Σκούρα ούρα: αιτίες και θεραπεία

By | May 3, 2023

Από αυτό είναι φτιαγμένα τα ούρα

Τα νεφρά έχουν το καθήκον να φιλτράρουν τους ρύπους και τα απόβλητα από το αίμα. Αυτές οι ουσίες απεκκρίνονται από το σώμα μέσω των ούρων, τα οποία αποτελούνται από 95 τοις εκατό νερό. Το υπόλοιπο πέντε τοις εκατό είναι ουρία, άλατα, ορμόνες και βαφές. Το κίτρινο χρώμα στο υγρό προέρχεται από τη χολική χρωστική χολερυθρίνη, η οποία είναι προϊόν διάσπασης της χρωστικής του αίματος.

Αυτό σας λέει το χρώμα των ούρων σας για την υγεία σας

Τα φυσιολογικά, υγιή ούρα είναι διαυγή, άοσμα και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Εάν τα ούρα σας φαίνονται έτσι, πίνετε αρκετά και δεν υπάρχουν σημάδια ασθένειας. Όσο λιγότερο πίνετε, τόσο πιο σκούρα είναι τα ούρα γιατί η συγκέντρωση της ουρίας είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί τα ούρα να πάρουν άλλα χρώματα ή οσμή. Τα σκούρα ούρα, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες και να υποδηλώνουν αλλαγή στο σώμα.

Τι γίνεται αν τα ούρα είναι σκούρα;

Τα ούρα σας έχουν καφέ έως μαύρο χρώμα; Αυτό μπορεί να έχει τις ακόλουθες αιτίες: Σε φαρμακευτική αγωγή για το Πάρκινσον-η νόσος περιέχει τις δραστικές ουσίες L-Dopa ή άλφα-μεθυλντόπα, οι οποίες μπορούν να χρωματίσουν τα ούρα από καφέ έως μαύρο. Έστω και με το κληρονομικό μεταβολική νόσο Η αλκαπτονουρία είναι αποχρωματισμένα ούρα και μπορεί να έχει οσμή. Η αιτία αυτού είναι ένα ελάττωμα του ενζύμου, με αποτέλεσμα το λεγόμενο ομογενισικό οξύ να μην μπορεί να μετατραπεί, πράγμα που σημαίνει ότι συσσωρεύεται στο αίμα και αποχρωματίζει τα ούρα όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
Στο μαύρο καρκίνο του δέρματος («Κακόηθες μελάνωμα») στο προχωρημένο στάδιο, συμβαίνει συχνά η χρωστική ουσία μελανίνη να διασπάται σε μεγάλους αριθμούς και να αποβάλλεται στα ούρα.

Μια άλλη αιτία καφέ ούρων που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή είναι η λεγόμενη ραβδομυόλυση. Ένα είδος τριχώματος που περιβάλλει τα μυϊκά κύτταρα διασπάται και ωθεί το περιεχόμενο των μυών προς τα έξω. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ασκείστε πολύ σκληρά. Τα σπασμένα κύτταρα απελευθερώνουν τη μυϊκή χρωστική μυοσφαιρίνη, η οποία προκαλεί υπερφόρτωση των νεφρών. Τα ούρα γίνονται καφέ. Η χρωστική επιτίθεται στα κύτταρα των νεφρών σε μεγάλες ποσότητες, φράζει τα μικρότερα αγγεία, έτσι ώστε τα ούρα να μην μπορούν πλέον να ρέουν έξω. κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Ενας ραβδομυόλυση συχνά αισθάνεται σαν πόνο στους μύες στην αρχήαλλά τα συμπτώματα επιδεινώνονται και ο προσβεβλημένος ιστός μπορεί επίσης να διογκωθεί.

Σκούρα ούρα: διάγνωση και θεραπεία

Για να μπορέσει να κάνει μια διάγνωση, ένας ουρολόγος ή νεφρολόγος παίρνει ένα δείγμα ούρων και το εξετάζει πρώτα με μια δοκιμαστική ταινία. Κάτω από το μικροσκόπιο είναι στη συνέχεια μετά από εξαρτήματα, π.χ βακτήρια, αναζήτησε, που κατά τα άλλα δεν ανήκουν στα ούρα. Μπορεί να έχει νόημα αυτό συγκέντρωση ουρίας να φάω. Ο ασθενής συλλέγει τα ούρα του σε δοχείο για 24 ώρες. Αυτό αναλύεται και δίνει συμπεράσματα για την απόδοση του φίλτρου των νεφρών.

Τα σκουρόχρωμα ούρα αντιμετωπίζονται με κατάλληλα μέτρα μόλις γίνει η σωστή διάγνωση. Εάν είστε αφυδατωμένοι, συνιστάται να πίνετε πολλά υγρά. Με ασθένειες του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, ο ασθενής αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Εάν η αιτία είναι οι πέτρες στη χολή, θα αφαιρεθούν από το σώμα χειρουργικά ή με ενδοσκόπηση. Εάν υπάρχει φλεγμονή, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό.

Διαβάστε επίσης: Αυτό λέει η μυρωδιά των ούρων για την υγεία σας >>

Ποια χρώματα ούρων υπάρχουν;

Όχι μόνο τα σκούρα ούρα μπορούν να υποδηλώνουν ασθένειες στο σώμα. Το φάσμα των χρωμάτων κατά την ούρηση μπορεί να είναι πολύ ευρύτερο. Εξηγούμε τις αιτίες του αποχρωματισμού και της οσμής.

Λευκά, θολά ούρα

Στα λευκά θολά ούρα υπάρχουν λευκά σωματίδια ούρων. Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν δυσλειτουργία των νεφρών, καθώς και διεργασίες πληγών στην περιοχή του ουροποιητικού συστήματος. Είναι επίσης πιθανό τα υπόλευκα-θολά ούρα να συνδέονται με υπολείμματα ιστού.

Ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο κίτρινο ούρα

Μια ελαφρώς έντονη απόχρωση του κίτρινου δεν είναι επίσης λόγος ανησυχίας. Η πρόσληψη υγρών είναι φυσιολογική, αλλά δεν πρέπει να είναι λιγότερο. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να χρωματίσουν τα ούρα με ένα έντονο κίτρινο χρώμα. Αυτά περιλαμβάνουν σκευάσματα με βιταμίνη Β2 και Β12, καθώς και βιταμίνη D. Με υψηλές δόσεις βιταμίνης Β12, τα ούρα μπορεί επίσης να γίνουν ελαφρώς κοκκινωπά. Εάν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε τη διευκρίνιση των συμπτωμάτων από γιατρό.

Πορτοκαλί προς καφέ ούρα

Τα σκούρα, πορτοκαλί ούρα μπορεί αρχικά να υποδηλώνουν ότι πίνετε πολύ λίγο.

Ηπατίτιδα A, B, C, D ή E

Εάν το χρώμα των ούρων δεν αλλάζει παρά την αυξημένη πρόσληψη υγρών, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ασθένεια του ήπατος, π.χ. ηπατίτιδα Τα Α, Β, Γ, Δ ή Ε υποδεικνύουν. Η ηπατίτιδα A, B, C και D συχνά εκδηλώνονται με σημεία όπως:

 • εξάντληση
 • απώλεια της όρεξης
 • πονοκέφαλος, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις
 • ναυτία, πόνος στην κοιλιά, έμετος και πυρετός
 • Αποστροφή στο λίπος και το αλκοόλ

Στην περίπτωση της ηπατίτιδας Ε, υπάρχουν επίσης πόνοι στην άνω κοιλιακή χώρα, κόπωση, αποχρωματισμένα κόπρανα και ίκτερος (ίκτερος). Στο τελευταίο, το δέρμα και ο λευκός επιπεφυκότας του ματιού έχουν αποχρωματιστεί κίτρινο.

κίρρωση του ήπατος

Η κίρρωση του ήπατος, δηλαδή η επίμονη βλάβη με σκλήρυνση, ουλές και συρρίκνωση του ιστού, μπορεί επίσης να προκαλέσει πορτοκαλί ή καφέ ούρα.

πέτρες στη χολή
Τα πορτοκαλί ούρα εμφανίζονται επίσης συχνά όταν η χοληδόχος κύστη εκκρίνει περισσότερη από τη χρωστική ουσία της χολής χολερυθρίνη. Αυτό συμβαίνει όταν ο χοληδόχος πόρος αποφραχθεί, για παράδειγμα από πέτρες στη χολή φλεγμονή ή ακόμη και κλειδωμένο είναι.

