Διαβήτης: επιτρέπεται η ζάχαρη;
Όποιος έχει τη μεταβολική νόσο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πάσχει από αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη και να αντιδράσει σωστά στην παραγόμενη ινσουλίνη. Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να αποφεύγετε τροφές που προκαλούν ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εκτός από τα προϊόντα από λευκό αλεύρι, αυτό περιλαμβάνει και τη ζάχαρη. Στη χειρότερη περίπτωση, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία, η οποία μπορεί να φέρει τους διαβητικούς σε διαβητικό, απειλητικό για τη ζωή κώμα.
Σύμφωνα με το German Diabetes Aid, οι διαβητικοί μπορούν να κάνουν το πολύ 50 γραμμάρια ζάχαρη (περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι ακόμη πιο αυστηρός και συμβουλεύει όχι περισσότερο από 25 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης σε τρόφιμα και ποτά.
Υπόδειξη: Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τα γλυκά είναι μετά το γεύμα, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν ήδη ανέβει. Σε συνδυασμό με διαιτητικές ίνες που έχουν καταναλωθεί από πριν, το σάκχαρο στο αίμα δεν πέφτει ξανά τόσο γρήγορα. Οι λάτρεις της σοκολάτας θα πρέπει ιδανικά να χρησιμοποιούν ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως η μαύρη σοκολάτα.
Υποκατάστατα ζάχαρης για διαβητικούς: ποια ζάχαρη δεν προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα;
Η ριζική διακοπή της ζάχαρης μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Μια εναλλακτική που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους διαβητικούς είναι υποκατάστατα ζάχαρης. Σε αντίθεση με το κανονικό σάκχαρο, αυτά έχουν μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και συνεπώς στο επίπεδο της ινσουλίνης και επομένως χρησιμοποιούνται στο μεταβολισμό ανεξάρτητα από την ινσουλίνη. Έχουν επίσης λιγότερες θερμίδες από την κανονική ζάχαρη.
Γλυκαντικό για διαβητικούς: Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης είναι διαθέσιμες
- Στέβια: Λαμβάνεται από τα ομώνυμα φυτά και έχει επιτραπεί ως γλυκαντικό στην ΕΕ από το 2011. Έχει γεύση σαν γλυκόριζα, ελαφρώς πικρή.
- ερυθριτόλη: Εμφανίζεται φυσικά σε τυριά και φρούτα. Λαμβάνεται βιομηχανικά από τη ζύμωση καλαμποκιού. Λόγω της ήπιας γλυκύτητάς της, η ερυθριτόλη χρησιμοποιείται συχνά σε αρτοσκευάσματα και άλλα γλυκά.
- ξυλιτόλη: Φτιαγμένο από ξύλο σημύδας (“σημύδα ζάχαρη”), άλλα ξύλα και καλαμπόκι, έχει γεύση πολύ παρόμοια με τη ζάχαρη.
Υπάρχει επίσης αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης:
Καλό να ξέρω: Ανάλογα με το υποκατάστατο ζάχαρης, αυτό έχει υψηλότερη ή χαμηλότερη γλυκαντική ισχύ από τη συμβατική οικιακή ζάχαρη. Εξαιτίας αυτού, δεν μπορείτε να ανταλλάξετε εναλλακτικά γλυκαντικά στην ίδια αναλογία.
μειονεκτήματα του υποκατάστατα ζάχαρης
Και ακόμη κι αν τα υποκατάστατα ζάχαρης έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης έχει επίσης μειονεκτήματα για την υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση (20 έως 30 γραμμάρια) μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα και να οδηγήσει σε διάρροια. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα βακτήρια του εντέρου και κατά συνέπεια να αλλάξουν την εντερική χλωρίδα.
Φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης για διαβητικούς
Για τους παραπάνω λόγους, τίθεται το ερώτημα εάν ένα φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης όπως το σιρόπι αγαύης ή η ζάχαρη από άνθη καρύδας θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή. Λέγεται ότι η ζάχαρη από άνθη καρύδας έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη συμβατική ζάχαρη – αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες που να το αποδεικνύουν αυτό. Και τι γίνεται με το σιρόπι αγαύης; Στο 70 έως 75 τοις εκατό, αυτό περιέχει υψηλή αναλογία φρουκτόζης, η οποία είναι κάθε άλλο παρά ωφέλιμη για τους διαβητικούς.