Πώς επεξεργάζομαι μια απώλεια;

By | April 27, 2023

vital.de: Ασχολείσαι με την ψυχολογία της ευτυχίας. Πώς ορίζεις την ευτυχία;

Bea Engelmann: Για χιλιετίες, ούτε φιλόσοφοι ούτε ποιητές και στοχαστές έχουν καταφέρει να βρουν έναν παγκόσμιο ορισμό της ευτυχίας. Η ευτυχία είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα και κάτι πολύ ατομικό. Είναι λοιπόν σημαντικό να ασχοληθούμε με την ευτυχία μας και να αφιερώσουμε χρόνο για να μάθουμε ακριβώς τι μας κάνει ευτυχισμένους και τι συμβάλλει στην ευτυχία μας.

Για μένα προσωπικά, η ευτυχία είναι μια ιδιαίτερη μορφή αυτοπεποίθησης – με την έννοια του «έχει επίγνωση του εαυτού σου». Είναι το αποτέλεσμα μιας απόφασης και μιας εσωτερικής διαδικασίας: Πόσο θετικός είμαι για τη ζωή μου; Λατρεύω το απόσπασμα του Nicolas Chamfort «Είναι δύσκολο να βρούμε την ευτυχία μέσα μας και είναι εντελώς αδύνατο να τη βρούμε πουθενά αλλού».

Διακρίνω το να είσαι τυχερός και το να είσαι ευτυχισμένος. Έχουμε μικρή ή καθόλου επιρροή στο να είμαστε τυχεροί, είναι διαφορετικό όταν πρόκειται να είμαστε ευτυχισμένοι επειδή μπορούμε να συνεισφέρουμε κάτι οι ίδιοι με τη βοήθεια των λεγόμενων στρατηγικών ευτυχίας. Η ευτυχία χωρίζεται σε ευτυχισμένες στιγμές από τη μια και σε στάση ζωής και ικανοποίηση από την άλλη. Το να νιώθω σαν στο σπίτι μου στη ζωή μου σημαίνει ευτυχία για μένα.

Σε ποιο βαθμό μπορεί η ψυχολογία της ευτυχίας να βοηθήσει να ξεπεραστεί η σοβαρή απώλεια και η θλίψη;

Η ψυχολογία της ευτυχίας υποστηρίζει τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλή ζωή. Εκτός από την εστίαση στα δυνατά μας σημεία και τις θετικές σκέψεις, έχει να κάνει με την αύξηση των καλών και καλών συναισθημάτων στη ζωή.
Στα εργαστήριά μου λέω στους συμμετέχοντες τα έξι βασικά συναισθήματα: λύπη, φόβος, αηδία, έκπληξη, θυμός και ευτυχία. Τους εξηγώ ότι όλα τα συναισθήματα έχουν τη δικαίωσή τους και ότι θέλουν και επιτρέπεται να τα ζήσουν. Κάνω τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους.

Σχετικά με τη θλίψη και την απώλεια, είναι σημαντικό για μένα να τονίσω ότι υπάρχουν τέτοιες απώλειες σε κάθε ζωή και μπορούμε να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε. Έχει να κάνει με την αποδοχή από τη μια και την ενσυναίσθηση με τον εαυτό μας από την άλλη. Δεν έχει να κάνει με το να ξεπεράσεις τις απώλειες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά να αντιμετωπίσεις ειλικρινά τον εαυτό σου και τη θλίψη σου. Είναι μια διαδικασία…

Πώς μπορώ να επιτρέψω την ευτυχία και τη χαρά να επιστρέψουν στη ζωή μου παρά τη βαριά απώλεια;

Όλα έχουν τον χρόνο τους – νομίζω ότι είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να θρηνήσει αυτήν την απώλεια και να επιτρέψει τα συναισθήματα που την συνοδεύουν. Είναι σίγουρα χρήσιμο να πιστεύουμε ότι τα συναισθήματα μπορούν να συνυπάρχουν.
Μια υπέροχη στρατηγική για την ευτυχία είναι η ευγνωμοσύνη. Τι ωραίες αναμνήσεις έχω από το άτομο; Γιατί είναι ωραίο να έχουμε περπατήσει μέρος της διαδρομής μαζί; Για ποιες εμπειρίες είμαι ευγνώμων; Πώς αυτός ο άνθρωπος έκανε τη ζωή μου λίγο καλύτερη; Σε αυτό θα εστίαζα.

Γενικά, ένας πιο ευτυχισμένος άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την απώλεια από έναν πιο δυστυχισμένο;

Δεν θα το έθετα έτσι. Μάλλον, πρόκειται για την ανθεκτικότητα, γνωστή και ως stand-up-male mentality, δηλαδή την ικανότητα να βρεις εσωτερική δύναμη. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα πολύ αγχωτικές συνθήκες διαβίωσης, κρίσεις ακόμη και απώλεια χάρη σε ορισμένες στρατηγικές. Επειδή οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι γενικά πιο ανθεκτικοί, είναι πιο πιθανό να έχουν τις λεγόμενες στρατηγικές αντιμετώπισης (στρατηγικές αντιμετώπισης) με τις οποίες μπορούν να επεξεργαστούν καλύτερα μια απώλεια.

Πότε πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπίσετε την απώλεια και τη θλίψη;

Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να ακούσει τον εαυτό του εδώ. Κανείς δεν χρειάζεται να το “κάνει” μόνος – είναι μια πολύ δραστική εμπειρία όπου η υποστήριξη ενός ψυχολόγου ή προπονητή μπορεί να είναι τόσο χρήσιμη και ανακουφιστική. Θα ήθελα να είναι αυτονόητο να ζητάμε βοήθεια όταν δεν είμαστε ψυχικά καλά – και όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο είναι εξαιρετικά αγχωτικό. Συνιστώ σε όλους να μην περιμένουν πολύ για να λάβουν βοήθεια.

Η ψυχολόγος της ευτυχίας Bea Engelmann: «Η θλίψη θέλει χρόνο»