Πόσο επικίνδυνο είναι το μικροπλαστικό στο πόσιμο νερό;

By | May 14, 2023

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο κατάφεραν να ανιχνεύσουν μικροπλαστικά σε πολλά δείγματα πόσιμου νερού, τόσο σε μπουκάλια όσο και σε νερό βρύσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει τώρα εξετάσει εάν και ποιες είναι οι συνέπειες των μικροπλαστικών για την υγεία. Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα είναι πιο καθησυχαστικό από ό,τι θα περίμενε κανείς: Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν λεπτομερείς αποδείξεις ότι τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό είναι επιβλαβή για την υγεία.

Αντίφαση

Ωστόσο, ο ΠΟΥ δεν δίνει τα πάντα ξεκάθαρα, καθώς η κατάσταση της μελέτης είναι πολύ αραιή. Ο οργανισμός συγκέντρωσε 50 τρέχουσες μελέτες για τη μελέτη, αλλά μόνο εννέα από αυτές ασχολούνται ειδικά με το θέμα των μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό.

Είναι επίσης προβληματικό ότι οι επιστήμονες δεν έχουν θέσει ακόμη έναν τυπικό ορισμό για τα μικροπλαστικά. Η πιο κοινή κατηγορία είναι τα σωματίδια μικρότερα από πέντε χιλιοστά. Αλλά μόνο τα μικρότερα σωματίδια είναι σημαντικά για την εμφάνιση στο πόσιμο νερό. Αυτά τα σωματίδια έχουν μέγεθος το πολύ ένα micron, δηλαδή ένα χιλιοστό του χιλιοστού. Ο ΠΟΥ δεν υποθέτει ότι σωματίδια μεγαλύτερα από 150 μικρά συσσωρεύονται στο σώμα. Το αντίθετο θεωρείται για τα μικρότερα σωματίδια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό.

Συνέπειες στην υγεία

Δεν είναι επίσης σαφές πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε αρουραίους και ποντίκια, αλλά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να επεκταθούν στους ανθρώπους, αν όχι καθόλου. Στις μελέτες, τα ζώα εκτέθηκαν σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις πλαστικού που, υπολογιζόμενες στον άνθρωπο, δεν θα ήταν εφικτές.
Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ υποθέτει επί του παρόντος ότι τα μικροπλαστικά, καθώς υπάρχουν πλέον σε μεγάλες ποσότητες, δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

πόσιμο νερό στη Γερμανία

Μάλιστα, μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε δείγματα πόσιμου νερού στη Γερμανία το 2017. Κατά μέσο όρο, δυόμισι μικροπλαστικά σωματίδια επέπλεαν σε ένα λίτρο νερού από το Ντόρτμουντ και το Αμβούργο. Για σύγκριση: άλλες χώρες είχαν έως και 100.000 πλαστικά σωματίδια σε ένα λίτρο νερού. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού από το νερό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το πλαστικό βρίσκεται στη συνέχεια στη λάσπη λυμάτων και, για παράδειγμα, μέσω της λίπανσης, επανέρχεται στο περιβάλλον. Είναι επίσης δυνατό τα μικροπλαστικά να εισχωρήσουν στα υπόγεια ύδατα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *