Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση και τις παρενέργειες

By | May 6, 2023

Για να ανακουφιστεί αυτό, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν ένα αντιαλλεργικό – σκευάσματα με το φάρμακο σετιριζίνη χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα συχνά. Θεωρείται αποτελεσματική και καλά ανεκτή θεραπεία για αλλεργίες όπως ο αλλεργικός πυρετός. Στη συνέχεια, θα σας παρέχουμε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το δραστικό συστατικό και θα εξετάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το αποτέλεσμα, παρενέργειες και εφαρμογή.

Πώς λειτουργεί η σετιριζίνη;

Η σετιριζίνη είναι ένα αντιισταμινικό που έχει ταχεία και μακροχρόνια δράση ως δισκίο. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αναστέλλει τις επιδράσεις της ισταμίνης στο σώμα, εμποδίζοντας τις θέσεις πρόσδεσης της ισταμίνης (υποδοχείς).

Επίδραση σετιριζίνης: πόσο διαρκεί;

Η σετιριζίνη λειτουργεί αρκετά γρήγορα μέσα σε 10 έως 30 λεπτά. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 24 ώρες, επομένως αρκεί περίπου ένα δισκίο την ημέρα.

Σετιριζίνη: Αυτές είναι οι παρενέργειες

Όπως κάθε φάρμακο, η σετιριζίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών χρήσης, οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συμπτώματα (μπορεί να επηρεάσουν έως και 1 στα 10 άτομα):

  • υπνηλία
  • ζάλη και πονοκέφαλο
  • πονόλαιμος
  • ρουθούνισμα στα παιδιά
  • διάρροια, ναυτία, ξηροστομία
  • κούραση

Πιο σπάνια, το σκεύασμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως πρήξιμο του προσώπου και του λαιμού. Εάν συμβεί αυτό, σταματήστε αμέσως να παίρνετε το προϊόν και αναζητήστε ιατρική θεραπεία.

Σπουδαίος: Δεν πρέπει να πάρετε το σκεύασμα εάν έχετε σοβαρή νεφρική νόσο ή εάν είστε αλλεργικοί στη διυδροχλωρική σετιριζίνη, την υδροξυζίνη ή άλλα παράγωγα πιπεραζίνης. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην ούρηση ή εάν υποφέρετε από επιληψία.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ: Αντιισταμινικά για αλλεργίες: Θα πρέπει να το γνωρίζετε σχετικά με τις παρενέργειες του φαρμάκου

Το Cetrizin σας κουράζει – πρέπει να το ξέρετε

Η σετιριζίνη είναι ένα αντιισταμινικό δεύτερης γενιάς. Σε σύγκριση με την πρώτη γενιά, αυτά είναι πιο ανεκτά και σας κάνουν λιγότερο υπνηλία. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η σετιριζίνη μπορεί να σας κουράσει. Πώς όμως μπορεί να εξηγηθεί αυτό;

Η σετιριζίνη καταλαμβάνει τις θέσεις πρόσδεσης στην περιοχή του ματιού και του ρινικού βλεννογόνου. Ωστόσο, δεδομένου ότι η δραστική ουσία απορροφάται στο αίμα μέσω του εντέρου, φτάνει επίσης στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτά χρειάζονται μικρές ποσότητες ισταμίνης ως ένα είδος «παράγοντα αφύπνισης» για να ενεργοποιηθούν. Εάν η πρόσδεση της ισταμίνης στις θέσεις δέσμευσης στα νευρικά κύτταρα εμποδίζεται από αντιισταμινικά όπως η σετιριζίνη, αυτά παραμένουν ανενεργά. Αντίστοιχα, μπορεί να αισθάνεστε όλο και πιο νωθροί μετά τη λήψη του.

Δραστικό συστατικό Cetirizine: Πώς να το πάρετε σωστά

Στην ιδανική περίπτωση, λάβετε συμβουλές από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για το πώς να παίρνετε σωστά τη σετιριζίνη ή/και μελετήστε το φύλλο οδηγιών χρήσης. Αυτό δηλώνει ότι είναι καλύτερο να παίρνετε το φάρμακο το βράδυ. Γιατί; Όπως δείχνουν οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, η σετιριζίνη μπορεί να σας κουράσει. Κατά προτίμηση, θα πρέπει να λαμβάνετε σετιριζίνη ολόκληρη με ένα ποτήρι νερό.

Σπουδαίος: Δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε φάρμακα και αντιισταμινικά όπως σετιριζίνη με αλκοόλ. Σύμφωνα με το ένθετο συσκευασίας, δεν μπόρεσαν να προσδιοριστούν κλινικά σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αλκοόλ (σε επίπεδο αίματος 0,5 ανά χίλια (g/l), περίπου ισοδύναμο με ένα ποτήρι κρασί) και σετιριζίνης. Ωστόσο, αποθαρρύνεται ρητά να τα παίρνει ταυτόχρονα.