3 λάθη που επιδεινώνουν τον βήχα

By | May 10, 2023

Ο βήχας δεν είναι μια ανεξάρτητη ασθένεια, αλλά είναι ένα από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και είναι μια φυσική αμυντική αντίδραση του σώματός μας για να καθαρίσει τους αεραγωγούς από παθογόνα ή ουσίες όπως η βλέννα. Κατά κανόνα, ένα κρυολόγημα επουλώνεται μετά από λίγες ημέρες χωρίς περαιτέρω επιπλοκές. Ο βήχας μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους:
– ξηρός, ερεθιστικός βήχας χωρίς σχηματισμό βλέννας: Ο βήχας είναι σκληρός και ξηρός και μερικές φορές μπορεί να είναι επώδυνος. Οι κρίσεις βήχα πυροδοτούνται συχνά από μικρά ερεθίσματα. Συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη.
– παραγωγικός βήχας με σχηματισμό φλέγματος: Ο παραγωγικός βήχας με σχηματισμό βλέννας, που συνήθως προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, είναι λιγότερο δυσάρεστος και επώδυνος. Συνοδά συμπτώματα είναι πυρετός, καταρροή ή βραχνάδα. Για να διευκολύνετε τον βήχα και να χαλαρώσετε το φλέγμα, μπορείτε να πάρετε ένα αντιβηχικό.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε ελαφρά τον βήχα: ένας παρατεταμένος βήχας μπορεί να έχει ακόμη και σοβαρές συνέπειες και να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα ή ακόμα και πνευμονία. Για να μην επιδεινώσετε περαιτέρω τον βήχα σας και να αναρρώσετε πιο γρήγορα, θα πρέπει επομένως να αποφύγετε αυτά τα τρία λάθη:

1. Βήχετε πολύ δυνατά

Για να καθαρίσουμε τους συμφορημένους αεραγωγούς, προσπαθούμε να βήξουμε. Αυτό δημιουργεί αρκετή πίεση στους βρόγχους, οι οποίοι στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να τραυματιστούν και να εμφανίσουν μικρά ρήγματα. Λόγω περαιτέρω κρίσεων βήχα, αυτά δεν μπορούν να επουλωθούν και καταστρέφονται περαιτέρω, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κρίσεις βήχα. Για να σπάσετε τον φαύλο κύκλο, θα πρέπει να συνηθίσετε να βήχετε διαφορετικά και πιο απαλά. Ελέγξτε το αντανακλαστικό του βήχα βήχοντας απαλά στην άκρη του αγκώνα σας με τα μάγουλά σας φουσκωμένα. Αυτό δημιουργεί ένα μαξιλάρι αέρα στους πνεύμονες, το οποίο εμποδίζει τις λεπτές μεμβράνες των βρογχικών κλαδιών να χτυπήσουν μεταξύ τους και να καταστραφούν ξανά.

2. Φροντίζεις ελάχιστα τον εαυτό σου

Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε κουρασμένοι και δεν έχετε άλλα παράπονα, θα πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας και στο σώμα σας αρκετή ξεκούραση. Μείνετε σπίτι, προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά και μην ασκείστε. Ο οργανισμός σας είναι εξασθενημένος και χρειάζεται κάθε ανοσοποιητική άμυνα για να θεραπεύσει σωστά τον βήχα. Επίσης, μπορείτε ακόμα να είστε μεταδοτικοί για αρκετό καιρό, ακόμα κι αν αισθάνεστε ήδη καλύτερα. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση στην όραση μετά από περίπου τέσσερις έως πέντε ημέρες ή εάν έχετε πυρετό εκτός από το βήχα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

3. Λαμβάνετε το κατασταλτικό του βήχα τη λάθος στιγμή

Ένα κατασταλτικό του βήχα είναι χρήσιμο για τη χαλάρωση της παχύρρευστης βλέννας και διευκολύνει τον βήχα. Επιπλέον, το κατασταλτικό του βήχα εμποδίζει τα παθογόνα βακτήρια να εγκατασταθούν στη βλέννα. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για παραγωγικό βήχα με σχηματισμό βλέννας και όχι για ξηρό, ερεθιστικό βήχα. Ωστόσο, δεν πρέπει να παίρνετε το κατασταλτικό του βήχα για περισσότερες από τέσσερις έως πέντε ημέρες και βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το φάρμακο μέχρι τις 4 μ.μ., εάν είναι δυνατόν, έτσι ώστε η παχύρρευστη βλέννα να μπορεί να χαλαρώσει και να βήχει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για έναν ξεκούραστο ύπνο, χρήσιμα είναι τα κατασταλτικά του βήχα, τα οποία μειώνουν τον ξηρό, ερεθιστικό βήχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *