Όρθιο ή σίκαλη: ποιο αλεύρι είναι πιο υγιεινό;

By | April 29, 2023

Spelled vs Rye: The Comparison

Το ορθογραφικό είναι πάντα το πιο υγιεινό; Αυτό είναι αλήθεια – τουλάχιστον σε σύγκριση με το αλεύρι σίτου. Επειδή υπάρχουν πολλά περισσότερα μέταλλα στο αλεύρι με όλυρα, για παράδειγμα. Το αλεύρι σίκαλης, από την άλλη πλευρά, υπερτερεί τόσο του σιταριού όσο και του αλεύρου ξυλείας, επίσης όσον αφορά τις φυτικές ίνες. Μια σύγκριση:

αλεύρι όρθιο

Μπορείτε να βρείτε αλεύρι σε κάθε σούπερ μάρκετ, κατάστημα υγιεινής διατροφής και φαρμακείο. Το αλεύρι διατίθεται στους τύπους Type 630, Type 812 και Type 1050. Τι σημαίνουν όμως στην πραγματικότητα οι αριθμοί; Πολύ απλά – όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο περισσότερες ίνες υπάρχουν στο αλεύρι. Το αλεύρι περιέχει επίσης μια επιπλέον μερίδα μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Τα συστατικά με μια ματιά (ανά 100 γραμμάρια):

  • ίνα: περίπου 7 έως 8 γρ
  • Λίπος: περίπου 2 με 3 γρ
  • μεταλλικά στοιχεία: περίπου 0,6 γρ
  • πρωτεΐνη: περίπου 14 γρ

>> Θερμίδες: περίπου 350 θερμίδες

Κατάλληλο για: Με αλεύρι (τύπου 630) μπορείτε να δημιουργήσετε εκλεκτά αρτοσκευάσματα. Τα άλλα είδη είναι καλά για ψωμί, ψωμάκια ή πίτσα, για παράδειγμα. Ακόμη και εκείνοι που δεν ανέχονται καλά το αλεύρι σίτου μπορούν να βασιστούν στην εναλλακτική της γραφής. Ωστόσο, το αλεύρι με όλυρα δεν είναι χωρίς γλουτένη.

αλεύρι σίκαλης

Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι αλεύρου σίκαλης, ο πιο ελαφρύς και πιο συνηθισμένος είναι ο τύπος 815. Το αλεύρι σίκαλης περιέχει μια συγκριτικά μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών. Ο τύπος του αλευριού έχει επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα από το αλεύρι σίτου ή ξυλείας.

Τα συστατικά με μια ματιά (ανά 100 γραμμάρια):

  • ίνα: περίπου 12 γρ
  • Λίπος: περίπου 1,5 γρ
  • μεταλλικά στοιχεία: περίπου 1,15
  • πρωτεΐνη: περίπου 11 γρ

>> Θερμίδες: περίπου 350 θερμίδες

Κατάλληλο για: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι σίκαλης για να ψήσετε ψωμί, για παράδειγμα – ή να δημιουργήσετε το μπαχαρικό νικέλιο. Ωστόσο: Τα είδη αλευριού δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη. Επομένως, τα ψωμιά σίκαλης λειτουργούν μόνο με βάση το προζύμι.

>> Γι’ αυτό δεν πρέπει να τρώτε λευκό αλεύρι

Όρθιο ή σίκαλη: ποιο αλεύρι είναι πιο υγιεινό;

Το αλεύρι σίκαλης και το αλεύρι από όστρακα έχουν τα δικά τους οφέλη για την υγεία και είναι καλά Εναλλακτικές λύσεις στο αλεύρι σίτου. Ωστόσο, εξαρτάται από το ατομικές διατροφικές ανάγκες ποιο αλεύρι είναι πιο «υγιεινό».

  • Το αλεύρι σίκαλης συνήθως περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό,τι αλεύρι και έχει α χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης (GI), πράγμα που σημαίνει ότι κάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξάνονται πιο αργά. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο και σίδηρο.
  • Το αλεύρι με όστρακα είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε σύγκριση με το αλεύρι σίτου. Έχει επίσης υψηλότερη αναλογία αμινοξέων από το σιτάρι και περιέχει περισσότερη βιταμίνη Β2 και μέταλλα όπως χαλκό και φώσφορο.

συμπέρασμα: Τελικά, η επιλογή του τύπου αλευριού εξαρτάται από τις ατομικές διατροφικές ανάγκες. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, κανένα από αυτά τα αλεύρια δεν είναι κατάλληλο. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες, το αλεύρι σίκαλης μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή, ενώ το αλεύρι όλυρας μπορεί να είναι κατάλληλο για όσους προτιμούν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Είναι επίσης δυνατό να συνδυάσετε και τα δύο είδη αλευριού για να απολαύσετε τα οφέλη και των δύο αλεύρων.