Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ασυνήθιστο αποχρωματισμό

By | May 14, 2023

Κίτρινα κόπρανα: Θα μπορούσε να οφείλεται σε αυτές τις αιτίες

Τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε κιτρινωπά κόπρανα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί μερικές φορές να αποχρωματίσουν τα κόπρανα. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς εξηγήσεις για το εάν και πώς μπορούν να συμβούν αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου στο ενημερωτικό φυλλάδιο που συνοδεύει το φάρμακο. Τα αντιβιοτικά συνδέονται πάντα στενά με τις πεπτικές διεργασίες. Τα αντιβιοτικά δρουν μόνο κατά των βακτηρίων. Οι ιοί δεν έχουν δικό τους μεταβολισμό και δεν αντιδρούν στα αντιβιοτικά φάρμακα. Ωστόσο, όσοι αναγκάζονται να λάβουν αντιβιοτικά λόγω βακτηριακών ασθενειών συχνά αναπτύσσουν και πεπτικά προβλήματα. Γιατί τα φάρμακα διαταράσσουν και την ευαίσθητη εντερική χλωρίδα. Για τη σωστή πέψη, όμως, εξαρτόμαστε από τα φιλικά βακτήρια στα έντερα μας. Η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών μπορεί επομένως να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια. Ο κιτρινωπός χρωματισμός των κοπράνων δεν είναι ασυνήθιστος.

Το άγχος και η νευρικότητα ως αιτία κίτρινων κοπράνων

Όσοι πάσχουν από νευρικό έντερο ή έχουν πολύ άγχος μερικές φορές δεν χωνεύουν σωστά το φαγητό. Το άγχος και η νευρικότητα συχνά κάνουν τα τρόφιμα που τρώμε να περνούν από τα έντερα μας πολύ γρήγορα. Δεν μπορούν τότε να εξαχθούν αρκετά θρεπτικά συστατικά από τον πολτό των τροφίμων. Η πύκνωση σε μαλακά σχηματισμένα περιττώματα δεν λαμβάνει χώρα ούτε τότε. Το αποτέλεσμα: υδαρής διάρροια. Και αυτό είναι συχνά καφέ-κιτρινωπό, πράσινο-κιτρινωπό ή εντελώς κίτρινο. Δηλαδή, η καρέκλα περιέχει επίσης πεπτικούς χυμούςπου τροφοδοτούνται από τη χολή μέσω του λεπτού εντέρου. χολερυθρίνη είναι τέτοια κίτρινη βαφή από τη χολήφυσαλλίδα. Σχηματίζεται κατά τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά έχουν σχετικά σύντομο προσδόκιμο ζωής μόνο 120 ημερών και πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά από νεοσύστατα. Έτσι, κάθε μέρα η υπολειμματική χολερυθρίνη καταλήγει στα έντερα μας. Στην περίπτωση του στρες, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και των νευρικών εντερικών διαταραχών, η κίτρινη χολική χρωστική χολερυθρίνη δεν μπορεί να μετατραπεί πλήρως στην καφέ στερκοβιλίνη ως συνήθως, αλλά απεκκρίνεται αμετάβλητη. Το σκαμνί τότε μερικές φορές έχει κίτρινο χρώμα.

Παρεμπιπτόντως: Η διάρροια έχει κυρίως κιτρινωπό χρώμα. Ο λόγος για τέτοια ανοιχτόχρωμα κόπρανα είναι ότι το χωνεμένο υλικό περνά από τα έντερα πολύ γρήγορα. Τα βακτήρια στο έντερο μετά βίας έχουν χρόνο να αναλάβουν το πεπτικό τους έργο. Το ανοιχτόχρωμο σκαμνί στη συνέχεια βγαίνει σχετικά αχώνευτο.

Ασθένειες ως αιτία για κίτρινα κόπρανα

Ορισμένες ασθένειες του πεπτικού συστήματος μπορεί να σημαίνουν ότι τα λίπη από τα τρόφιμα δεν μπορούν πλέον να αφομοιωθούν σωστά. Εάν η περιεκτικότητα σε λίπος στα κόπρανα είναι πολύ υψηλή, οι γιατροί μιλούν για το λεγόμενο λιπαρά κόπρανα ή παγκρεατικά κόπρανα. Τον χαρακτηρίζει η λιπαρή, λιπαρή σύστασηένα εξαιρετικά άσχημη μυρωδιά και μερικές φορές κιτρινωπό χρώμα εκτός. Καθώς στη συνέχεια αποβάλλεται πολύ λίπος με την κίνηση του εντέρου, ένα λιπαρό, κιτρινωπό υπόλειμμα παραμένει πάντα όταν σκουπίζετε το χαρτί τουαλέτας.

