Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών μπόρεσε τώρα να εξετάσει το νέο φάρμακο σε μια μελέτη. ο Η μελέτη δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων στο New England Journal of Medicine και είναι πλέον έτοιμο για την αξιολόγηση από ομοτίμους μαζί με τα δεδομένα ανάπτυξης των δύο φαρμακευτικών εταιρειών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.795 άτομα που είχαν ήδη νόσο του Αλτσχάιμερ και βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν μια ένεση lecanemab κάθε δύο εβδομάδες, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο ως ομάδα ελέγχου. Οι εξετάσεις και οι θεραπείες πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 235 εγκαταστάσεις σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Επίσης συναρπαστικό: Σίγουρα δεν γνωρίζατε αυτά τα συναρπαστικά γεγονότα για το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου > >
Μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι η διανοητική κατάρρευση σε άτομα με Αλτσχάιμερ που έχουν λάβει θεραπεία με lecanemab, προχώρησε 27 τοις εκατό πιο αργά. Τα στοιχεία από τις φαρμακευτικές εταιρείες αναφέρουν ότι η επιβλαβείς αποθέσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο αποβάλλεται στο 68 τοις εκατό εκείνων που έλαβαν θεραπεία με lecanemab ήταν.
Τι έπεται?
Τα στοιχεία από τους κατασκευαστές φαρμάκων και τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Στα επόμενα βήματα, τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να ελεγχθούν και να αναπαραχθούν από την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, δεν απέχει πολύ από την έγκριση. Στις ΗΠΑ ήδη υποβάλλεται αίτηση στην εποπτική αρχή για ταχεία έγκριση. Στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, η αίτηση για έγκριση προετοιμάζεται επί του παρόντος και θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου 2023.
Ωστόσο, το νέο φάρμακο δεν είναι προφανώς αβλαβές, επειδή η μελέτη επίσης πολυάριθμες παρενέργειες παρατηρήθηκε. Περίπου κάθε πέμπτος συμμετέχων από την ομάδα lecanemab είχε εμπειρία πρήξιμο ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Πονοκέφαλο, οπτικές διαταραχές ή σύγχυση παρατηρήθηκαν επίσης. Δύο θάνατοι αποδόθηκαν επίσης στο νέο φάρμακο στο πλαίσιο της μελέτης. Το πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά το πειραματικό φάρμακο πρέπει να απαντηθεί σε μελέτες παρακολούθησης.