Φυσικοπαθητικό: Ενεργοποίηση της αυτοθεραπείας

By | April 20, 2023

Η συμβατική ιατρική και η φυσιοπάθεια συχνά πάνε χέρι-χέρι και οι ασθενείς επωφελούνται από αυτή την πρόοδο. Η επιστήμη έχει πλέον ανακαλύψει αυτό το πεδίο έρευνας για τον εαυτό της και αποδεικνύει όλο και περισσότερο την αποτελεσματικότητα μεμονωμένων διαδικασιών με τεκμηριωμένες μελέτες. Ο τρόπος δράσης της φυσιοπάθειας αναφέρεται κυρίως στην ενεργοποίηση των δυνάμεων αυτοθεραπείας.

Πώς ενεργοποιούνται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις;

Κάθε σώμα έχει ένα ορισμένο ποσό αυτοθεραπευτικών δυνάμεων. Αυτά διασφαλίζουν, για παράδειγμα, ότι οι πληγές κλείνουν, ότι ένα σπασμένο οστό επουλώνεται ή ότι η φλεγμονή καταπολεμείται με επιτυχία. Σε περίπτωση οξέων συμπτωμάτων, συνιστάται η υποστήριξη των αυτοθεραπευτικών δυνάμεων, η οποία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

 • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  Μετά από διάστρεμμα, η προσβεβλημένη άρθρωση θα πρέπει αρχικά να ξεκουραστεί, γιατί η ανάπαυση διασφαλίζει ότι δεν θα προκληθούν περαιτέρω τραυματισμοί και ότι ο αστράγαλος μπορεί να επουλωθεί.
 • ερεθισμός
  Στην περίπτωση της χρόνιας φλεγμονής, η στοχευμένη κίνηση υπό την καθοδήγηση ειδικού βοηθά στη διατήρηση της άρθρωσης ευέλικτη και στην προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος, ώστε η φλεγμονή να μπορεί να επουλωθεί.

Μπαλάκια ζάχαρης λαχανικών

Οι σκεπτικιστές συχνά μπερδεύουν τα φυτικά φάρμακα ως «πλασέμπο», «ακίνδυνες μπάλες ζάχαρης χωρίς αποτέλεσμα» ή «μικρά λουλούδια για να ηρεμήσουν τον φόβο της ασθένειας». Αλλά η σύγχρονη βοτανοθεραπεία είναι εγγυημένη ότι δεν είναι ένα αναποτελεσματικό χάπι ζάχαρης. Τα προϊόντα της Gesundheit Pur, για παράδειγμα, είναι ειδικά προσαρμοσμένα σε μεμονωμένες καταγγελίες σύμφωνα με την κατευθυντήρια αρχή της αποτελεσματικότητας και τη σύγχρονη γνώση της βοτανοθεραπείας. Η βοτανοθεραπεία δεν αντικαθιστά τη συμβατική ιατρική, είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση της υγείας σας. Η σύγχρονη φυτοϊατρική προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα καλύτερο συναίσθημα όταν πρόκειται για φόβο για ασθένεια ή για τη διαδικασία γήρανσης. Αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην ολιστική αντιμετώπιση μιας μεγάλης ποικιλίας παραπόνων.

Μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση

Η συμβατική ιατρική είναι συχνά προσαρμοσμένη στην ανακούφιση μεμονωμένων παραπόνων. Εάν προστεθούν περαιτέρω παράπονα, συνταγογραφείται η επόμενη προετοιμασία. Ιδιαίτερα στην περίπτωση χρόνιων παθήσεων, αυτή η προσέγγιση μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ασθενείς που λαμβάνουν μια ποικιλία διαφορετικών φαρμάκων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αντιδράσουν αρνητικά μεταξύ τους, δημιουργώντας νέες παθήσεις. Οι χρόνιοι ασθενείς μερικές φορές εγκλωβίζονται σε έναν ανεμοστρόβιλο φαρμάκων χωρίς να βιώνουν καμία πραγματική βελτίωση. Με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού, οι ασθενείς μπορούν να ενημερωθούν για φυτικές, αποτελεσματικές μεθόδους, για παράδειγμα για την ανακούφιση των παρενεργειών. Η Naturopathy λαμβάνει υπόψη την αλληλεπίδραση διαφορετικών οργάνων και επίσης τη γενική φυσική και ψυχική κατάσταση του ασθενούς.

Ισχυρά φάρμακα για μικρές παθήσεις

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τις λεγόμενες «ευρέως διαδεδομένες ασθένειες», οι οποίες είναι τόσο διαδεδομένες που αποτελούν σχεδόν μέρος της καθημερινότητας. Αυτοί είναι, για παράδειγμα, πόνοι στην πλάτη και στις αρθρώσεις που σχετίζονται με τη στάση και περιορίζουν την ελευθερία κινήσεων. Τα ποικίλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επιβαρύνουν σχεδόν κάθε γυναίκα στην πορεία της ζωής της. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν παυσίπονα για να καταστείλουν προσωρινά τα συμπτώματα ή τη ζωτικότητα σε μεγάλη ηλικία και να ανακουφίσουν από την αρχή τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αυτό συμβαίνει φυσικά μέσω της ενεργοποίησης των αυτοθεραπευτικών δυνάμεων με βάση τα φυτά.

Η κοιλιά του πλούτου

Ένα άλλο διαδεδομένο πρόβλημα είναι η παχυσαρκία, η οποία επιβαρύνει πολλούς ανθρώπους στη σύγχρονη κοινωνία μας. Η υπερπροσφορά τροφίμων σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης συμβάλλουν στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αναπτύξει μια κοιλιά ευμάρειας. Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι μια από τις κύριες αιτίες εκφυλιστικών ασθενειών όπως παθήσεις των μυών και των αρθρώσεων, προβλήματα στην πλάτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2 ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά και ορισμένοι τύποι καρκίνου σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος. Πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν στη δίαιτα γιο-γιο. Η φυσικοπαθητική υποστήριξη για την απώλεια βάρους με τη βοήθεια του φλοιού ψυλλίου διεγείρει την πέψη και βοηθά στην ταχεία χρήση της τροφής.

Πού χρησιμοποιούνται οι φυσικοπαθητικές θεραπείες;

Πολλοί γενικοί ιατροί εκπαιδεύονται πλέον στη φυσιοπαθητική και, εκτός από το συμβατικό πτυχίο ιατρικής, αποκτούν τον τίτλο του γιατρού για τη φυσιοπάθεια, τον βελονισμό και την ομοιοπαθητική. Οι φυσιοπαθείς είναι θεραπευτές (όχι γιατροί) που λαμβάνουν εξουσιοδότηση για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας ασθενειών σε είκοσι έως τριάντα μήνες εκπαίδευσης. Ένας φυσιοπαθητικός δεν μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. Ο ομοιοπαθητικός ασκεί ομοιοπαθητική. Μπορεί να είναι γιατρός ή εναλλακτικός ιατρός, αλλά δεν χρησιμοποιεί κάθε εναλλακτικός ιατρός την ομοιοπαθητική. Η εκπαίδευση των μη ιατρών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να κυμαίνεται από μαθήματα το Σαββατοκύριακο σε μεμονωμένα μαθήματα έως μαθήματα διάρκειας πολλών ετών. Ο φυσιοπαθητικός μπορεί να μην συνταγογραφήσει κανένα φάρμακο.

