Ψυχικό στρες, άγχος και υπερωρίες στο γραφείο στο σπίτι

By | April 27, 2023

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων, πολλοί άνθρωποι εργάζονται αυτήν τη στιγμή από το σπίτι – ένα μέτρο που το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο έχει καθορίσει στο διάταγμα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Αυτό έχει ήδη παραταθεί αρκετές φορές και ισχύει προσωρινά μέχρι 30 Απριλίου. Υποχρεώνει τους εργοδότες να προσφέρουν γραφείο στο σπίτι για τους εργαζόμενους – υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν επιτακτικοί επιχειρησιακοί λόγοι για το αντίθετο. «Με την επέκταση του ισχύοντος Διατάγματος για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, ενισχύουμε την επαγγελματική ασφάλεια και συμβάλλουμε σημαντικά στην περαιτέρω περιορισμό της συχνότητας μόλυνσης», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil στον ιστότοπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πίεση υψηλής απόδοσης και υπερωρίες στο γραφείο στο σπίτι

Από τη μία πλευρά, το γραφείο στο σπίτι είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε τη δουλειά σας ως συνήθως προστατεύοντας τον εαυτό σας και τους άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι ταξιδιού για τους μετακινούμενους και προσφέρει στους εργαζόμενους μια συγκεκριμένη ευελιξία στην καθημερινή τους εργασία. Ωστόσο, υπάρχουν και σκοτεινές πλευρές στο γραφείο στο σπίτι.

Για τη μελέτη «AI@Work» που ανατέθηκε από την πλατφόρμα υποδομής cloud Oracle, περίπου 12.000 άτομα από έντεκα χώρες ερωτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με την εργασιακή κατάσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τη μελέτη, επτά στους δέκα ανθρώπους ένιωσαν Το 2020 ως η πιο αγχωτική χρονιά για δουλειά καθόλου. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (78 τοις εκατό) αναφέρουν ότι η ψυχική τους ευεξία είναι μειωμένη – στη Γερμανία, τα δύο τρίτα (68 τοις εκατό) το δηλώνουν αυτό. Συνολικά, οι νέοι επηρεάζονται περισσότερο. Περίπου το 41 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι έρχονται αντιμέτωποι με παράγοντες άγχους όπως η πίεση για απόδοση ή ο υπερβολικός φόρτος εργασίας κάθε μέρα στη δουλειά. Περίπου το ένα τρίτο δήλωσε ότι εργάζεται περισσότερο στο γραφείο στο σπίτι και κάνει περισσότερες υπερωρίες. Ένας στους τέσσερις (25 τοις εκατό) υποφέρει από εξουθένωση λόγω υπερωριών.

Γραφείο στο σπίτι: Τα όρια μεταξύ εργασίας και αναψυχής είναι ασαφή

Σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Πανεπιστημίου (TU) Chemnitz σε συνεργασία με το Techniker Krankenkasse (TK), περίπου το 60 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα όρια μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής είναι ασαφή όταν εργάζονται από το σπίτι. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (27 τοις εκατό) το αντιλαμβάνεται ως επιβάρυνση.

Εργασία από το σπίτι: άγχος για εργαζόμενες μητέρες

Ο Διευθυντής Σπουδών, Καθηγητής Δρ. Bertolt Meyer από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Chemnitz, δήλωσε: «Κοιτάζοντας μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο, γίνεται αντιληπτό ότι εργαζόμενες γυναίκες νιώθετε εξαντλημένοι από το διπλό βάρος στο γραφείο στο σπίτι με τα μικρά παιδιά». Ειδικά σε περιόδους που οι περιορισμοί του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα αυστηροί και, για παράδειγμα, οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία είναι κλειστά, η επιβάρυνση των πληγέντων είναι ιδιαίτερα έντονη.

Συμβουλές για επιτυχή εργασία από το σπίτι

Δρ Sai-Lila Rees από το Institute for Occupational Health Consulting (IFBG): “Μία από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις όταν εργάζεσαι εξ αποστάσεως είναι μια κουλτούρα εμπιστοσύνης. Οι εργαζόμενοι θέλουν επίσης να κάνουν καλή δουλειά στο σπίτι. Εμπιστοσύνη από την πλευρά του εργοδότη εξασφαλίζει κίνητρο». Προκειμένου να εργάζεστε παραγωγικά και υγιεινά από το σπίτι, ο χώρος εργασίας πρέπει να διαθέτει τον κατάλληλο τεχνικό και εργονομικό εξοπλισμό. Επιπλέον, η επικοινωνία και οι κοινωνικές πτυχές συμβάλλουν στην επιτυχία του γραφείου στο σπίτι. Ως εκ τούτου, οι ψηφιακές συναντήσεις εργασίας μέσω ομάδων, zoom και co θα πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά. Rees συνιστά ορισμένες συνεργασίες.«Έτσι έχετε πάντα έναν συνάδελφο με τον οποίο μπορείτε να ανταλλάσσετε ιδέες τακτικά».

Για πολλούς εργαζόμενους είναι μια πρόκληση να διαχωρίσουν την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο. Επομένως, μείνετε σε σταθερές δομές και ξεκινήστε τη συνηθισμένη ώρα, κάντε διαλείμματα και είστε στην ώρα σας όταν τελειώσετε τη δουλειά. Ακόμα κι αν τα παντελόνια τζόκινγκ είναι άνετα, ντυθείτε στο γραφείο του σπιτιού όπως θα κάνατε συνήθως για τη δουλειά. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της λύσης του γραφείου στο σπίτι, το Η κίνηση παραμελείται και ο πόνος στην πλάτη είναι αναπόφευκτος πρέπει να βγείτε έξω κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος ή μετά τη δουλειά. Περπατήστε 30 έως 60 λεπτά την ημέρα, κάντε τζόκινγκ στο πάρκο ή κάντε ποδήλατο. Να σηκώνεστε τακτικά κατά τη διάρκεια της εργασίας και να τεντώνετε την πλάτη σας για να αντιμετωπίσετε τον πόνο στη μέση.

που ο ίδιος επαγγελματική, ψυχολογική βοήθεια μπορεί να βρει υποστήριξη στο διαδίκτυο. Διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες υγείας όπως η Barmer, η AOK ή η TK προσφέρουν προγράμματα αυτοβοήθειας ως γεφυρώνοντας ή υποστηρικτικό μέτρο. Οι πάροχοι όπως το My7steps επιτρέπουν την ψυχολογική διαδικτυακή βραχυπρόθεσμη θεραπεία για θέματα άγχους, κατάθλιψης, άγχους ή κατάθλιψης.

Βίντεο: Συμβουλές για εργασία από το σπίτι