Τι συμβαίνει με τη νέα παραλλαγή Corona;

By | April 29, 2023

Πριν από λίγες ημέρες, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με επικεφαλής τον καθηγητή Λεόνδιο Κωστρίκη ανέφερε δεδομένα γονιδιώματος μιας παραλλαγής του COVID-19 που φέρεται να ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την ομάδα στο επιστημονικό δίκτυο GISAID. Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και η ομάδα του ανακάλυψαν 25 περιπτώσεις παραλλαγής κορώνας που ονόμασαν «Deltakron». Η Deltakron φέρεται να συνδυάζει ιδιότητες της γνωστής παραλλαγής Delta με την τρέχουσα, ταχέως αναπτυσσόμενη παραλλαγή Omicron. Το Deltakron θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό εάν η παραλλαγή ήταν τόσο μεταδοτική όσο το Omicron και ταυτόχρονα πυροδοτούσε τις πιο σοβαρές ασθένειες της παραλλαγής Delta.

Deltakron: Οι διεθνείς ειδικοί αμφιβάλλουν για την ύπαρξη

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την υποτιθέμενη νέα παραλλαγή του ιού, όλο και περισσότεροι ιολόγοι και ειδικοί σχολιάζουν τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας από την Κύπρο. Πολλοί ειδικοί αποδίδουν τις 25 περιπτώσεις αλληλουχίας με μικτές ιδιότητες των παραλλαγών δέλτα και όμικρον σε εργαστηριακό λάθος. Υποτίθεται ότι είναι πιθανό ότι η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Κωστρίκη μόλυνα ακούσια δείγματα ενός στελέχους δέλτα με όμικρον κατά τον προσδιορισμό της αλληλουχίας των ιών κορωνοϊού. Η διεθνής ερευνητική κοινότητα δεν θέλει να ασκήσει κριτική στον τρόπο λειτουργίας της κυπριακής ερευνητικής ομάδας. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια τέτοια διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να συμβεί σε εργαστήρια προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδίων.

Η πιο σημαντική ένδειξη για τους ειδικούς κατά την αξιολόγηση της «νέας» παραλλαγής Deltakron είναι το ακριβές σημείο στο γονιδίωμα του ιού που λέγεται ότι επηρεάζεται από μεταλλάξεις. Οι ερευνητές από την Κύπρο εντόπισαν μεταλλάξεις όμικρον σε ένα σημείο στο γονιδίωμα ενός στελέχους Delta που είναι γνωστό για λανθασμένη ανάλυση στον προσδιορισμό της αλληλουχίας. Έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών, όλα δείχνουν ένα σφάλμα αλληλουχίας λόγω μολυσμένων δειγμάτων.

Το Omicron παραμένει εξαιρετικά μεταδοτικό

Σε λίγες εβδομάδες θα γίνει σαφές εάν η Deltakron όντως υπάρχει. Μέχρι τότε, οι αναφορές για τον νέο συνδυασμό παραλλαγής μπορούν να απολαύσουν μόνο με κρατήσεις. Εν τω μεταξύ, η επί του παρόντος ανεξέλεγκτη παραλλαγή όμικρον συνεχίζει να εξελίσσεται για να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του ιού. Βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υποτίθεται ότι η Omikron θα γίνει σύντομα η κυρίαρχη παραλλαγή και στη Γερμανία. Σε αυτή τη χώρα, ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται ραγδαία αυτή τη στιγμή και πάλι. Ο λόγος για αυτό είναι η ταχεία εξάπλωση του όμικρον. Η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από το Delta ή το Alpha, αλλά σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση γνώσης φαίνεται να προκαλεί μια ηπιότερη πορεία της νόσου.