Υψηλή ευαισθησία – αναγνωρίζοντας τα σημάδια και μαθαίνετε πώς να τα αντιμετωπίζετε

By | April 27, 2023

Είναι λίγοι περισσότεροι άνθρωποι γύρω σας πάρα πολύ ή είστε τρελοί με τον θόρυβο του δρόμου, τα φώτα που αναβοσβήνουν ή έναν συνδυασμό αυτών των πραγμάτων ταυτόχρονα; Ή συναντάτε άλλους ανθρώπους και καταλαβαίνετε αμέσως τη συναισθηματική τους κατάσταση; Αν ναι, μπορεί να είναι ότι είστε πολύ ευαίσθητοι. Τι είναι όμως αυτό ακριβώς;

Υψηλή ευαισθησία – πώς την αναγνωρίζετε;

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Elaine Aron επινόησε τον όρο υψηλή ευαισθησία τη δεκαετία του 1990. σύμφωνα με αυτήν περίπου το 20 τοις εκατό του πληθυσμού είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, επομένως αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα από το περιβάλλον πιο έντονα από άλλα. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, η υψηλή ευαισθησία δεν είναι ασθένεια, αλλά ειδικό είδος Επεξεργασία ερεθισμάτων στο νευρικό σύστημα. Μάλλον, είναι ένα χαρακτηριστικό χαρακτήρα που δεν μπορούν να αποβάλουν όσοι επηρεάζονται.
Τα άτομα που επηρεάζονται αντιδρούν π.χ. Β. ευαίσθητα σε ήχους και μυρωδιές, καθώς και στο φως. Γρήγορα υποφέρουν από αισθητηριακή υπερφόρτωση, για παράδειγμα αν υπάρχει συνεχής θόρυβος, οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους και μετά χτυπούν τα τηλέφωνα. Άλλοι, από την άλλη, αγχώνονται από τα πλήθη στις συναυλίες ή όταν ψωνίζουν. Ταυτόχρονα, οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα λεπτοί και ευαίσθητοι με υψηλό βαθμό ενσυναίσθησης, επειδή μπορούν να αντιληφθούν τη διάθεση των άλλων ανθρώπων πιο γρήγορα.

Στο στην καθημερινή ζωή και στην κοινωνία Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν έλλειψη κατανόησης ή μερικές φορές ακόμη και απόρριψη επειδή αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά από τους εξωτερικούς ή έχουν διαφορετικές ανάγκες σε ορισμένες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον Aron, θα μπορούσε να οφείλεται στις πολιτιστικές συμπεριφορές των δυτικών χωρών που η ευαισθησία εξακολουθεί να θεωρείται κάτι αρνητικό.

Πιθανά σημάδια υψηλής ευαισθησίας

 • ισχυρότερη αντίληψη πόνου

 • Οι θόρυβοι, οι μυρωδιές ή τα έντονα φώτα γίνονται αντιληπτά ως ενοχλητικοί ή αφόρητοι

 • Τάση για εξάντληση και υπερένταση
 • Επιμέλεια, ευσυνειδησία, πληρότητα π.χ. Β. κατά την ολοκλήρωση εργασιών
 • τελειομανία
 • Αποστροφή στη σύγκρουση, προτίμηση στην αρμονία
 • Το multitasking είναι δύσκολο
 • τάση να είναι μόνος
 • Τάση για στοχαστικότητα και εσωστρέφεια
 • νευρικότητα
 • Δοκιμάστε το άγχος και τη νευρικότητα, π.χ. Β. όταν οι άλλοι σας παρακολουθούν να εργάζεστε
 • μεγαλύτερη ευαισθησία
 • μάλλον εσωστρεφής ως εξωστρεφής συμπεριφορά
 • έντονη δημιουργικότητα
 • υψηλός ενθουσιασμός
 • ισχυρή ευαισθησία στις διαθέσεις των άλλων ανθρώπων

Όσο περισσότερα από αυτά τα σημάδια ισχύουν για εσάς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα.

Αιτίες υψηλής ευαισθησίας

Στο Η υψηλή ευαισθησία δεν είναι ασθένεια, αλλά μάλλον α χαρακτηριστικό προσωπικότητας, η οποία είναι κληρονομική. παιδιά, το ένα Τα άτομα που έχουν προδιάθεση για υψηλή ευαισθησία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτό το χαρακτηριστικό όταν εκτίθενται περισσότερο σε ορισμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου πολύ ευαίσθητων ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι είναι ορατή μεγαλύτερη ενεργοποίηση του νησιωτικού φλοιού. Μέρος του εγκεφάλου – επίσης “έδρα της συνείδησης” ονομάζεται – που σχετίζεται με την επεξεργασία των διαφόρων αισθητηριακών ερεθισμάτων. Εξαιτίας Μοτίβο ενεργοποίησης στον εγκέφαλο, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν θετικά, αλλά και αρνητικά συναισθήματα των άλλων περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο.

