Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω;

By | April 23, 2023

Κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει μια αποβολή ξεχωριστά. Οι περισσότεροι πάσχοντες αισθάνονται μεγάλη θλίψη μετά την απώλεια, καθώς και φόβο μήπως αποβάλουν ξανά. Επομένως, η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσετε ξανά εγκυμοσύνη θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν είστε διανοητικά έτοιμοι και έχετε συμβιβαστεί με την απώλειά σας.

Πόσο σύντομα μπορείτε να μείνετε έγκυος ξανά μετά από μια αποβολή;

Εκτός από την ψυχολογική συνιστώσα, είναι επίσης κρίσιμο εάν είστε ήδη σωματικά ικανοί να κάνετε παιδί. Πολλές γυναίκες λοιπόν αναρωτιούνται πόσο γρήγορα μπορούν να μείνουν έγκυες ξανά ή αν πρέπει να περιμένουν πριν προσπαθήσουν ξανά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει τις γυναίκες που είχαν αποβολή ή έκτρωση να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν. Αυτή η συμβουλή θεωρείται πλέον ξεπερασμένη – όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες. Ερευνητές από το Curtin School of Population Health της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι το να μείνεις ξανά έγκυος εντός τριών μηνών από την αποβολή ή τη διακοπή της εγκυμοσύνης δεν αύξανε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ωστόσο, είναι κρίσιμο πότε και πώς έχασες το παιδί. Μετά από μια πρόωρη αποβολή χωρίς επιπλοκές, μπορείτε να μείνετε σωματικά ξανά έγκυος μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά την επόμενη ωορρηξία, μπορεί να συμβεί άλλη μια εγκυμοσύνη – με την προϋπόθεση ότι έχετε αντιμετωπίσει καλά την απώλεια του χαμένου παιδιού.

Η κατάσταση είναι διαφορετική εάν η εγκυμοσύνη σας ήταν πιο προχωρημένη και είχατε αποβολή ή θνησιγένεια. Ακόμα και τότε, το σώμα σας είναι σε περιορισμό και χρειάζεται ξεκούραση. Η μήτρα πρέπει να συρρικνωθεί και χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί. Είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη δήλωση εδώ. Θα πρέπει επομένως να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Αποτρέψτε πιθανές αιτίες αποβολής

Γενετικά ελαττώματα, χρόνιες ασθένειες στη μητέρα ή θεμελιώδεις διαταραχές στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα – υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια αποβολή. Συχνά η σαφής αιτία δεν μπορεί να ονομαστεί. Αυτό αναστατώνει πολλές γυναίκες και τροφοδοτεί τον φόβο ότι μια άλλη εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποβολή. Μετά από μια αποβολή, ο κίνδυνος υποτροπής είναι 15-20 τοις εκατό. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία. Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται με την ηλικία.

Δεν υπάρχει γενικό σχέδιο για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, ασκείστε τακτικά και κάντε αρκετά διαλείμματα. Εάν είχατε πολλαπλές αποβολές, μια ανάλυση χρωμοσωμάτων μπορεί να είναι μια επιλογή. Εάν υπάρχουν ορισμένες αποκλίσεις στο γενετικό υλικό, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού μπορεί να αυξηθεί. Τα επίπεδα των ορμονών σας θα πρέπει επίσης να εξετάζονται πιο προσεκτικά. Εάν αυτό υπόκειται σε διακυμάνσεις ή εάν λείπουν ορισμένες ορμόνες, μπορείτε να έχετε πιο εύκολα μια αποβολή. Ασθένειες που δεν αντιμετωπίζονται, όπως ο υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας ή ο διαβήτης, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας.