10λεπτη προπόνηση για υγιή πλάτη

By | April 29, 2023

Τι προκαλεί τον πόνο στην πλάτη;

Το 2020, περισσότερο από το 60 τοις εκατό των ανθρώπων στη Γερμανία δήλωσαν ότι είχαν πόνο στην πλάτη τουλάχιστον μία φορά τον περασμένο χρόνο, αναφέρει το Ινστιτούτο Rober Koch (RKI). Αυτό κάνει τον πόνο στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα μια εθνική πάθηση που σχεδόν όλοι γνωρίζουν. Το πρόβλημα? Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους καθισμένοι, σε ένα γραφείο, στο αυτοκίνητο ή μπροστά σε έναν υπολογιστή. Επιπλέον, υπάρχουν κακές στάσεις στην καθημερινότητα, κακά στρώματα, καθώς και ανύψωση και μεταφορά πολύ βαριών πραγμάτων, κάτι που επιδεινώνει ξανά τα προβλήματα της πλάτης – ακόμα και σε νεαρή ηλικία.

Επίσης συναρπαστικό: Οι καλύτερες ασκήσεις για γυναίκες άνω των 50 >>

Fitness 2022: 10λεπτη προπόνηση για υγιή πλάτη

Ακόμα και σύντομες προπονήσεις είναι αρκετές για να κινητοποιήσεις την πλάτη σου και να δυναμώσεις τους μυς σου. Σας παρουσιάζουμε μια γρήγορη προπόνηση 10 λεπτών με απλές ασκήσεις που μπορείτε εύκολα να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

1. Κάμψη καθίσματος

Μπορείτε εύκολα να κάνετε την πρώτη άσκηση ενώ κάθεστε – ακόμα και στο γραφείο. Και χρειάζονται μόνο περίπου 3 λεπτά από το χρόνο σας. Πρώτα, βάλτε τον εαυτό σας σε όρθια καθιστή θέση. Τώρα αρχίστε να λυγίζετε το πάνω μέρος του σώματός σας προς τα εμπρός. Πολύ σημαντικό: Προχωρήστε αργά και στροβιλιστείτε με δίνη. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το κεφάλι σας να κρέμεται προς τα εμπρός. Τέλος, ο κορμός σας πρέπει να είναι αρκετά χαμηλός ώστε να μπορείτε να τυλίξετε τα χέρια σας γύρω από τους αστραγάλους σας. Κάντε παύση για περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν επιστρέψετε αργά προς τα πάνω. Στη συνέχεια κάντε 2-3 επαναλήψεις της άσκησης.

Επίσης συναρπαστικό: 10λεπτη προπόνηση για τεντωμένα πόδια >>

2. Καμπούρα αγελάδας και γάτας

Τα κλασικά εξογκώματα αγελάδας και γάτας τεντώνουν το κάτω και το πάνω μέρος της πλάτης και τους ώμους σας. Επιπλέον, διατηρείτε τη σπονδυλική σας στήλη εύκαμπτη και μπορείτε να ανακουφίσετε κάθε ένταση. Η απλή προπόνηση πλάτης προέρχεται από τον κόσμο των ασκήσεων γιόγκα και ονομάζεται επίσης Chakravakasana. Ανεβείτε στα τέσσερα, κατά προτίμηση σε ένα χαλάκι. Τώρα αρχίζει η αλληλεπίδραση μεταξύ καμπούρας πλάτης (γάτας) και πλάτης (αγελάδα). Πραγματοποιήστε την αλλαγή αργά και συνειδητά. Εισπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά. Με το Katzenbuckel, το κεφάλι σας τραβάει προς το πάτωμα, ενώ με το Cow, τεντώνετε το κεφάλι σας προς το ταβάνι. Τα χέρια σας είναι ίσια καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Αφιερώστε περίπου 4 λεπτά για αυτήν την άσκηση.

3. Τέντωμα ώμου

Ορθώσου. Τεντώστε το αριστερό σας χέρι προς τα εμπρός, περίπου σε ορθή γωνία προς τον κορμό σας. Τώρα πιέστε το τεντωμένο χέρι σας στο στήθος προς τα δεξιά. Το άλλο σας χέρι ακουμπά δίπλα στο σώμα σας καθώς το κάνετε αυτό. Σπουδαίος: Οι γοφοί σας δεν περιστρέφονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά παραμένουν ίσιοι. Κρατήστε τη θέση για περίπου 10 έως 15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια αλλάξτε τα χέρια και επαναλάβετε το τέντωμα των ώμων. Αφιερώστε συνολικά περίπου 2 λεπτά για την άσκηση.

4. Τέντωμα πλάτης

Τέλος, πηγαίνετε στη λεγόμενη Θέση Childs. Η άσκηση τεντώνει κυρίως το κάτω μέρος της πλάτης σας και ανακουφίζει το κάτω μέρος της πλάτης σας. Η θέση είναι τόσο χαλαρωτική για την πλάτη που κάποια παιδιά αποκοιμιούνται ακόμη και σε αυτήν. Γονατίστε σε ένα χαλάκι και ακουμπήστε το στομάχι σας στους μηρούς σας. Τα χέρια σας περιπλανώνται όσο πιο μακριά γίνεται. Ο λαιμός χαλαρώνει. Κρατήστε τη θέση για περίπου ένα λεπτό.