Διάγνωση υψηλής ευαισθησίας

Δεδομένου ότι η υπερευαισθησία δεν είναι ασθένεια, το ακριβές όνομα και η ύπαρξη του φαινομένου αμφισβητούνται μεταξύ των επιστημόνων. Δεν αμφισβητείται ότι οι άνθρωποι μπορούν, καταρχήν, να αντιδρούν πολύ διαφορετικά στα ερεθίσματα.
Για τη διάγνωση υψηλής ευαισθησίας, α ερωτηματολόγιο χρησιμοποιείται, το οποίο συμπληρώνεται με αυτοπεριγραφές του ενδιαφερόμενου. Το έγγραφο βασίζεται στο παράδειγμα της ερευνήτριας Elaine Aron. Το μειονέκτημα αυτής της παραλλαγής είναι ο κίνδυνος σύγχυσης με άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως οι αγχώδεις διαταραχές. Ωστόσο, δεδομένου ότι η έρευνα για αυτό το θέμα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δεν υπάρχει ακόμη κατάλληλη εναλλακτική λύση.

Το τεστ υψηλής ευαισθησίας

Για να προσδιορίσει την υψηλή ευαισθησία, η Elaine Aron ανέπτυξε ένα τεστ στο οποίο οι άνθρωποι αντίστοιχος βαθμός συμφωνίας για 27 δηλώσεις όπως «ισχυρά ερεθίσματα όπως δυνατοί θόρυβοι ή χαοτικές σκηνές με ενοχλούν πολύ». Το τεστ μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη:

 1. Το πρώτο στοιχείο είναι η εύκολη διεγερσιμότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι κατακλύζεται γρήγορα από εσωτερικές και εξωτερικές απαιτήσεις.
 2. Το δεύτερο συστατικό, η αισθητική ευαισθησία, περιγράφει την ευαισθησία στα ερεθίσματα.
 3. Το τρίτο συστατικό, το χαμηλό κατώφλι αντίληψης, εκφράζεται σε μια αισθητηριακή διέγερση που γίνεται αντιληπτή ως δυσάρεστη όταν πρόκειται για εξωτερικά ερεθίσματα.

Αντιμετώπιση υψηλής ευαισθησίας

Για έναν ξένο, τα άτομα με υψηλή ευαισθησία μπορεί να θεωρηθούν περίπλοκα και μη κοινωνικά. Ωστόσο, αυτή η ιδιότητα δεν είναι μόνο μια κατάρα, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια ευλογία εάν τη χειριστείτε σωστά.

αποδοχή

Πρώτα πρώτα: Αποδεχτείτε την υψηλή ευαισθησία και το γεγονός ότι αισθάνεστε και αντιδράτε διαφορετικά από τους άλλους. Ανάλογα με την ευαισθησία σας, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να ξεκουραστείτε χωρίς να απομονώνεστε εντελώς από τους άλλους. Μια υγιής μέση λύση είναι η καλύτερη λύση.

Άγάπη για τον εαυτό
Το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνο και συνέχεια. Αντί να συμμορφώνεστε με τα πρότυπα της κοινωνίας και έτσι να υποβαθμίζετε τα συναισθήματά σας, θα πρέπει να μάθετε να αποδέχεστε και να αγαπάτε τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, τα συναισθήματα δεν είναι αδυναμία για την οποία πρέπει να ντρέπεσαι, είναι απλώς ένα μέρος αυτού που είσαι.

Αφήστε το κεφάλι σας να ξεκουραστεί
Πολλοί πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι σκέφτονται και αναλύουν πολλά. Η κίνηση είναι απαραίτητη για να ξεκουραστεί ο εγκέφαλος. Επομένως, ασκείστε τακτικά, κάντε γιόγκα ή πηγαίνετε για τουλάχιστον μία βόλτα ανάπαυσης κάθε μέρα.

Αντιμετωπίστε την υψηλή ευαισθησία

Λέγεται ότι όσοι αποφεύγουν όλο και πιο αγχωτικές καταστάσεις γίνονται ακόμα πιο ευαίσθητοι. Αντί να κρύβεστε στους δικούς σας τέσσερις τοίχους, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις σκανδάλες σας χωρίς να υπερφορτώνετε τον εαυτό σας. Πηγαίνετε π.χ., πηγαίνετε σε ένα πάρτι ή κάντε κάτι που σας εκθέτει στα ερεθίσματα σας. Στη συνέχεια, περιποιηθείτε τον εαυτό σας για ξεκούραση και ένα διάλειμμα. Ως αποτέλεσμα, το σώμα και ο ψυχισμός μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τέτοιες καταστάσεις.