αντιβιοτικό
Το αντιβιοτικό νιτροφουραντοΐνη μπορεί να μετατρέψει τα ούρα σε πορτοκαλί σε καφέ.

Είδη παντοπωλείου
Η υπερβολική ποσότητα βήτα-καροτίνης (π.χ. στα καρότα) μπορεί να κάνει τα ούρα ελαφρώς πορτοκαλί.

Πράσινα και μπλε ούρα

Αυτά τα χρώματα είναι λιγότερο κοινά στα ούρα, αλλά μπορεί να προκληθούν από ορισμένα φάρμακο εμφανίζομαι. Η αμιτριπτυλίνη (αντικαταθλιπτικά), η προποφόλη (ναρκωτικά), η ινδομεθακίνη (αντιρευματικά φάρμακα) ή η μιτοξαντρόνη (θεραπεία καρκίνου) μπορούν να προάγουν αυτόν τον χρωματισμό των ούρων.
Ακόμη και χρωστικές τροφίμων όπως το λαμπερό μπλε FCF (E133) ή το βατό μπλε V (E131) μπορεί να μετατρέψει τα όξινα ούρα πρασινωπά. Η βαφή μπλε του μεθυλίου, που προέρχεται από την Ασία και δεν είναι εγκεκριμένη στην Ευρώπη, μπορεί επίσης να κάνει τα ούρα πράσινα. Αυτό συναντάται, για παράδειγμα, σε ασιατικά γλυκά που επιστρέφουν από τις διακοπές.

Κόκκινα ούρα

Τα κόκκινα ούρα δείχνουν με την πρώτη ματιά αίμα υποδεικνύω. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ασθένειες των νεφρών όπως πέτρες στα νεφρά ή φλεγμονή των νεφρών. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος όπως λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής (π αντιβιοτικό ριφαμπικίνη), αγγειακή νόσο ή ξένα αντικείμενα στην ουρήθρα μπορεί επίσης να προκαλέσουν αίμα στα ούρα. Για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία και, εάν είναι απαραίτητο, να αποκλείσετε άλλες ασθένειες, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Τα κοκκινωπά ούρα είναι αβλαβή εάν προκαλούνται από υπερβολική κατανάλωση τροφής καροτίνες προκαλείται. Το συστατικό βρίσκεται στα καρότα ή τις ντομάτες, για παράδειγμα. Το παντζάρι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί λόγω του συστατικού του βητανίνη προκαλούν τα ούρα να γίνουν κόκκινα για σύντομο χρονικό διάστημα. Μια άλλη αιτία κόκκινων ούρων μπορεί να είναι η μυϊκή βλάβη, π.χ. από μώλωπες. Η μυϊκή πρωτεΐνη παράγεται μέσω του λεμφικού συστήματος και του αίματος μυοσφαιρίνη διασπάται και απεκκρίνεται στα ούρα. Παρεμπιπτόντως, η μυοσφαιρίνη είναι επίσης υπεύθυνη για το κοκκινωπό χρώμα της μέτριας τηγανισμένης μπριζόλας.

Τι είναι οι ταινίες εξέτασης ούρων;

Εάν τα ούρα σας είναι αποχρωματισμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δοκιμαστικές ταινίες ούρων δοκιμάστε άλλα συστατικά από το φαρμακείο. Αυτές οι ταινίες παρέχουν πληροφορίες για τα συστατικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και εξάγουν συμπεράσματα για πιθανές ασθένειες.

Αυτά είναι τα τεστ ταινιών ούρων:

 • Λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια)
 • Ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθρά αιμοσφαίρια)
 • περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
 • Κετόνες (προϊόν διάσπασης λιπαρών οξέων)
 • Περιεκτικότητα σε γλυκόζη (ζάχαρη)
 • τιμή PH
Η δοκιμαστική ταινία αποτελείται από πολλά πεδία που αλλάζουν χρώμα όταν έρχονται σε επαφή με τα ούρα. Με βάση διαφορετικά χρωματικές διαβαθμίσεις δείτε πώς φτιάχνονται τα ούρα σας. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη. Οι υπερβολικές κετόνες είναι σημάδι ανεπαρκούς ινσουλίνης. Εάν οι τιμές έχουν αλλάξει αισθητά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Βίντεο: Αυτό λένε τα ούρα για την υγεία