Τυπικές ασθένειες της τρίτης ηλικίας και η φροντίδα τους

By | April 28, 2023

Το Τμήμα Γηριατρικής είναι αφιερωμένο σε γηριατρική ιατρική και ιατρική. Ασχολείται με άτομα άνω των 65 ετών και κυρίως άνω των 80 ετών. Η Γηριατρική συνδυάζει διάφορους ιατρικούς κλάδους. Εκτός από τη γενική ιατρική, σημαντικοί τομείς δραστηριότητας είναι η ορθοπαιδική, η εσωτερική ιατρική, η νευρολογία και η ψυχιατρική.

Τα όρια μεταξύ των επιμέρους ιατρικών κλάδων είναι ρευστά, αφού εμπλέκεται η γηριατρική διάφορες πτυχές των ασθενειών της τρίτης ηλικίας και των καταγγελιών λόγω γήρατος παλεύει. Δεν πρόκειται μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά και, για παράδειγμα, για πτυχές της κοινωνικής φροντίδας.

Αν και οι ασθένειες της τρίτης ηλικίας ποικίλλουν ως προς τη συχνότητα και τη σοβαρότητα, οι ασθένειες και οι θεραπείες στους ακόλουθους τομείς είναι χαρακτηριστικές:

  • Καρδιαγγειακό σύστημα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις
  • νευρολογικές παθήσεις, για παράδειγμα Πάρκινσον ή άνοια
  • ορθοπεδικά νοσήματα, για παράδειγμα αρθροπάθεια
  • Χειρουργικές θεραπείες μετά από τραυματισμούς ή με σκοπό τη μεταμόσχευση, π.χ. αντικατάσταση αρθρώσεων
  • ψυχική ασθένεια, για παράδειγμα κατάθλιψη ή άγχος που προκαλείται από τις αλλαγές των συνθηκών διαβίωσης

Πολλές ασθένειες σε μεγάλη ηλικία εμφανίζονται ταυτόχρονα ή ευνοούν η μία την άλλη. Αν και οι ασθένειες δεν είναι απαραίτητα συνέπεια της τρίτης ηλικίας, εξακολουθούν να απαιτούν ενεργά αντίμετρα.

Άλλα τυπικά παράπονα και ασθένειες της τρίτης ηλικίας

Εκτός από τις κλασικές ασθένειες της τρίτης ηλικίας όπως η άνοια, η αρθροπάθεια ή η απώλεια ακοής, υπάρχουν και ασθένειες που συχνά εμφανίζονται μόνο σε μεγάλη ηλικία, αλλά είναι τελικά αποτέλεσμα δεκαετιών κακής διατροφής ή έλλειψης άσκησης.

διαβήτης τύπου 2 είναι η επίκτητη μορφή του διαβήτη και μπορεί να προκληθεί από ακατάλληλη διατροφή. Όποιος καταναλώνει πολύ ζάχαρη σε όλη του τη ζωή και είναι υπέρβαρος έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη σε μεγάλη ηλικία.

Επίσης οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως με την ηλικία. Οι γυναίκες προσβάλλονται ιδιαίτερα συχνά από τη νόσο επειδή η οστική τους πυκνότητα μειώνεται λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά την εμμηνόπαυση. Τα πορώδη οστά και ο πόνος στις αρθρώσεις καθιστούν δυσκολότερη την κίνηση των προσβεβλημένων και την ποιότητα ζωής τους υποφέρει.

Τα παράπονα για τα γηρατειά, τα οποία μερικές φορές σχετίζονται με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, είναι συχνά προβληματικά για όσους επηρεάζονται. Εξάλλου, οι γιατροί συχνά δεν μπορούν πλέον να επιτύχουν πολλά με αλλαγές στη διατροφή ή περισσότερη άσκηση. αρτηριοσκλήρωση Για παράδειγμα, η φθορά των αρτηριών είναι φυσιολογική σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, όσοι καταναλώνουν πολύ κακή χοληστερόλη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μεγάλη ηλικία.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της τρίτης ηλικίας

Η ενασχόληση με τις γηριατρικές ασθένειες σχετίζεται φυσικά πάντα με τα μεμονωμένα παράπονα και την προσωπική κατάσταση της ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές δοκιμασμένες στρατηγικές, επιλογές και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία. Η υγεία σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι καθοριστική σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζονται από προληπτικά μέτρα. Διότι ακόμα κι αν υπάρχουν ήδη ασθένειες ή σωματικοί περιορισμοί, αξίζει να διατηρήσουμε τον αριθμό των «εργοτάξιων» υγείας όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Εκτός από τη σωματική, σημαντική είναι και η ψυχική φροντίδα. Η κατάλληλη προπόνηση, όπως τα αθλήματα μνήμης, βοηθά στη διατήρηση της φόρμας σε μεγάλη ηλικία. Ειδικά αθλήματα ηλικιωμένων, όπως η ειδική γυμναστική ή ο χορός, ωφελούν επίσης τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Και παρόλο που είναι φυσικά δύσκολο, ειδικά σε μεγάλη ηλικία, πολλές φορές αξίζει να κάνετε ορισμένες αλλαγές, όπως στη διατροφή.

