Όταν το συνεχές μάζεμα του δέρματος γίνεται παθολογικό

By | April 22, 2023

Τι είναι η δερματιλομανία;

Το Dermatillomania είναι Λατινικά για τη Διαταραχή Επιλογής Δέρματος. Ο αγγλικός όρος αποτελείται από skin “skin”, to pick “scratch” και διαταραχή “disorder” και περιγράφει την ακαταμάχητη παρόρμηση να τσιμπήσετε το δικό σας δέρμασε αυτή να σπρώχνεις ή εσύ να ξύνει.

Η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με έναν εθισμό: τα άτομα με δερματιλομανία δυσκολεύονται πολύ να σταματήσουν την παθολογική και επιβλαβή συμπεριφορά τους. Η δερματιλλομανία παρουσιάζει ομοιότητες με την τριχοτιλλομανία. Η ψυχική διαταραχή αναγκάζει τους πάσχοντες να τραβούν επανειλημμένα τα μαλλιά τους.

Επίσης συναρπαστικό: Συμβουλές κατά της αυτοαμφιβολίας >>

Το μάζεμα του δέρματος ως ψυχική ασθένεια

Από το 2013 η δερματιλομανία έχει γίνει α ομάδα ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών ανατεθεί. Είναι λοιπόν μια ασθένεια της οποίας η αιτία και το έναυσμα είναι αγκυροβολημένα στον ψυχισμό ενός ανθρώπου. Από το 2018, το picking του δέρματος είναι επίσης μια από τις λεγόμενες επαναλαμβανόμενες διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με το σώμα. Το πόσα άτομα πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι ασαφές και διαφέρει ανάλογα με τη μελέτη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεταξύ 1,4 και 5,2 τοις εκατό των Γερμανών πολιτών επηρεάζονται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Λέγεται ότι οι γυναίκες αρρωσταίνουν πολύ πιο συχνά από τους άνδρες.

Είναι επικίνδυνο το μάζεμα του δέρματος;

Όλοι έχουν στύψει ένα σπυράκι ή έχουν μαζέψει ένα τσίμπημα κουνουπιού. Αλλά το συνεχές μάζεμα του δέρματος είναι καταναγκαστικό – και συνήθως αφήνει πίσω του ορατές συνέπειες με τη μορφή πληγών. Για παράδειγμα, η διαταραχή μπορεί ουλή στο δέρμα, αντιαισθητικό τραυματισμοί του δέρματος ή κρατήρας προκύπτουν στο δέρμα. Οι πληγές και οι βλάβες του δέρματος που προκαλούνται μπορεί να εξαφανιστούν ξανά – ή να παραμείνουν ορατές για πάντα. Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα των τραυματισμών.

Ειδοποίηση: Η ντροπή που νιώθουν πολλοί πάσχοντες οδηγεί συχνά σε κοινωνική απομόνωση: οι πάσχοντες μαστίζονται από αισθήματα ενοχής, ντρέπονται για την υποτιθέμενη αδυναμία θέλησής τους και το γδαρμένο δέρμα τους.

Στο βίντεο: Skin Picking – μια ασθενής περιγράφει την ασθένειά της