Το νέο εμβόλιο είναι τόσο αποτελεσματικό και ασφαλές

By | May 4, 2023

CoronaVac: Έτσι λειτουργεί ο νέος τύπος εμβολίου

Το CoronaVac κατασκευάζεται από την κινεζική εταιρεία Sinovac Life Sciences κατασκευάζεται και βασίζεται σε αδρανοποιημένα σωματίδια του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Αναπτύσσονται επίσης εμβόλια που λειτουργούν σύμφωνα με αυτήν την κλασική αρχή δράσης αδρανοποιημένα εμβόλια που ονομάζεται. Περιλαμβάνουν επίσης, για παράδειγμα, εμβόλια κατά του τετάνου, της πολιομυελίτιδας ή της ηπατίτιδας Β. Ο εμβολιαζόμενος ενίεται με ένα νεκρό παθογόνο, στην περίπτωση αυτή ένα αδρανοποιημένο σωματίδιο κοροναϊού. Σε αντίθεση με τα ζωντανά εμβόλια, ωστόσο, οι ιοί ενός νεκρού εμβολίου δεν μπορούν πλέον να πολλαπλασιαστούν. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα ξένα σωματίδια του ιού και ξεκινά τον σχηματισμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων χωρίς την εμφάνιση του Covid-19. Πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές όμως είναι το CoronaVac;

Πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές είναι το CoronaVac;

Παρόλο που το CoronaVac εμβολιάζεται ήδη σε 22 χώρες με έγκριση έκτακτης ανάγκης, δεν έχουν ακόμη διαθέσιμα οριστικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Διορατικά δεδομένα έχουν προκύψει τώρα από μια μελέτη φάσης 3 που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία. Στην κλινική μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του CoronaVac με ένα εικονικό φάρμακο σε περισσότερα από 10.000 άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών. Το εμβόλιο από το Sinovac πέτυχε υψηλό Αποτελεσματικότητα 83,5%. Αυτό σημαίνει ότι το 83,5 τοις εκατό των εμβολιασμένων προστατεύονται από συμπτωματική νόσο. Το CoronaVac φαίνεται επίσης να προστατεύει αποτελεσματικά από σοβαρές θεραπείες: Από τα άτομα που αρρώστησαν με Covid-19 παρά τον εμβολιασμό, κανένας δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Σοβαρές παρενέργειες δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, γι’ αυτό Το προφίλ ασφαλείας ταξινομήθηκε ως καλό από την CoronaVac γίνεται. Σε λιγότερο από το 20 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων, τυπικές αντιδράσεις εμβολιασμού όπως κούραση και πόνος στο σημείο της ένεσης εμφανίστηκαν τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Όπως τα περισσότερα προηγούμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, το CoronaVac χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά 28 ημερών. Δεν είναι ακόμα σαφές πόσο αποτελεσματικό είναι το CoronaVac ενάντια στις διάφορες παραλλαγές του ιού. Στην πράξη, ωστόσο, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό μέχρι στιγμής: στη Βραζιλία περίπου το 80 τοις εκατό όλων των εμβολιασμών με CoronaVac πραγματοποιήθηκε και σε μια μικρή πόλη στο Σάο Πάολο, μια σοβαρή επιδημία Covid 19 περιορίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αυτή ιατρικό περιοδικό έχουν αναφερθεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν και πότε το CoronaVac θα χρησιμοποιηθεί επίσης στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξετάζει πιθανή έγκριση του εμβολίου στην ΕΕ από τον Μάιο. Ο ΠΟΥ χορήγησε την έγκριση έκτακτης ανάγκης εμβολίου στη Sinovac τον Ιούνιο ως μέρος του προγράμματος διανομής εμβολίων COVAX.

Βίντεο: Η αρχή της ΕΕ εξετάζει το κινεζικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού