φάρμακο από τη θάλασσα

By | April 23, 2023

Η ιατρική χρησιμοποιεί ήδη ενεργά συστατικά από τη θάλασσα

Η κόλλα μυδιών μπορεί να σφραγίσει τις πληγές

Το νερό τρέχει από πάνω της, το γκρίζο, δυσδιάκριτο μύδι εκτίθεται αλύπητα στις παλίρροιες και πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να χάσει ένα πράγμα: τη βάση του. Κολλάει στις πέτρες με τις σκληρές κλωστές του. Αυτήν τεράστια πρόσφυση τα έκανε αντικείμενο έρευνας Καθ. Δρ. Ulrike Lindequistφαρμακολόγος στο Πανεπιστήμιο του Greifswald.

Επειδή α Φυσική ουσία που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως σούπερ κόλλα σε χειρουργεία, θα έλυνε ένα πρόβλημα στη χειρουργική επέμβαση: Οι μεγάλες τομές πρέπει ακόμα να συρραφτούν ή να ραφτούν. Μια ισχυρότερη, φυσική κόλλα θα ωφελούσε την επούλωση των πληγών. «Ένα καλό παράδειγμα των δυνατοτήτων της ιατρικής από τη θάλασσα», λέει ο καθηγητής Lindequist. Αν και η κόλλα πρέπει ακόμα να αποδειχθεί και πιθανότατα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε λίγα χρόνια.

Επίσης συναρπαστικό: Μπορείτε ακόμα να πάρετε φάρμακα που έχουν λήξει; > >

Τα σφουγγάρια ως όπλο κατά του καρκίνου

Ακόμη και το φυσικό σφουγγάρι στο μπάνιο ήταν κάποτε ένα ζωντανό πράγμα. Αλλά αυτό δεν είναι για εκείνον. Οι επιστήμονες γνωρίζουν περίπου 9.000 είδη σφουγγαριών και πιθανώς υπάρχουν 50.000 περισσότερα. Το ιδιαίτερο με αυτά: ζουν στον βυθό της θάλασσας και τρέφονται φιλτράροντας το πλαγκτόν. Και έχουν ένα Οπλοστάσιο όπλων χημικής άμυναςγιατί δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Αυτό βιοδραστικών ουσιών παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση διαφόρων τύπων καρκίνου. ο Ομάδα γύρω από τον καθηγητή Werner Müller από το Πανεπιστήμιο του Mainz βρήκε το δραστικό συστατικό sorbicillacton στο σφουγγάρι Ircinia. Στο εργαστήριο, ήταν δυνατό να σκοτωθούν κύτταρα λευχαιμίας. Πολλά σφουγγάρια παρέχουν καταφύγιο για άλλους οργανισμούς μέσα. Τα βακτήρια και οι μύκητες κάνουν τη δουλειά της άμυνας εκεί. Προσαρμοσμένα στο αντίστοιχο περιβάλλον τους, έχουν τέλειο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές πιθανές θεραπείες κατά των μολυσματικών ασθενειών και των φλεγμονών.

δεκάδες χιλιάδες από αυτές τις ουσίες έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής – μια τεράστια γονιδιακή δεξαμενή εκπληκτικά πανομοιότυπη με τη δική μας, ιδανική ως εργαστήριο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για να γίνει αυτό δυνατό, το TU Darmstadt συνεργάστηκε με την εταιρεία συλλογικής διαχείρισης Biotecmarin και εκτρέφει σφουγγάρια στις ακτές της Κροατίας, από τις ουσίες των οποίων οι ερευνητές θα μπορούν σύντομα να παράγουν νέους τύπους φαρμάκων.

Δηλητήριο θαλάσσιου σαλιγκαριού για αφόρητους πόνους

Ίσως έχετε ήδη βρει την θήκη σας στην παραλία για διακοπές ή την αγοράσατε στο παζάρι του λιμανιού. σαλιγκάρια κώνου είναι πολύχρωμα και με υπέροχα σχέδια – πολύ όμορφα για να είναι δυσδιάκριτα. Ένα σήμα για τους ερευνητές, γιατί συχνά έχουν εντυπωσιακά όμορφα πλάσματα και θαλάσσιοι οργανισμοί ειδικές άμυνες – ή για να πιάσει θήραμα.

