Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία του ιού της ευλογιάς των πιθήκων

By | April 28, 2023

Οι ανησυχίες για νέα πανδημία αυξάνονται μετά τα πρώτα κρούσματα ιός της ευλογιάς των πιθήκων αναφέρθηκαν στη Γερμανία. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) και το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) δίνουν απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες για εσάς εδώ:

Τι είναι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων;

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι μια ιογενής νόσος σε πιθήκους που σχετίζεται με την εξαφανισμένη ευλογιά (Variola major). Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι μια ζωονοσογόνος νόσος – όπως ο κοροναϊός, το παθογόνο μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Η ευλογιά των πιθήκων πυροδοτεί μια ήπια ασθένεια που μοιάζει με ευλογιά στους ανθρώπους. Σύμφωνα με το BMBF, κάθε δέκατη ασθένεια που δεν θεραπεύεται καταλήγει σε θάνατο. Όταν εξαπλώνεται στην Ευρώπη, μεταδίδεται ο τύπος του ιού της Δυτικής Αφρικής. Οι ειδικοί αξιολογούν τη θνησιμότητα του χαμηλότερη από τα προηγούμενα σποραδικά κρούσματα στην Κεντρική και Δυτική Αφρική. «Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, ο κίνδυνος για την υγεία του γενικού πληθυσμού στη Γερμανία εκτιμάται ως χαμηλός», σύμφωνα με το RKI.

Σημάδια του ιού της ευλογιάς των πιθήκων

Η περίοδος επώασης για τον ιό της ευλογιάς είναι μεταξύ επτά και 21 ημερών. Σύμφωνα με το RKI, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν μολυνθείτε από την ευλογιά των πιθήκων:

  • Πυρετός
  • Πόνος στο κεφάλι, στους μύες και στην πλάτη
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Δερματικό εξάνθημα, οι λεγόμενες δερματικές εξανθήσεις (ανθίσεις του δέρματος), που εμφανίζονται πρώτα στο πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Όπως γνωρίζει το RKI από τις τρέχουσες περιπτώσεις, η αλλαγή του δέρματος μπορεί αρχικά να εξαπλωθεί στην ουρογεννητική περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε από το Ινστιτούτο Robert Koch, η μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι σπάνια και είναι δυνατή μόνο με στενή επαφή, για παράδειγμα μέσω επαφής με σωματικά υγρά και κρούστες όπως ψώρα ή στο πλαίσιο σεξουαλικής επαφής. Είναι επίσης δυνατή η μετάδοση μέσω των απεκκρινόμενων αναπνευστικών εκκρίσεων. Ομοίως μέσω λοιμώξεων από επιχρίσματα, για παράδειγμα μέσω ρούχων, κλινοσκεπασμάτων ή πετσετών.

Θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων

Η πορεία της νόσου είναι ήπια σε σύγκριση με την ανθρώπινη ευλογιά. Οι πάσχοντες συνήθως αναρρώνουν μέσα σε αρκετές εβδομάδες. Ένα φάρμακο που περιέχει τον αντιικό παράγοντα tecovirimat εγκρίθηκε πρόσφατα για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων. Προκειμένου να αποτραπεί όσο το δυνατόν καλύτερα η εξάπλωση, η απομόνωση και η καραντίνα των μολυσμένων ατόμων μπορούν να θεωρηθούν ως πιθανά μέτρα – η απόφαση σχετικά με αυτό από τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach εκκρεμεί ακόμη.

Ένας γενικός εμβολιασμός κατά της ευλογιάς προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό της ευλογιάς. Ωστόσο, ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός στη Δυτική Γερμανία μέχρι το 1975 και μέχρι το 1982 στην Ανατολική Γερμανία. Όπως αναφέρει το tagesschau.de, ο Frank Ulrich Montgomery, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, υποστήριξε ότι οι νεότερες γενιές θα πρέπει να λαμβάνουν εμβόλιο για την ευλογιά.

Επίσης ενδιαφέρον: Ανεμοβλογιά – συμπτώματα και θεραπεία >>