελπισία και οι αρνητικές σκέψεις για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων, η εποχικά εξαρτώμενη χειμερινή κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από αυξημένη όρεξη αντί για απώλεια όρεξης και α αυξημένη διάρκεια ύπνου αντί για δυσκολία στον ύπνο.

Υπόδειξη: Το German Depression Aid Foundation προσφέρει εδώ ένα αυτοέλεγχο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε πιθανά πρώιμα σημάδια κατάθλιψης. Σημειώστε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ιατρική διάγνωση!

Υγεία: 3 συμβουλές κατά της κακής διάθεσης τον χειμώνα

Τα παρακάτω μέτρα μπορούν να βοηθήσουν ενάντια στο τυπικό χειμερινό μπλουζ, το οποίο εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους αλλά δεν αντιπροσωπεύει ακόμη μια εποχιακή κατάθλιψη. Μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά σε ήπιες μορφές κατάθλιψης – αλλά η ιατρική και η ψυχοθεραπευτική θεραπεία πρέπει πάντα να προηγούνται!

1. Φωτοθεραπεία

Εκτός από τη θεραπεία με φυσικό φως – πηγαίνοντας έξω κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν και απολαμβάνοντας τις λίγες ακτίνες του ήλιου – αρκετές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τεχνητό φως μπορεί επίσης να βοηθήσει κατά του χειμερινού μπλουζ, ακόμη και στη χειμερινή κατάθλιψη. Χρησιμοποιεί έντονο, λευκό φως, το οποίο πάνω από το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο η απελευθέρωση αγγελιαφόρων ουσιών που ενισχύουν τη διάθεση όπως ντοπαμίνη προτρέπεται. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται ειδικοί λαμπτήρες ημέρας, τους οποίους οι πάσχοντες χρησιμοποιούν συχνά προληπτικά από τον Οκτώβριο και μετά.

Ενδιαφέρων: Τα άτομα με συγκεκριμένο χρώμα ματιών επηρεάζονται ιδιαίτερα συχνά από τη χειμερινή κατάθλιψη >>

2. Καθημερινή κίνηση και άθληση

Οι καθημερινές βόλτες, οι βόλτες με ποδήλατο στη δουλειά ή το τζόκινγκ με φίλους όχι μόνο έχουν εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στη σωματική μας υγεία, αλλά μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση και ψυχικά. Συγκεκριμένα αθλήματα αντοχής έχει αποδειχθεί ότι έχει επίδραση στη βελτίωση της διάθεσης, καθώς η άσκηση οδηγεί μεταξύ άλλων στην απελευθέρωση της ορμόνης της ευτυχίας σεροτονίνης. Επιπλέον, η τακτική προπόνηση αυξάνει την αυτό-αποτελεσματικότητα και, σύμφωνα με μελέτες, είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική ή ψυχοθεραπευτική θεραπεία στην περίπτωση της ήπιας κατάθλιψης.

Υπόδειξη: Το German Depression Aid προσφέρει ακόμη και πολυάριθμους περιφερειακούς συλλόγους τρεξίματος για να κινηθούν μαζί.

3. Κοινωνικές επαφές

Μια διαγνωσμένη κατάθλιψη ή χειμερινή κατάθλιψη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεραπευτεί μόνο με τη βοήθεια κοινωνικών εμπειριών ή συναντήσεων με φίλους. Ωστόσο, η κοινωνική αλληλεπίδραση αξίζει το βάρος της σε χρυσό, ειδικά στην περίπτωση της ελαφριάς κυκλοθυμίας και των τυπικών χειμερινών μπλουζ. Η επαφή με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας μας ανεβάζει τη διάθεση και μπορεί να μας προστατεύσει από το να τειχιστούμε μέσα στους δικούς μας τέσσερις τοίχους και να γίνουμε κοινωνικά φτωχοί κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου.

Σπουδαίος: Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο κοντινό σας άτομο μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Το πρώτο σημείο επαφής για αυτό είναι η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας της γερμανικής κατάθλιψης: 0800-3344533.

Βίντεο: Μπλουζ του Ιανουαρίου – τι κρύβεται πίσω από την εποχική χαμηλή διάθεση;