3 ασκήσεις που βοηθούν άμεσα

By | April 26, 2023

Τι είναι οι κράμπες στα πόδια;

Οι νυχτερινές κράμπες της γάμπας εκφράζονται με ξαφνικές και πολύ επώδυνες συσπάσεις των μυών της κνήμης. Εμφανίζονται όταν ένας μυς συστέλλεται και καταπονείται. Αυτές οι έντονες αισθήσεις πόνου μπορεί να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως λεπτά και συνήθως ξεκινούν πολύ απότομα και ανεξέλεγκτα.

Οι κράμπες στα πόδια που εμφανίζονται τη νύχτα είναι ένα κοινό πρόβλημα και μπορεί να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών. Πάνω από το 90 τοις εκατό των ενηλίκων υποφέρουν τακτικά από τις επώδυνες συσπάσεις. Ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται με την ηλικία. Οι μυϊκοί σπασμοί είναι πιο συχνοί σε άτομα άνω των 60 ετών και σε έγκυες γυναίκες. Ένας λόγος για τις κράμπες που σχετίζονται με τον ύπνο είναι ότι οι τένοντες μειώνονται καθώς γερνάμε. Επιπλέον, το επίπεδο μαγνησίου πέφτει τη νύχτα, γι’ αυτό και η διαταραγμένη ισορροπία μετάλλων μπορεί επίσης να συμβάλει στις κράμπες. Ορισμένες ασθένειες και ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν επίσης την πιθανότητα κράμπες στα πόδια. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτης
  • Ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων
  • μεταβολικές διαταραχές
  • Νευρικές ή μυϊκές παθήσεις
  • Βαριά σωματική δραστηριότητα
  • λήψη ορισμένων φαρμάκων
  • αφυδάτωση
  • Ανισορροπίες υγρών και ηλεκτρολυτών

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μυϊκοί σπασμοί μπορούν να ανακουφιστούν με απλές ασκήσεις διατάσεων. Ωστόσο, εάν δεν ελέγχετε τις κράμπες με αυτά τα μέτρα και η ποιότητα ζωής και ο ύπνος σας είναι σοβαρά μειωμένες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Ο πόνος και το αίσθημα ακαμψίας μετά τον σπασμό μπορεί να δυσκολέψει τους ανθρώπους να επιστρέψουν για ύπνο. Το περιοδικό ύπνου MeinSchlaf.de σας λέει 3 ασκήσεις αναπνοής που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε.

3 ασκήσεις διατάσεων για την ανακούφιση από τις κράμπες της γάμπας

1. Σφίξτε τα δάχτυλα των ποδιών

Καθίστε στο πάτωμα και τεντώστε το πόδι σας ευθεία. Τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς την κνήμη σας και απλώστε το χέρι σας προς το πόδι σας. Κρατήστε τη θέση μέχρι ο πόνος να αρχίσει να υποχωρεί.

2. Χαμηλώστε τη φτέρνα σας

Σταθείτε σε ένα σκαλοπάτι ή ένα μικρό σκαμπό. Σταθείτε με τις μπάλες των ποδιών σας στα σκαλιά, με τα τακούνια να προεξέχουν πάνω από το βήμα στον αέρα. Χαμηλώστε ελαφρώς τον κορμό σας προς τα εμπρός και λυγίστε το γόνατο του όρθιου ποδιού σας. Στο κάτω μέρος του σκαλοπατιού, κατεβάστε τη φτέρνα του άλλου ποδιού χαμηλά, ώστε να νιώσετε ένα τράβηγμα στη γάμπα σας. Κρατήστε τη θέση μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

3. Επαναφέρετε το πόδι

Σταθείτε μπροστά σε έναν τοίχο και στηρίξτε τον εαυτό σας με τα χέρια σας. Σύρετε το προσβεβλημένο πόδι προς τα πίσω και κρατήστε το ίσιο. Βεβαιωθείτε ότι η φτέρνα σας αγγίζει το πάτωμα. Κρατήστε τη θέση μέχρι ο πόνος να αρχίσει να υποχωρεί.

Επίσης ενδιαφέρον: Η καλύτερη στάση ύπνου για πόνο στο στομάχι