Υγιεινό ρόφημα ξινόγαλου για ισχυρή εντερική χλωρίδα

By | May 26, 2023

ΕΝΑεπίσης ενδιαφέρον: Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο είναι τόσο υγιεινά >>

Κατά τη ζύμωση του κεφίρ από τον μύκητα του κεφίρ, σημαντικά θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στο γάλα. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες, βακτήρια γαλακτικού οξέος και πολλά άλλα συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως

  • βακτήρια οξικού οξέος
  • Προπιονοβακτήρια
  • μύκητες ζύμης
  • πολυσακχαρίτες
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12
  • Βιταμίνη D
  • φολικό οξύ
  • σίδερο
  • ιώδιο

Αυτό συμβαίνει όταν πίνετε κεφίρ κάθε μέρα

1. Η εντερική σας χλωρίδα παραμένει υγιής

Το κεφίρ είναι μια προβιοτική τροφή. Το ρόφημα είναι γεμάτο μικροοργανισμούς που έχουν θετική επίδραση στην εντερική σας χλωρίδα. Εκτός από βακτήρια γαλακτικού οξέος, το κεφίρ περιέχει επίσης βακτήρια οξικού οξέος, προπιονοβακτήρια και διάφορες ζύμες. Αυτά αποικίζουν τα έντερά σας και ενισχύουν την εντερική χλωρίδα για κανονική και χωρίς συμπτώματα πέψη. Εάν η εντερική σας χλωρίδα δεν είναι ισορροπημένη λόγω κακής διατροφής ή ασθένειας, συνιστάται η τακτική κατανάλωση προβιοτικών τροφών όπως το κεφίρ. Ειδικά μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, το κεφίρ μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αναδόμηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας. Τα αντιβιοτικά φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση βακτηριακών ασθενειών, αλλά επιβαρύνουν επίσης πολύ τα καλά βακτήρια του εντέρου.

2. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύεται ενεργά

Με ένα υγιές έντερο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύεται μακροπρόθεσμα. Πολλοί από τους μικροοργανισμούς στο κεφίρ έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να ανακουφίσει την ενόχληση. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος, που είναι τυπικά για το κεφίρ, αναστέλλουν την ανάπτυξη της σαλμονέλας και του E. coli, για παράδειγμα. Η αντιβακτηριακή δράση των μικροοργανισμών του κεφίρ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική έναντι του βακτηρίου Streptococcus pyogenes. Μελέτες έχουν παρατηρήσει την αποτελεσματικότητα. Στους ανθρώπους, οι στρεπτόκοκκοι προκαλούν κυρίως πυώδη αμυγδαλίτιδα και οστρακιά.

3. Υγιή οστά χάρη στο κεφίρ

Το ασβέστιο είναι ίσως το πιο σημαντικό μέταλλο για υγιή οστά. Μέχρι περίπου την ηλικία των 30 ετών, το ασβέστιο που προσλαμβάνεται με την τροφή αποθηκεύεται στα οστά για να σταθεροποιηθεί και να δυναμώσει ο σκελετός μας. Με την ηλικία, όμως, η αποθήκευση σταματά, τα οστά μας χάνουν μάζα, γίνονται πιο πορώδη και αδύναμα. Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς γερνάμε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το κεφίρ είναι ένας εξαιρετικός προμηθευτής ασβεστίου. Υπάρχουν περίπου 120 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ανά 100 γραμμάρια του νόστιμου ποτού που έχει υποστεί ζύμωση. Η συνιστώμενη ημερήσια απαίτηση για τους ενήλικες είναι περίπου 800 χιλιοστόγραμμα. Έτσι, ένα μεγάλο ποτήρι κεφίρ την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε πιο εύκολα τις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο για να προστατεύσετε γερά και υγιή οστά.

4. Οι αλλεργίες μπορούν να μειωθούν

Το προβιοτικό ρόφημα γάλακτος κεφίρ έχει ιδιότητες μείωσης των αλλεργιών. Σε μελέτες, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι τα συστατικά του μύκητα κεφίρ ήταν σε θέση να μειώσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, τον ερεθισμό και τη φλεγμονή της αναπνευστικής οδού. Εάν το κεφίρ λαμβανόταν μία ώρα πριν δραστηριοποιηθούν οι αλλεργικοί στρεσογόνοι παράγοντες, εμφανίστηκαν λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις στη μελέτη. Ωστόσο, απαιτείται λίγη αυτοσυγκράτηση: Η μελέτη εξέτασε την επίδραση του κεφίρ αποκλειστικά σε ποντίκια. Το πόσο χρήσιμο είναι το κεφίρ για τη θεραπεία αλλεργιών στους ανθρώπους πρέπει ακόμα να ελεγχθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *