Τι παρενέργειες έχει το χάπι;

By | May 25, 2023

Παρενέργειες του χαπιού: Υπάρχουν κίνδυνοι

Το χάπι είναι ένα ορμονικό αντισυλληπτικό που συνήθως αποτελείται από συνδυασμό προγεστίνης και οιστρογόνων. Αν και η λήψη του χαπιού αποτρέπει την εγκυμοσύνη στις περισσότερες περιπτώσεις, συχνά συνοδεύεται από παρενέργειες. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της ορμόνης του αντίστοιχου χαπιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα παρενεργειών. Δεδομένου ότι το χάπι αλλάζει την ισορροπία των ορμονών στο γυναικείο σώμα, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • πονοκεφάλους και ημικρανίες
  • αιμορραγικές διαταραχές
  • αύξηση βάρους
  • ναυτία
  • ευαισθησία στο στήθος
  • αέριο
  • μείωση της λίμπιντο
  • κολπική ξηρότητα
  • κύστεις στις ωοθήκες
  • ακμή

Σπάνια, ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες. Αυτά περιλαμβάνουν καρδιακές προσβολέςΞαφνικές διαταραχές του κυκλοφορικού, που π.χ εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να προκαλέσει Στήθος- ή Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας καθώς και ένα μείωση της οστικής πυκνότητας.

κίνδυνος θρόμβωσης του χαπιού

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού τα τελευταία χρόνια. Ήδη από το 2015, η έκθεση χαπιών από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης, σε συνεργασία με τον Techniker Krankenkasse, έδειξε ότι τα νεότερα χάπια τρίτης και τέταρτης γενιάς ιδιαίτερα έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και εμβολής. Σύμφωνα με την έκθεση χαπιών, ωστόσο, είναι ακριβώς αυτά τα σκευάσματα που συνταγογραφούνται πιο συχνά. Μεταξύ άλλων, περιέχουν τα συστατικά gestodene, desogestrel, dienogest ή drospirenone. Μια θρόμβωση ή θρόμβος αίματος είναι μια απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η θρόμβωση μπορεί να εμφανιστεί στα πόδια ή τα χέρια, αλλά και στον εγκέφαλο ως θρόμβωση εγκεφαλικής φλέβας.

Ο καθηγητής οικονομικών της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Gerd Glaeske, τόνισε ότι πολλοί γιατροί και ασθενείς υποτίμησαν τις παρενέργειες του χαπιού. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης είναι 5-7 στις 10.000 όταν χρησιμοποιείται χάπι δεύτερης γενιάς και 8-12 στις 10.000 όταν χρησιμοποιείται χάπι τρίτης ή τέταρτης γενιάς. Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, μια γενετική διαταραχή πήξης του αίματος, ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος θρόμβωσης αυξάνεται επίσης με την ηλικία για τις γυναίκες που παίρνουν το χάπι.

Το χάπι: επιπτώσεις στην ψυχή

Επιπλέον, η λήψη του χαπιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχισμό. Για παράδειγμα, μπορεί αλλαγές διάθεσης και καταθλιπτικές διαθέσεις πιθανά παράπονα. Μια μελέτη στη Δανία του 2016 έδειξε ότι η κατάθλιψη ήταν σημαντικά πιο πιθανό να διαγνωστεί υπό την επίδραση ορμονικών αντισυλληπτικών. Στη μελέτη, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αξιολόγησε τα δεδομένα περισσότερων από ένα εκατομμύριο Δανών κοριτσιών και γυναικών μεταξύ 15 και 34 ετών. Ήταν επίσης αξιοσημείωτο ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά χρειάζονταν νοσηλεία πιο συχνά λόγω κατάθλιψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *