Τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζονται ιδιαίτερα

By | April 25, 2023

Τι ρόλο παίζει το χρώμα των ματιών στη χειμερινή κατάθλιψη;

Ο ψυχολόγος καθηγητής Lance Workman από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ της χειμερινής κατάθλιψης και του χρώματος των ματιών όσων επηρεάζονται για μια μελέτη εποχιακών συναισθηματικών διαταραχών με 175 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν φοιτητές από την Ουαλία και την Κύπρο. Παραδόξως, μπόρεσε να αποδείξει ότι τα άτομα με καστανά και πολύ σκούρα μάτια είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από χειμερινά μπλουζ και εποχιακή κατάθλιψη. Τα άτομα με μπλε μάτια ή γενικά πιο ανοιχτόχρωμα μάτια υποφέρουν λιγότερο συχνά από χειμερινή κατάθλιψη.

Αυτό που ακούγεται απίστευτο στην αρχή μπορεί να δικαιολογηθεί επιστημονικά. Τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή των ματιών μας όχι μόνο στέλνουν οπτικά σήματα στον εγκέφαλο για την παραγωγή εικόνων. Ορισμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την αντιληπτή φωτεινότητα από το μάτι στον εγκέφαλο. Όταν βραδιάζει, αυτά τα κύτταρα στέλνουν την πληροφορία «Προσοχή, η φωτεινότητα μειώνεται» στον υποθάλαμο, στον οποίο στη συνέχεια παράγεται, μεταξύ άλλων, η ορμόνη του ύπνου μελατονίνη. Όπως το ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στις ακτίνες του ήλιου, τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι σημαντικά πιο ευαίσθητα στο φως. Τα λιγότερο χρωματισμένα μάτια είναι επομένως πιο ευαίσθητα στο φως από τα πιο έντονα χρωματισμένα σκούρα μάτια.

Στη μελέτη του, ο καθηγητής Workman αποδεικνύει ότι επειδή τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στο φως, απορροφούν περισσότερο φως από τα σκούρα μάτια, ακόμη και τις τυπικά θαμπές και συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα. Έτσι, η παραγωγή μελατονίνης τον χειμώνα είναι χαμηλότερη σε άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια από ό,τι σε άτομα με σκούρα μάτια. Η διαταραχή του ρυθμού ημέρας-νύχτας, που φαίνεται να είναι η αιτία των χειμερινών μπλουζ, δεν είναι επομένως τόσο σοβαρή σε άτομα με μπλε και ανοιχτόχρωμα μάτια. Βιώνουν λιγότερο χειμερινό μπλουζ ή εποχιακή κατάθλιψη.