Όταν η ψωρίαση χτυπά τον ψυχισμό

By | April 27, 2023

Κόκκινα, ασημί, φολιδωτά μπαλώματα στους αγκώνες, τα χέρια ή τα γόνατα, καθώς και κάψιμο ή φαγούρα: Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση όχι μόνο υποφέρουν από τα πραγματικά συμπτώματα, αλλά βιώνουν και αισθήματα ντροπής και αποκλεισμού. Οι φλεγμονώδεις φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα, που ονομάζονται πλάκες, μπορούν επίσης να εμφανιστούν πίσω από τα αυτιά, στο τριχωτό της κεφαλής ή στα πόδια και δεν μπορούν πάντα να κρυφτούν. Τα σκαμπανεβάσματα στην πορεία της νόσου προκαλούν και άγχος, γιατί η ψωρίαση εμφανίζεται σε επεισόδια που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Δεν είναι μόνο το σώμα που υποφέρει

Ο δρ Dagmar Wilsmann-Theis, επικεφαλής της ειδικής διαβούλευσης για την ψωρίαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, γνωρίζει τα ψυχικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ψωρίαση: «Αυτά περιλαμβάνουν κακό ύπνο, για παράδειγμα λόγω του κνησμού, αλλά και θεραπείες που δεν λειτουργούν ή είναι πολύ χρονοβόρο ή συνεχές άγχος πριν από ένα νέο κύμα».

Τα αίτια της ψωρίασης δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητά. Αν και υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, δεν οδηγεί απαραίτητα στην εμφάνιση της νόσου. Το άγχος και άλλο ψυχικό στρες είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να πυροδοτήσουν έξαρση.

αποκλεισμός και απόσυρση

Αν και η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, τα συμπτώματα του δέρματος συχνά προκαλούν απόρριψη. Οι ερωτήσεις και τα βλέμματα είναι επίσης άβολα για πολλούς από αυτούς που επηρεάζονται. Συχνά δυσκολεύονται να εξηγήσουν τα συμπτώματα επειδή η ασθένεια είναι πολύ περίπλοκη. «Αυτοί που επηρεάζονται επηρεάζονται περισσότερο από τις αρνητικές αντιδράσεις των γύρω τους», επιβεβαιώνει ο Δρ Wilsmann-Theis. «Ως αποτέλεσμα αυτού του στιγματισμού, πολλοί από αυτούς αναπτύσσουν τον λεγόμενο αυτοστιγματισμό, που σημαίνει ότι αποφεύγουν όλο και περισσότερο τους άλλους. Κάποια στιγμή αποσύρονται ακόμη και από αυτούς που τους αποδέχονται και την ασθένειά τους, όπως ο σύντροφός τους ή η ίδια η οικογένειά τους. Η αυτοεκτίμησή σας πέφτει κατακόρυφα. Ακόμη και η κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί».

Η κατάθλιψη δεν είναι η μόνη πιθανή συννοσηρότητα της ψωρίασης. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με ψωρίαση αναπτύσσουν ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των αρθρώσεων. Άλλες συχνές συννοσηρότητες είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η αγγειακή φλεγμονή. Η ψωρίαση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η ψωρίαση και η ψυχή

Ως εκ τούτου, τα άτομα με ψωρίαση που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία είναι σωματικά και ψυχολογικά σε κίνδυνο. Ο Dr Wilsmann-Theis ακολουθεί λοιπόν μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση: “Στην καθημερινή ζωή, η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχής σε ισορροπία. Επιπλέον, αντιμετωπίστε την ασθένεια ανοιχτά προς τους άλλους, μάθετε να την αποδέχεστε και να ζείτε με αυτήν. Ένα άθικτο κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει, αλλά και μια ομάδα αυτοβοήθειας ή ψυχοθεραπεία». Η Γερμανική Ένωση Ψωρίασης, για παράδειγμα, λειτουργεί περιφερειακές ομάδες αυτοβοήθειας

Εκτός από τον ψυχισμό, σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ψωρίασης παίζει και η διατροφή. «Οι πάσχοντες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το βάρος τους είναι φυσιολογικό και να τρώνε όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος, ζάχαρη και κρέας με πολλά λαχανικά, ψάρια και φρούτα», εξηγεί η Δρ Wilsmann-Theis. Ο γιατρός συμβουλεύει επίσης: «Αποφύγετε το αλκοόλ αν είναι δυνατόν! Το αλκοόλ, όπως και το κάπνισμα, μπορεί να προκαλέσει ψωρίαση».

Η θεραπεία της ψωρίασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου, η οποία προσδιορίζεται στην αρχή της θεραπείας. Για το σκοπό αυτό εξετάζεται πόσα σημεία του σώματος προσβάλλονται από την ψωρίαση. Η ψυχολογική ευεξία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, η σοβαρότητα αυξάνεται με τα ψυχολογικά συμπτώματα της ψωρίασης. Μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την προσωπικότητα και την κατάσταση της ζωής.

Μια επίσκεψη στον δερματολόγο αξίζει τον κόπο

Η ψυχολογική κατάσταση σχετίζεται στενά με τα συμπτώματα του δέρματος. Όσο πιο αόρατη είναι η ψωρίαση, τόσο καλύτερα νιώθουν οι περισσότεροι πάσχοντες. Ακόμη και τα ήπια συμπτώματα θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζονται με αλοιφές και κρέμες. Σε ορισμένες ιατρικές πρακτικές, οι ασθενείς μπορούν επίσης να κάνουν τακτικά ραντεβού για έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα βασικά φάρμακα είναι το επόμενο βήμα στη θεραπεία. Αναστέλλουν την ανοσολογική απόκριση που υπερισχύει στους ασθενείς με ψωρίαση. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα ταξινομεί τους ιστούς του ίδιου του σώματος ως επικίνδυνους εισβολείς, πυροδοτεί φλεγμονή που οδηγεί σε επιταχυνόμενη διαίρεση των κυττάρων του δέρματος. Έτσι τα ορατά συμπτώματα της νόσου ξεκινούν μέσα στο σώμα.

«Στην περίπτωση μέτριας σοβαρής και σοβαρής μορφής, συνιστάται η τακτική και μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή με θεραπείες συστήματος, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικά βιολογικά προϊόντα», εξηγεί η Δρ Wilsmann-Theis. Τα Biologics είναι βιομηχανικά ενεργά συστατικά που στοχεύουν ειδικά την ανοσοαπόκριση και μπλοκάρουν τα αντισώματα που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή. Με τακτικές ενέσεις βιολογικών φαρμάκων, πολλοί ασθενείς με ψωρίαση μπορούν να ζήσουν χωρίς συμπτώματα.