Πότε να παίρνετε τη διάρροια στα σοβαρά

By | May 3, 2023

Αιτίες διάρροιας στην εγκυμοσύνη

Συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ναυτία και ο έμετος. Αλλά οι μέλλουσες μαμάδες μπορεί επίσης να ενοχλούνται με τη διάρροια πιο συχνά. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από τη διάρροια, οι οποίοι συχνά εξαρτώνται από το στάδιο της εγκυμοσύνης.

Στο πρώτο τρίμηνο Η διάρροια μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλαγής στη διατροφή. Πολλές γυναίκες τρώνε πιο υγιεινές και πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προς όφελος του παιδιού τους. Δεδομένου ότι το πεπτικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί πρώτα, η διάρροια μπορεί να εμφανιστεί για μικρό χρονικό διάστημα.

Στο δεύτερο τρίμηνο η διάρροια μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από την εγκυμοσύνη σας. Πιθανές εξηγήσεις είναι επομένως βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, δυσανεξίες ή αλλεργίες.

Στο τρίτο τρίμηνο, όταν το μωρό έχει ήδη πάρει πολύ μέγεθος και βάρος, ασκείται μεγάλη πίεση στα έντερα και επηρεάζεται η εντερική δίοδος. Τα καλά νέα: Γύρω στην 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα μειώνονται επειδή το μωρό γλιστράει χαμηλότερα. Η διάρροια λίγο πριν τη γέννηση μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι του τοκετού.

Πότε η διάρροια μπορεί να γίνει επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες περιπτώσεις διάρροιας τρέχουν χωρίς επιπλοκές και τελειώνουν μετά από λίγες ημέρες. Ωστόσο, ενδέχεται να προκύψουν περαιτέρω παράπονα. Μια σοβαρή απώλεια υγρών μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ανεπάρκεια καλίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί.

Υπάρχει κίνδυνος εάν η διάρροια προκαλείται από τροφική λοίμωξη με λιστέρια ή σαλμονέλα ή από λοίμωξη από επιχρίσματα στον κόλπο. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Συμβουλές: Αντιμετωπίστε τη διάρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αντιμετωπίστε τη διάρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως θα αντιμετωπίζατε τη φυσιολογική διάρροια. Κάντε χωρίς φάρμακα και βασιστείτε περισσότερο σε οικιακές θεραπείες, όπως μια δίαιτα φιλική προς το στομάχι και το έντερο. Αποφύγετε τα μετεωριστικά τρόφιμα όπως το λάχανο, τα όσπρια ή τα κρεμμύδια. Ο καφές, οι χυμοί φρούτων και το γάλα ερεθίζουν επίσης το στομάχι και τα έντερα.

Πίνετε αρκετό νερό, ένας ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών σας παρέχει άλατα. Ένα τριμμένο μήλο και μπανάνες έχουν δυσκοιλιότητα και πυκνώνουν τα κόπρανα σας. Τα αφεψήματα από βότανα όπως το μάραθο ή το χαμομήλι ανακουφίζουν από το φουσκωμένο στομάχι.

Σπουδαίος: Εάν δεν είστε σίγουροι, η διάρροια σας επιμένει για αρκετές ημέρες ή έχετε άλλα συμπτώματα όπως σοβαρό πυρετό, κυκλοφορικά προβλήματα, κράμπες ή αίμα στα κόπρανα σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.