Πώς αναγνωρίζω τη μονοπυρήνωση;

By | April 30, 2023

Συγκεκριμένα, ο αδενικός πυρετός σχετίζεται με πονόλαιμο, πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες. Στο 50 τοις εκατό των περιπτώσεων, η ασθένεια εμφανίζεται μαζί με αμυγδαλίτιδα. Στη συνέχεια συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά. Ωστόσο, η αμυγδαλίτιδα δεν είναι σύμπτωμα της ιογενούς νόσου. Δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν έως και επτά εβδομάδες μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης της νόσου, είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσο χρόνο θα πάρει. Η ίδια η ασθένεια συνήθως διαρκεί από δύο έως έξι εβδομάδες. Η πορεία είναι εξαντλητική, αλλά κυρίως ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Δεν υπάρχουν φάρμακα για τον αδενικό πυρετό. Μόνο τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις, αφού το σώμα θέτει τη μόλυνση υπό έλεγχο.

Συμπτώματα αδενικού πυρετού

Τα τυπικά συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

  • Πυρετός
  • πονόλαιμος και πόνοι στο σώμα
  • γενική αδιαθεσία
  • εξάντληση

Θεραπεία του αδενικού πυρετού

Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία. Για γρήγορη ανάρρωση από τη νόσο, θα πρέπει να ξεκουράζεστε πολύ και να πίνετε πολύ. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παυσίπονα και αντιπυρετικά για ανακούφιση.

Γιατί η μονοπυρήνωση μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, ο αδενικός πυρετός μπορεί να πάρει μια ασυνήθιστη πορεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλίτιδα, οίδημα ήπατος ή σπλήνας. Θα πρέπει να εισαχθείς σε νοσοκομείο αμέσως. Υπάρχει επίσης κίνδυνος χρόνιας πορείας. Τότε τα γνωστά συμπτώματα μπορεί συχνά να εμφανιστούν για μήνες ή χρόνια. Το πρήξιμο των λεμφαδένων παραμένει. Εάν ο σπλήνας είναι πρησμένος, υπάρχει οξύς κίνδυνος ρήξης σπλήνας, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική καταπόνηση.

Σε περίπτωση χρόνιας πορείας, το πρήξιμο του σπλήνα μπορεί επίσης να επιμείνει, το οποίο συχνά περιορίζει σοβαρά τη δραστηριότητα του προσβεβλημένου ατόμου. Η ιατρική είναι αδύναμη μπροστά σε αυτό το πρόβλημα. Γιατί δεν είναι ο ιός που προκαλεί τον επίμονο πόνο εδώ. Αυτό έχει ήδη υποχωρήσει σε αυτό το σημείο. Μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ευθύνεται. Επομένως, είναι απαραίτητο να περιμένετε έως ότου το ανοσοποιητικό σύστημα επανέλθει από μόνο του στο φυσιολογικό. Το άρθρο μας ρίχνει μια ματιά στην καθημερινή μάχη της έρευνας ενάντια σε ιούς και βακτήρια.

Δεδομένου ότι ο αδενικός πυρετός απαιτεί πολλά από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πολλοί από τους πάσχοντες είναι πολύ πιο ευαίσθητοι σε άλλες λοιμώξεις, όπως κρυολογήματα ή ιούς γρίπης, ακόμη και μετά την υποχώρηση της νόσου. Γι’ αυτό ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν αδενικό πυρετό πίσω τους θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.