Τα σαλιγκάρια των κώνων έχουν δηλητηριώδη καμάκια σε ένα δόντι, με τα οποία μπορούν να σκοτώσουν μικρά ψάρια αστραπιαία. Ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες της δηλητηριώδους ουσίας στα μικροσκοπικά καμάκια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Το ιατρικό αποτέλεσμα ήταν μια αίσθηση για τους Αμερικανούς επιστήμονες, ακόμη και για την αμερικανική ρυθμιστική αρχή FDA. Γιατί κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει κάτι τέτοιο Χίλιες φορές ισχυρότερη μείωση του πόνου των δραστικών συστατικών από το δηλητήριο του σαλιγκαριού από ό,τι με τη μορφίνη – χωρίς την εθιστική τους δυνατότητα. Το “Prialt” χρησιμοποιείται επίσης σε νοσοκομεία στη Γερμανία από το 2006.

Τα μικροφύκη καταπολεμούν τα μικρόβια στο δέρμα

Μια χειραψία είναι συχνά αρκετή και επικίνδυνη πολυανθεκτικόοπότε δύσκολα μπορεί να καταπολεμηθεί πια βακτήρια, μεταβιβάζονται. Ειδικά στα νοσοκομεία, υπάρχει φόβος για αυτά τα μικρόβια, γιατί μπορεί να είναι θανατηφόρα για εξασθενημένους ασθενείς. Προκαλούν πνευμονία, τοξικά σοκ, δηλητηρίαση αίματος ή γάγγραινα.

Ο καθηγητής Lindequist ανέπτυξε μια αλοιφή με την ομάδα της ενεργά συστατικάπου βρήκαν στη Βαλτική Θάλασσα. Αυτό Ουσία Φυκιών είναι έτσι στη μικροδομή του ολισθηρόςότι τα βακτήρια και οι ιοί δεν μπορούν πλέον να προσκολληθούν στο δέρμα, πόσο μάλλον να πολλαπλασιαστούν. Το αποτέλεσμα διαρκεί για μια ολόκληρη μέρα και η κρέμα έχει επίσης θρεπτική δράση. Κατασκευάζεται από τη Heitland & Petre και έχει βρει τον δρόμο της στα φαρμακεία. Η αλοιφή θα μπορούσε επίσης να είναι ενδιαφέρουσα για άτομα που επηρεάζονται από νευροδερματίτιδα. Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Lindequist: «Η έγκριση ως ιατρική συσκευή είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία».

Οι ουσίες από τα φύκια υπόσχονται τους ιούς HI

Οι ιοί HI μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα στον άνθρωπο. Γνωρίζουμε αυτές τις ασθένειες καλύτερα με τη συντομογραφία AIDS. Σε εργαστηριακές μελέτες, ωστόσο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι ορισμένα ενεργά συστατικά που εξάγονται από φύκια μπορούν να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό των ιών HI. Οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί όπως τα φύκια θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικοί για τη θεραπεία του AIDS στο μέλλον.

Μάθε περισσότερα: Σε συνομιλία με τον ειδικό τροπικής ιατρικής καθ. Dr. Herbinger>>

Οι δραστικές ουσίες γίνονται φάρμακα

Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν εγκριθεί ένα φαρμακευτικό προϊόν. Ξεκινά με μια ήπια παρέμβαση στη φύση. Είναι τα ζωντανά όντα και οι μικροοργανισμοί πιθανοί ενδιαφέροντες υποψήφιοι για ιατρική χρήση, γίνονται εκχυλίσματα. Στη συνέχεια, δοκιμάζετε εάν μπορούν να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα ή τα παθογόνα στο πιάτο δοκιμής. Στη συνέχεια, πρέπει να αποδειχθεί εάν το δραστικό συστατικό μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

Υπάρχουν τέσσερις επιλογές: από καλλιεργούν την υδατοκαλλιέργεια, αναπαράγονται συνθετικά, μεταφέρουν τη γενετική πληροφορία σε άλλα κύτταρα και στη συνέχεια πολλαπλασιάζουν ή καλλιεργούν απευθείας, όπως είναι δυνατόν με ορισμένους μικροοργανισμούς. Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα όλων αυτών των μεθόδων. Αλλά μετά την ανακάλυψη, την ανάλυση και τη διάδοση, υπάρχουν ακόμα πολλές δοκιμές με ανθρώπινες εφαρμογές. Οπότε μάλλον θα υπάρξει πλημμύρα φαρμάκων από τη θάλασσα σε λίγα χρόνια.