Τα πιο γνωστά φυτοφάρμακα

 • έλαιο λεβάντας
  Το έλαιο λεβάντας Silexan βοηθά κατά του άγχους, της ανησυχίας και των σχετικών προβλημάτων ύπνου στους ενήλικες. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο χαμηλός κίνδυνος εθισμού σε σύγκριση με πολλά χημικά σκευάσματα.
 • ευκάλυπτος
  Για δεκαετίες, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τα διογκωμένα ιγμόρεια. Ειδικά σε χρόνιες περιπτώσεις, το φυτικό φάρμακο μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό στήριγμα.
 • Βότανα Johannis
  Το φάρμακο θεωρείται ενισχυτικό της διάθεσης και χορηγείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία ήπιων καταθλιπτικών διαθέσεων όπως η χειμερινή κατάθλιψη.
 • εκχύλισμα φλοιού ιτιάς
  Το εκχύλισμα φλοιού ιτιάς περιέχει ένα φυσικό συστατικό που μοιάζει πολύ με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και ως εκ τούτου παράγει τα αποτελέσματα της ασπιρίνης.
 • βαλεριάνα
  Η βαλεριάνα θεωρείται για αιώνες ηρεμιστικό και ύπνο.

Να είστε προσεκτικοί όταν το παίρνετε

Τα φυτοφάρμακα, ή φυτικά φάρμακα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένοι παράγοντες με υψηλή αποτελεσματικότητα. Όλα τα φάρμακα μπορεί να υπερδοσολογηθούν και μερικές φορές να έχουν παρενέργειες. Για παράδειγμα, η λήψη του υπερικό μπορεί να κάνει το δέρμα των ασθενών ευαίσθητο στο φως και ο ευκάλυπτος μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζονται αυθαίρετα με συμβατικά ή φυσικοπαθητικά φάρμακα. Είναι επιτακτική ανάγκη οι γονείς να μιλήσουν με γιατρό ή φαρμακοποιό πριν το λάβουν. Οι ασθενείς που λαμβάνουν άλλα φάρμακα ή χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη θα πρέπει επίσης να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν λάβουν φυτικά φάρμακα. Ορισμένα φυτικά φάρμακα παρεμβαίνουν στην αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών.

Γιατί υπάρχει μια τάση προς τη φυσιοπάθεια;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η συμβατική ιατρική δεν είναι το ιερό δισκοπότηρο που πίστευαν ότι ήταν εδώ και δεκαετίες. Σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών, είναι ευλογία και σώζει ζωές. Στην περίπτωση μικρών παθήσεων και καθημερινών παραπόνων, τα υπερβολικά χημικά παραγόμενα μέσα μπορούν να επιβαρύνουν άσκοπα τον οργανισμό. Πολλοί ασθενείς αναζητούν μια πιο ήπια αλλά αποτελεσματική εναλλακτική. Η έρευνα έχει αναγνωρίσει αυτή την τάση και έχει πραγματοποιήσει όλο και περισσότερες μελέτες για το θέμα της φυτοϊατρικής τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά φυτικά φάρμακα που έχουν ως επί το πλείστον λιγότερες παρενέργειες και αποφεύγουν την εξάρτηση.

Προσδιορίστε τα μαύρα πρόβατα

Δυστυχώς, υπάρχουν πάντα μαύρα πρόβατα που παραπέμπουν στους ασθενείς τους σε ακριβές, άσκοπες θεραπείες με ηχηρά ονόματα. Οι ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο γιατρός ή ο θεραπευτής είναι μέλος μιας αξιόπιστης κοινωνίας όπως η Deutsche Ärtzegesellschaft für Akupunktur e. V. (DÄGfA), η Διεθνής Εταιρεία για την Κινεζική Ιατρική, η Εταιρεία για τη Νωπή Κυτταροθεραπεία, η Διεθνής Εταιρεία Βιολογικής Ιατρικής e. V., η International Society for Thymology and Immunotherapy e. V. ή της Κεντρικής Ένωσης Ιατρών Φυσικοπαθητικών Θεραπειών. Επιπλέον, κάθε ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται αναλυτικά για την εφαρμογή και τον τρόπο δράσης των θεραπειών.