Αποδοχή περισσότερης βοήθειας με την ηλικία: ανελκυστήρας σκάλας και Co.

Εκτός από τα προληπτικά μέτρα και τη δική σας σωματική και πνευματική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να δεχτείτε βοήθεια σε μεγάλη ηλικία. Αυτή είναι και πάλι μια ατομική προσέγγιση, αφού απαιτείται αντίστοιχη ρεαλιστική αξιολόγηση των δικών του (υπόλοιπων) ικανοτήτων. Μετά από μια μακρά και ανεξάρτητη ζωή, πολλοί ηλικιωμένοι δυσκολεύονται επίσης να δεχτούν βοήθεια κατ’ αρχήν. Ορισμένα εργαλεία είναι σαν ένα είδος συμβιβασμού σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς παρέχουν υποστήριξη αλλά εξακολουθούν να επιτρέπουν έναν ορισμένο βαθμό ανεξαρτησίας. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η κινητικότητα, η οποία συχνά περιορίζεται σε μεγάλη ηλικία. Για πολλούς, υπάρχει ο κίνδυνος να διχαστούν από το οικείο περιβάλλον τους, καθώς αυτό δεν έχει σχεδιαστεί για να είναι κατάλληλο για την ηλικία. Τα βοηθήματα κινητικότητας, για παράδειγμα με τη μορφή ανελκυστήρα σκάλας, μπορούν να είναι μια λύση ή τουλάχιστον μια μεγάλη βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις. Πολλές εταιρείες ειδικεύονται στην τοποθέτηση ανελκυστήρων σκάλας ή άλλων βοηθημάτων κινητικότητας. Στο thyssenkrupp Home Solutions έχετε μια επισκόπηση του κόστους ενός ανελκυστήρα σκάλας. Άλλοι πάροχοι υπηρεσιών στοχεύουν επίσης μια παλαιότερη ομάδα-στόχο. Για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε υποστήριξη στους ακόλουθους τομείς:

  • υπηρεσία καθαριότητας και καθαριότητας
  • Βοήθεια για αγορές και υπηρεσία παράδοσης
  • Υπηρεσίες συνοδείας, από επίσημες επισκέψεις στις αρχές έως επισκέψεις γιατρού έως δραστηριότητες αναψυχής

Εάν οι ηλικιωμένοι επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες για τις σχετικές υπηρεσίες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Προκειμένου να διευκολυνθεί η επαφή, για παράδειγμα σχετικά με την αγορά ενός ανελκυστήρα σκάλας, μπορεί συχνά να δοθούν συμβουλές στους δικούς σας τέσσερις τοίχους.

Τα βοηθήματα στην τρίτη ηλικία αναφέρονται φυσικά και στη θεραπευτική φροντίδα. Ωστόσο, αυτό δεν περιορίζεται στην επίσκεψη στο γιατρό. Είναι λογικό, σκόπιμα πρόσθετα θεραπευτικά μέτρα και, αν χρειαστεί, ψυχολογική θεραπεία.

ο Ωστόσο, η θεραπεία σε μεγάλη ηλικία δεν περιορίζεται στη σωματική και ψυχολογική φροντίδα. Οι δραστηριότητες αναψυχής που απευθύνονται ειδικά σε ηλικιωμένους αποτελούν επίσης μέρος μιας ολιστικής ιδέας για την υγεία. Είτε η περαιτέρω εκπαίδευση, είτε τα ταξίδια είτε η άσκηση μικρότερων θέσεων εργασίας ή τιμητικές θέσεις, όλα αυτά ωφελούν τη σωματική και ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία. Επομένως, είναι πάντα σημαντικό να λαμβάνετε τις σχετικές πληροφορίες και να παίρνετε τη δική σας υγεία στα χέρια σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό όταν αντιμετωπίζετε γηριατρικές ασθένειες με την ιατρική περίθαλψη και τα βοηθήματα όπως ο ανελκυστήρας σκάλας.

Εάν τα μεμονωμένα παράπονα ωστόσο αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, κάποιος εξαρτάται συχνά από εξωτερική βοήθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γεράσουν στο οικείο τους περιβάλλον. Η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη είναι ακριβώς το σωστό για αυτό. Αυτό είναι συνήθως βασική και θεραπευτική φροντίδα. Εκτός από τη φροντίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η προσφορά για γεύματα σε ρόδες. Υπάρχουν πολλοί πάροχοι σε αυτό το τμήμα που έχουν ειδικευτεί σε ηλικιωμένους. Πάνω από όλα, είναι σημαντικό οι λεπτομέρειες της φροντίδας να συζητούνται με τους συγγενείς σε πρώιμο στάδιο. Ως αποτέλεσμα, οι παρεξηγήσεις ξεκαθαρίζονται από νωρίς και οι ενδιαφερόμενοι φροντίζονται σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.