Υγεία: 5 σημάδια σκωληκοειδίτιδας

By | May 25, 2023

Ποια είναι η δουλειά του παραρτήματος μας;

Η σκωληκοειδής απόφυση μας βρίσκεται κάτω από τον αφαλό στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα. Για πολύ καιρό θεωρήθηκε ότι η σκωληκοειδής απόφυση ήταν μάλλον άχρηστη και δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το προσάρτημα μας υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα επειδή περιέχει κύτταρα του λεμφικού συστήματος. Αυτά υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορούν να εξαλείψουν συγκεκριμένα παθογόνα. Επιπλέον, η σκωληκοειδής απόφυση χρησιμεύει ως ένα είδος αποθήκευσης για τα καλά εντερικά βακτήρια. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν εκεί και μετά να εξαπλωθούν.

5 σημάδια σκωληκοειδίτιδας

Αυστηρά μιλώντας, η σκωληκοειδίτιδα δεν προκαλεί φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, αλλά της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός προσαρτήματος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Το λεπτό προσάρτημα στο τέλος του προσαρτήματος έχει μήκος περίπου 20 εκατοστά και διάμετρο μόλις έξι χιλιοστά.

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Έντονος κοιλιακός πόνος στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα: Αυτό αυξάνεται στην οξεία φάση.
  • ναυτία και έμετος
  • Πυρετός
  • απώλεια της όρεξης
  • επικαλυμμένη γλώσσα

Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η σκωληκοειδίτιδα συνήθως εκδηλώνεται χωρίς πυρετό και χωρίς έντονο πόνο. Στις έγκυες γυναίκες, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να γλιστρήσει προς τα πάνω, έτσι ώστε να μην εμφανιστούν τυπικοί πόνοι πίεσης.

Η αναγνώριση της σκωληκοειδίτιδας ως τέτοιας είναι συνήθως δύσκολη λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων. Εάν υπάρχει υποψία σκωληκοειδίτιδας, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική θεραπεία. Εάν η φλεγμονή προχωρήσει περαιτέρω, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σπάσει, επιτρέποντας στο εντερικό περιεχόμενο και στα βακτήρια να εισέλθουν στην κοιλιακή κοιλότητα και στη συνέχεια στην κοιλιακή κοιλότητα.

Θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας

Κατά κανόνα, η φλεγμονώδης σκωληκοειδής απόφυση αφαιρείται χειρουργικά. Αυτή είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Στη χειρουργική λαπαροσκόπηση ή μέθοδο κλειδαρότρυπας γίνονται τρεις μικρές τομές. Μέσω αυτού εισάγεται ειδικό ενδοσκόπιο και τα όργανα για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να επουλωθεί από μόνη της ή χάρη σε ένα αντιβιοτικό.

Βίντεο: Σκωληκοειδίτιδα – μια επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη αμέσως

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *