Υπάρχουν κίνδυνοι και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη δωρεά κοπράνων

By | May 1, 2023

Επίσης συναρπαστικό: Αυτά μπορεί να είναι τα αίτια των κίτρινων κοπράνων >>

Ωστόσο, ένα προς ένα. Το έντερο είναι η έδρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Με μήκος σχεδόν δέκα μέτρα, οι εντερικοί βλεννογόνοι, οι οποίοι είναι τεράστιοι ως προς την επιφάνεια, αποκρούουν τα παθογόνα. Ωστόσο, τα πολλά δισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στα έντερα μας είναι επίσης απαραίτητα για την υγεία μας. Σχηματίζουν την εντερική χλωρίδα του σώματός μας. Εάν οι μικροοργανισμοί είναι σε αρμονία, υποστηρίζουν την άμυνα έναντι ξένων παθογόνων που θέλουν να εξαπλωθούν στο έντερο.

ωρες ωρες η εντερική μας χλωρίδα ξεφεύγει από την ισορροπία. Τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν ανεμπόδιστα, οδηγώντας σε ασθένειες του εντέρου. Οι χρόνιες πεπτικές διαταραχές και ασθένειες όπως η νόσος του Crohn είναι επίσης πιθανό να σχετίζονται με διαταραγμένο βίωμα του εντέρου. Μια κοινή ασθένεια που οφείλεται σε αποικισμό με βακτήρια του γένους Clostridioides difficile είναι η κλωστριδιακή κολίτιδα (Clostridium), στην οποία εμφανίζεται οξεία διάρροια και έντονο κοιλιακό άλγος. Το μικροβίωμα της εντερικής μας χλωρίδας δέχεται επίσης επίθεση από τη μακρά ή τακτική χρήση αντιβιοτικών. Αυτό συνήθως οδηγεί σε πεπτικά προβλήματα και διάρροια.

Για όσους πάσχουν από χρόνιες εντερικές ασθένειες όπως η κλωστριδιακή κολίτιδα (Clostridium), υπάρχουν συχνά μόνο λίγες επιλογές θεραπείας. Ορισμένα αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται στη συνέχεια έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά ίασης.

Επίσης συναρπαστικό: Αιτίες μαύρων κοπράνων > >

Πώς Λειτουργεί η Μεταμόσχευση Μικροβίων κοπράνων (FMT).

Οι ασθενείς με μεταμοσχεύσεις κοπράνων έχουν σημαντικά καλύτερες πιθανότητες. Τέτοιες θεραπείες ονομάζονται επίσης μεταμοσχεύσεις μικροβίων κοπράνων ή εν συντομία FMT, ορίζεται. Κατά κάποιον τρόπο, ένα συμπύκνωμα παρασκευάζεται από τα κόπρανα ενός υγιούς δότη. Πρώτα το δείγμα κοπράνων ενός υγιούς δότη φουσκωμένο με αλατούχο διάλυμα. Το προκύπτον Το διάλυμα φιλτράρεται επανειλημμέναγια την αφαίρεση στερεών. Με αυτόν τον τρόπο, σε πολλά βήματα φιλτραρίσματος, ένα παρασκευασμένο εναιώρημα κοπράνωνοι ασθενείς συχνά εισάγεται απευθείας στο έντερο με χρήση ενδοσκοπίου γίνεται.

Οι μικροοργανισμοί του δότη που περιέχονται στο FMT πλέον εγκαθίστανται στα έντερα του λήπτη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δημιουργηθεί ένα υγιές μικροβίωμα της εντερικής χλωρίδας. Για επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις με Clostridioides difficile Η μεταμόσχευση κοπράνων είναι πλέον μια από τις καλύτερες θεραπευτικές μεθόδους.

Οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορούν επίσης να γίνουν και να χορηγηθούν με άλλους τρόπους. Είναι επίσης γνωστές μέθοδοι στις οποίες το FMT μέσω ρινογαστρικού σωλήνα εισάγεται στην κοιλιά. Χρησιμοποιούνται επίσης νέες μέθοδοι, για παράδειγμα FMT σε μορφή σκόνης. Οι ασθενείς μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα προετοιμασμένα κεφάλαια ως κάψουλες πάρτε από το στόμα.

Επιτρέπονται καν οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων; Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο

Στη Γερμανία, η μεταμόσχευση μικροβίων κοπράνων (FMT) θεωρείται φάρμακο για θεραπευτική χρήση σε ασθένειες του εντέρου. Αυτό ρυθμίζεται στον νόμο περί φαρμάκων. Στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών είναι υπεύθυνο για την έγκριση των φαρμακευτικών προϊόντων. Αλλά ούτε στη Γερμανία ούτε σε ολόκληρη την ΕΕ είναι FMT ως φάρμακο προηγουμένως εγκριθεί.

Μάθε περισσότερα: Με αυτά τα τυπικά λάθη βλάπτεις τα έντερα σου > >

Ωστόσο, οι γιατροί σε αυτή τη χώρα πολύ συχνά αντιμετωπίζουν ασθένειες της εντερικής χλωρίδας με επαναλαμβανόμενα κλωστρίδια με μεταμοσχεύσεις κοπράνων. Η Deutsches Ärzteblatt αναφέρει μάλιστα σε μια επισκόπηση ότι Το FMT είναι το φάρμακο εκλογής για τη θεραπεία χρόνιων λοιμώξεων με βακτήρια του γένους Clostridioides difficile για τη θεραπεία. Πώς ταιριάζει το γεγονός ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων δεν επιτρέπονται καθόλου αφενός, αλλά χρησιμοποιούνται ακόμη και συχνά από την άλλη λόγω της αποτελεσματικότητάς τους;

Σύμφωνα με τον νόμο περί φαρμάκων, υπάρχει ένα Δυνατότητα γιατρών να παράγουν φάρμακα με δική τους ευθύνη χωρίς άδεια και για τη θεραπεία συγκεκριμένου ατόμου. Ωστόσο, αυτή η παραγωγή φαρμάκων χωρίς άδεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για παράδειγμα εάν άλλες μέθοδοι θεραπείας δεν έχουν αποδώσει. Οι γιατροί πρέπει επίσης να υποβάλλουν αναφορές στις εποπτικές αρχές των ομοσπονδιακών πολιτειών εάν παράγουν φάρμακα με δική τους ευθύνη.

Το FMT, δηλαδή οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων, μπορούν να παραχθούν από γιατρούς στα δικά τους ιατρεία και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ενός ασθενούς. Η βασική προϋπόθεση για αυτή την παραγωγή μοσχευμάτων κοπράνων είναι η πλήρης και αυστηρή τεκμηρίωση. Υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με το ποιος είναι ακόμη επιλέξιμος να γίνει δωρητής καρέκλας.

Υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας για FMT στη Γερμανία

Εάν πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες για την επίδραση των μεταμοσχεύσεων κοπράνων, πρέπει να τηρούνται αυστηροί κανόνες για την επιλογή δότη, την εξέταση και την επεξεργασία των δειγμάτων κοπράνων. Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών, για παράδειγμα, αναμένει μεγάλο αριθμό εξετάσεων αίματος και κοπράνων κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών φαρμάκων FMT πριν ακόμη καταστεί δυνατή η υποβολή δείγματος. Τα κόπρανα πρέπει να εξετάζονται για τους ακόλουθους ιούς, βακτήρια, παράσιτα και μύκητες, μεταξύ άλλων:

Εκκρεμούν και οι εξετάσεις του αίματος του δότη. Εδώ, γίνεται ειδική αναζήτηση για ηπατίτιδα και HIV. Αλλά ελέγχονται και άλλα βακτήρια, ιοί και παράσιτα του αίματος. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από άλλα Κριτήρια αποκλεισμού για δότες κοπράνων για FMT σε κλινικές διαδικασίες. Δεν πρέπει να έχουν εντερικές ή πεπτικές παθήσεις, να μην έχουν τροφικές δυσανεξίες, να μην έχουν πάρει αντιβιοτικά τους τελευταίους μήνες ή να έχουν νοσηλευτεί πρόσφατα σε νοσοκομεία. Κριτήρια αποκλεισμού είναι τα φρέσκα τατουάζ ή τα τρυπήματα που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες.

Κίνδυνοι μεταμόσχευσης κοπράνων

Γιατί όμως δεν υπάρχουν ακόμη εγκρίσεις και γιατί οι ευρωπαϊκές αρχές είναι τόσο προσεκτικές με τις μεταμοσχεύσεις κοπράνων και φάρμακα όπως το FMT; Πολύ απλά: Όταν οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, μπορούν επίσης να μεταδοθούν επιβλαβή βακτήρια, ιοί και παρόμοια. Εάν ένα παθογόνο στα κόπρανα ενός δότη παραβλεφθεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ο λήπτης μολύνεται. Παρόμοια με τις αιμοδοσίες και τις δωρεές οργάνων, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ανεπιθύμητων και επιβλαβών βακτηρίων κατά τη δωρεά κοπράνων.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές αρχές εξακολουθούν να λένε: Είναι καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι. Εξ ου και οι αυστηρές απαιτήσεις για τις κλινικές δοκιμές του FMT και η υποχρέωση αναφοράς μεταμοσχεύσεων κοπράνων, οι οποίες πραγματοποιούνται με ευθύνη θεράποντος ιατρού στο ιατρείο.

Μια προειδοποίηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2019 έκανε επίσης τις γερμανικές αρχές να καθίσουν και να το προσέξουν. Ο FDA προειδοποίησε για τη μετάδοση μικροβίων ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα σε μεταμοσχεύσεις κοπράνων. Σε μια κλινική εφαρμογή, δύο άτομα στις ΗΠΑ μολύνθηκαν με πολυανθεκτικά βακτήρια και ένα άτομο πέθανε ως αποτέλεσμα της μόλυνσης.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εγκρίνει το πρώτο φάρμακο FMT

Στις ΗΠΑ, οι αρχές δεν είναι λιγότερο προσεκτικές σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις κοπράνων. Εκεί, ωστόσο, ένα FMT έχει ήδη εγκριθεί επίσημα ως φαρμακευτικό προϊόν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Τον Νοέμβριο του 2022, το φάρμακο “Rebyota” έλαβε έγκριση ως φάρμακο για θεραπεία επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων από Clostridioides difficile. Είναι το πρώτο ιατρικά εγκεκριμένο έτοιμο για χρήση παρασκεύασμα μικροχλωρίδας κοπράνων. Μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνο εάν η προηγούμενη θεραπεία με αντιβιοτικά δεν είχε αποτέλεσμα για τους πάσχοντες.