Φραγμένες αρτηρίες: 7 σημάδια αθηροσκλήρωσης

By | May 26, 2023

Τι είναι η αρτηριοσκλήρωση;

Παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία καθώς και ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής όπως το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός αυξάνουν τον κίνδυνο αγγειακές αλλαγές. Αυτά συμβαίνουν όταν τα αιμοφόρα αγγεία έχουν υποστεί βλάβη, για παράδειγμα από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ρύπους ή στρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές. Λόγω των τοιχωμάτων των αγγείων που διαρρέουν, τα λίπη, η χοληστερόλη και το ασβέστιο διεισδύουν και σχηματίζουν εναποθέσεις. Εν τω μεταξύ, το σώμα προσπαθεί να διορθώσει τα δάκρυα με ουλώδη ιστό. Αυτό δημιουργεί τις λεγόμενες πλάκες. Ως αποτέλεσμα, τα τοιχώματα των αγγείων γίνονται παχύτερα και σκληρότερα ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών. Το αίμα ρέει λιγότερο καλά μέσα από τις αρτηρίες και εμφανίζονται κυκλοφορικές διαταραχές. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι πλάκες μπορεί να σπάσουν. Δημιουργούνται θρόμβοι αίματος (θρόμβοι), οι οποίοι επίσης μπορεί να φράξουν ή ακόμα και να φράξουν τα αγγεία. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν αγγειακές αποφράξεις (εμβολές) σε όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

7 σημάδια φραγμένων αρτηριών

Κατ’ αρχήν, η αρτηριοσκλήρωση μπορεί να επηρεάσει όλες τις αρτηρίες. Η αθηροσκλήρωση αναπτύσσεται αργά και συνήθως ύπουλα. Τα σημάδια επομένως συνήθως εκφράζονται μόνο σε μεγάλη ηλικία. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τα αγγεία του σώματος που επηρεάζονται.

  • Ενας μειωμένη ροή αίματος στον καρδιακό μυ που εκδηλώνεται με αίσθημα σφίξιμο στο στήθος ή πόνο στο στήθος στην αριστερή πλευρά.
  • Ενας κυκλοφορική διαταραχή στον εγκέφαλο εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα. Αυτό περιλαμβάνει ζάλη. Παράλυση, μούδιασμα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία ή απώλεια ακοής.
  • Ενας φραγμένη καρωτίδα γίνεται αισθητή μέσω λειτουργικών διαταραχών του νευρικού συστήματος όπως η παράλυση ή οι διαταραχές της ομιλίας. Επίκειται εγκεφαλικό.
  • Ενας στένωση αρτηρίας στο έντερο εκδηλώνεται με έντονο κοιλιακό άλγος με κράμπες, αίμα στα κόπρανα, ναυτία και έμετο και μετεωρισμό. Το αποτέλεσμα: μια απειλητική για τη ζωή εντερική λοίμωξη
  • Αρτηριοσκλήρωση στο νεφρικά αγγεία εκδηλώνεται με μειωμένη νεφρική λειτουργία και υψηλή αρτηριακή πίεση. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.
  • Σε ένα Στένωση των αρτηριών σε χέρια και πόδια εμφανίζεται πόνος – πρώτα υπό πίεση, αργότερα και κατά την ανάπαυση. Οι πληγές επίσης επουλώνονται λιγότερο καλά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ιστός μπορεί να πεθάνει και τα άκρα μπορεί να πεθάνουν. Τα άτομα με φραγμένη αρτηρία στα πόδια τους έχουν συχνά χλωμά, κρύα πόδια και μπλε δάχτυλα.
  • Είναι το πυελική περιοχή από διαταραχή του κυκλοφορικού επηρεάζεται, η σκλήρυνση των αρτηριών στους άνδρες προκαλείται από στυτική δυσλειτουργία. Τα πόδια μπορεί επίσης να επηρεαστούν και να πονέσουν όταν ασκούνται.

Έγκαιρη διάγνωση: Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω κυκλοφορικές διαταραχές;

Μια υπερηχογραφική εξέταση (ηχογράφημα) των φλεβικών αγγείων μπορεί να ενδείκνυται για την ανίχνευση αγγειακών συστολών σε πρώιμο στάδιο. Ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει την ταχύτητα ροής και την κατεύθυνση ροής του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία. Οι γιατροί συνιστούν σε άτομα άνω των 60 ετών να υποβάλλονται σε εξέταση φλεβών και αρτηριών με υπερηχογράφημα ως προληπτικό μέτρο.

Οποιοσδήποτε πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή πάσχει από διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξέταση αίματος και να μετράται τακτικά η αρτηριακή του πίεση.

θεραπεία της αθηροσκλήρωσης

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή με επέμβαση – ανάλογα με την έκταση της στένωσης των αγγείων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο που να διαλύει τις αγγειακές εναποθέσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση της αρτηριοσκλήρωσης, χρησιμοποιούνται φάρμακα για την «αραίωση του αίματος» (π.χ. ακετυλοσαλικυλικό οξύ). Στόχος είναι η πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος. Δεδομένου ότι η αρτηριοσκλήρωση προκαλείται από εναποθέσεις, οι λεγόμενοι αναστολείς σύνθεσης χοληστερόλης είναι επιτυχείς στην αναστολή του σχηματισμού χοληστερόλης από το ίδιο το σώμα στο ήπαρ.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, όταν επίκεινται επιπλοκές όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, η επέμβαση είναι συνήθως αναπόφευκτη. Με τη βοήθεια ενός καθετήρα, ο γιατρός μπορεί να διευρύνει την αγγειοσυστολή και έτσι να ομαλοποιήσει τη ροή του αίματος. Μια επέμβαση παράκαμψης μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση προχωρημένης αρτηριοσκλήρωσης ή εάν έχει προσβληθεί μεγαλύτερο τμήμα της αρτηρίας. Οι συσπάσεις στα αγγεία της καρδιάς γεφυρώνονται.

πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης

Ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά στην πρόληψη των κυκλοφορικών διαταραχών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει μια φυτική διατροφή με λίγο ζωικό λίπος. Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές με ζάχαρη και ανθυγιεινά τρανς λιπαρά, που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Η «κακή» LDL χοληστερόλη κατακάθεται ως εναποθέσεις στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αρτηριοσκλήρωσης. Οι γιατροί συνιστούν επίσης να κάνετε τακτική άσκηση. Αθλήματα αντοχής όπως τζόκινγκ, κολύμπι ή ποδηλασία εξασφαλίζουν ελαστικές αρτηρίες και προάγουν την κυκλοφορία του αίματος. Όσοι κάνουν επίσης χωρίς τσιγάρα, πίνουν λίγο αλκοόλ και έχουν φυσιολογικό βάρος προστατεύουν τις αρτηρίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πηγές: bundesgesundheitsminister.de, kbv.de, internisten-im-netz.de

Βίντεο: Ο πόνος στη γάμπα μπορεί να υποδηλώνει αρτηριοσκλήρωση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *