3 συμβουλές για υγιείς μεσοσπονδύλιους δίσκους

By | April 22, 2023

Τι είναι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι;

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από πολλά μικρά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι. Ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο υπάρχει ένας δίσκος που λειτουργεί ως μαξιλάρι μεταξύ των οστών. Κατανέμουν την πίεση ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη και έτσι μειώνουν την πίεση που ασκείται στη σπονδυλική στήλη κατά τις διαδικασίες κίνησης. Το κέντρο του δίσκου περιέχει μια ζελατινώδη ουσία που περιβάλλεται από πολλά στρώματα ινών κολλαγόνου. Το εσωτερικό μέρος του δίσκου λειτουργεί σαν μαξιλάρι, ενώ τα εξωτερικά στρώματα βοηθούν στη διατήρηση της δομικής του σταθερότητας.

Πώς εμφανίζεται η δισκοκήλη;

Μια κήλη δίσκου μπορεί να εμφανιστεί όταν το σκληρό εξωτερικό τοίχωμα του δίσκου σχίζεται από ένα αδύναμο σημείο (για παράδειγμα, λόγω λανθασμένης φόρτισης ή φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία). Εάν ο ζελατινώδης πυρήνας διαφύγει στον νωτιαίο σωλήνα, μπορεί να πιέσει ένα νωτιαίο νεύρο. Τυπικά συμπτώματα είναι τότε η παράλυση, η αδυναμία, οι αισθητηριακές διαταραχές και ο έντονος πόνος στην πλάτη, που μπορεί να ακτινοβολεί στα χέρια και τα πόδια. Η δισκοκήλη μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στη σπονδυλική στήλη, αλλά το κάτω μέρος της πλάτης προσβάλλεται συχνότερα. Σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα σταδιακής, σχετιζόμενης με την ηλικία φθοράς, γνωστής και ως εκφυλισμός δίσκου.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι με την ηλικία και μπορούν να σχιστούν ακόμη και με μια ελαφριά καταπόνηση ή συστροφή. Η ξεκούραση, η φαρμακευτική αγωγή, η φυσικοθεραπεία ή μια ένεση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να είναι τα πρώτα βήματα προς την αποκατάσταση. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται χειρουργική επέμβαση.

Για να μην συμβεί αυτό, έχουμε 3 συμβουλές που μπορούν να ανακουφίσουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και να ανακουφίσουν τον πόνο σας με φυσικό τρόπο.

3 συμβουλές για υγιείς μεσοσπονδύλιους δίσκους

1. Φέρτε περισσότερη κίνηση στην καθημερινή ζωή

Ακόμα κι αν έχετε υποστεί κήλη δίσκου στο παρελθόν, είναι σημαντικό να ασκηθείτε αρκετά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορούν να απορροφήσουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την αναγέννηση.

Η ενδυνάμωση των μυών του κορμού επίσης σταθεροποιεί και υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Οι ασκήσεις κρατήματος όπως οι σανίδες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Αλλά ήπια αθλήματα όπως η γιόγκα, το Pilates ή το Tai-Chi προάγουν επίσης έναν ισχυρό πυρήνα και μπορούν έτσι να μειώσουν την κατανάλωση παυσίπονων.

Διαβάστε σε λίγο: Fitness 2022: 5 Συμβουλές σανίδας για αρχάριους

2. Η σωστή θέση ύπνου

Πολλοί προσβεβλημένοι άνθρωποι νιώθουν άνετα να κοιμούνται ανάσκελα με τα πόδια τεντωμένα. Σε αυτή τη θέση, η σπονδυλική στήλη είναι κυρτή σε σχήμα S και το σωματικό βάρος κατανέμεται πιο ομοιόμορφα στην επιφάνεια του σώματος και τα σημεία πίεσης είναι λιγότερο καταπονημένα. Η εναλλαγή μεταξύ της πλάτης και της πλάγιας θέσης θεωρείται βέλτιστη. Ως αποτέλεσμα, οι μύες στις περιοχές που έρχονται σε επαφή τροφοδοτούνται καλά με αίμα και φορτίζονται ομοιόμορφα. Ωστόσο, όσοι κοιμούνται στο πλάι θα πρέπει να τοποθετήσουν ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους για να διατηρήσουν τη φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και να ανακουφίσουν την πίεση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Επίσης ενδιαφέρον: Η καλύτερη στάση ύπνου για τον πόνο στην πλάτη

3. Σωστή διατροφή

Εάν το σώμα σας στερείται ζωτικών βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, πολλές μεταβολικές διεργασίες, διεργασίες και λειτουργίες του σώματος δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν ομαλά και να μην ισορροπήσουν. Με τη σωστή διατροφή, μπορείτε όχι μόνο να επιταχύνετε την αναγέννηση, αλλά και να αποτρέψετε μια κήλη δίσκου. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι η αποθήκευση θρεπτικών συστατικών είναι επαρκώς γεμάτη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές (κράμβη, καρύδι ή λινέλαιο), αντιοξειδωτικά (βιταμίνες C, E και K) και αντιφλεγμονώδη ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους μεσοσπονδύλιους δίσκους μας.