Επίσης συναρπαστικό: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες των λιπαρών κοπράνων > >

Οι ασθένειες που προκαλούν μια διαταραχή της πέψης του λίπους περιλαμβάνουν φλεγμονή του παγκρέατος, παγκρεατική ανεπάρκεια, φλεγμονή των χοληφόρων πόρων ή βακτηριακή φλεγμονή του λεπτού εντέρου. Ασθένειες του ήπατος όπως η ηπατίτιδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κιτρινωπό χρώμα στο χρώμα των κοπράνων.

Που βοηθά με τα κίτρινα κόπρανα

Ακόμα κι αν δείτε αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων σας που είναι ανησυχητικές με την πρώτη ματιά, θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι στην αρχή. Σκεφτείτε εάν ορισμένα τρόφιμα που καταναλώθηκαν πρόσφατα μπορεί να παίζουν ρόλο στον αποχρωματισμό των κοπράνων. Η τεχνητή χρωστική τροφίμων που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο μπορεί να λερώσει τα κόπρανα πολύ αφύσικα. Η βήτα-καροτίνη που περιέχεται στα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί τρόφιμα μπορεί επίσης να μετατρέψει τα κόπρανα καστανοκίτρινα. Οι κοινές διατροφικές αλλαγές είναι συχνά πίσω από τον αποχρωματισμό. Εδώ ισχύουν τα εξής: μείνετε ήρεμοι και παρακολουθήστε την καρέκλα για περαιτέρω αλλαγές και ανωμαλίες τις επόμενες ημέρες.

Εάν είστε σίγουροι ότι τα κίτρινα κόπρανα δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή σας, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι ακόμα μια επιλογή. Έχετε αρχίσει πρόσφατα να παίρνετε νέα ή διαφορετικά φάρμακα; Μιλήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό ή λάβετε συμβουλές από το εξειδικευμένο προσωπικό ενός φαρμακείου σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων.

Ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο γιατρό εάν εμφανιστούν ξαφνικά κίτρινα κόπρανα και συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα. Κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία, έμετος ή πυρετός είναι σημάδια ότι μπορεί να υπάρχει ασθένεια ή οξεία λοίμωξη.

Περισσότερα για την αφόδευση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα σκαμνιά με πίσσα και τα μαύρα κόπρανα > >

Πιθανές αιτίες κίτρινων κοπράνων: Η λίστα ελέγχου μας

  • Κιτρινωπό-καφέ, ανοιχτόχρωμα κόπρανα: μπορεί να προκληθεί από φαρμακευτική αγωγή, τα αντιβιοτικά μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των κοπράνων και τα τρόφιμα πλούσια σε άμυλο προκαλούν επίσης ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν το χρώμα των κοπράνων παραμένει κιτρινωπό για εβδομάδες
  • φωτεινό κίτρινο: τα λεγόμενα λιπαρά κόπρανα υποδηλώνουν πεπτικά προβλήματα και προβλήματα με το πάγκρεας. Τα λιπαρά κόπρανα είναι γυαλιστερά, εξαιρετικά δύσοσμα και συνοδεύονται από πόνους στην κοιλιά. Μόνο οι γιατροί μπορούν να κάνουν μια ξεκάθαρη διάγνωση, οπότε φροντίστε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
  • Κίτρινο λευκό: Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στους χοληφόρους πόρους, οι πέτρες στη χολή μπορεί να συγκρατήσουν τη χολή. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αποχρωματισμό των κοπράνων. Οι ασθένειες του ήπατος εκφράζονται επίσης μερικές φορές σε ανοιχτόχρωμα, κίτρινα κόπρανα.
  • Ανοιχτό καφέ έως κιτρινωπό: Η διάρροια είναι συχνά πολύ ανοιχτόχρωμη. Τα υδαρή κόπρανα μπορεί να είναι σύμπτωμα γρίπης του στομάχου. Είναι επίσης πιθανοί πρασινωποί αποχρωματισμοί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *