Πόσο επικίνδυνη είναι η τελευταία παραλλαγή του κορωνοϊού;

By | May 2, 2023

Η παραλλαγή όμικρον (B.1.1.529) ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου μετά από μια ασυνήθιστα υψηλή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα και γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ. Στη Γερμανία, τα πρώτα κρούσματα όμικρον καταγράφηκαν στις 27 και 28 Νοεμβρίου σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τη Νότια Αφρική – εν τω μεταξύ, τέσσερα κρούσματα όμικρον έχουν αποδειχθεί ξεκάθαρα σε αυτή τη χώρα, ενώ άλλα οκτώ είναι ύποπτα. Εδώ είναι τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα μετάλλαξη του ιού.

Omikron: Πόσο επικίνδυνη είναι η τελευταία παραλλαγή του κορωνοϊού;

Λόγω της ταχείας εξάπλωσης στη Νότια Αφρική και τώρα σε τουλάχιστον 17 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων 12 ευρωπαϊκών, μπορεί να αναμένεται ότι η παραλλαγή όμικρον είναι εξαιρετικά μολυσματική. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), υπεύθυνος για αυτό είναι πιθανώς ο υψηλό αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας – Βρέθηκαν περίπου 30 αλλαγές σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Δεδομένου ότι αυτά συμβαίνουν, μεταξύ άλλων, σε σημεία της πρωτεΐνης που σχετίζονται με βελτιωμένη μετάδοση και αυτό που είναι γνωστό ως ανοσοδιαφυγή, οι ειδικοί αναμένουν ότι η Omikron σημαντικά πιο μεταδοτική θα μπορούσε και θα μπορούσε επίσης να μεταδοθεί πιο εύκολα σε όσους έχουν αναρρώσει και σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Στη Νότια Αφρική, σχεδόν τα τρία τέταρτα των αναφερόμενων νέων μολύνσεων μπορούν να εντοπιστούν στο Omicron. Τα προηγούμενα δεδομένα ώθησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 26 Νοεμβρίου να ταξινομήσει το Omicron ως λεγόμενο ανησυχητική παραλλαγή ιού («Παραλλαγή ανησυχίας»).

Δεδομένου ότι η κατάσταση των δεδομένων εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη, δεν μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή εάν το Omicron είναι πιο επικίνδυνο από την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή Delta ή όχι. Για αυτό απαιτούνται περαιτέρω κλινικές και επιδημιολογικές έρευνες. Άλλωστε, κανένας από τους γερμανούς παλιννοστούντες που είχαν μολυνθεί από το όμικρον δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί – αναφέρθηκαν ήπια νοσήματα. Όλοι ήταν εμβολιασμένοι. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτιμά τον κίνδυνο από το Omicron από υψηλό έως πολύ υψηλό και υποθέτει ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επικρατήσει της Delta στην Ευρώπη εντός μηνών.

Προστατεύει ο εμβολιασμός από το όμικρον;

Λόγω των μεταλλάξεων στις θέσεις πρωτεΐνης ακίδας που είναι υπεύθυνες για τη λεγόμενη διαφυγή του ανοσοποιητικού, υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη ανησυχία ότι τα προηγούμενα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά του Omicron. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο ZDF σήμερα, ο ιολόγος Christian Drosten υπέθεσε ότι τα εμβόλια προστατεύουν και από τα όμικρον: “Σύμφωνα με την τρέχουσα αξιολόγηση, θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι τα διαθέσιμα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν κατ’ αρχήν”. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού και να συνεχιστεί η διανομή των αναμνηστικών εμβολιασμών, σύμφωνα με τον Drosten: “Η καλύτερη προστασία έναντι της νέας παραλλαγής είναι επομένως το κλείσιμο όλων των κενών εμβολιασμού στον πληθυσμό και η ταχεία χορήγηση αναμνηστικών εμβολιασμών”.

Το εμβόλιο Biontech κατά του Omicron πιθανώς εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό

Μια μελέτη από το Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική διαπίστωσε ότι το εμβόλιο Biontech/Pfizer θα μπορούσε να προσφέρει ελαφρώς λιγότερη προστασία έναντι της νέας παραλλαγής omicron του κοροναϊού. Ο λόγος για αυτήν την υπόθεση είναι η παρατήρηση ότι η εξουδετέρωση του όμικρον από το εμβόλιο Biontech είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι στην περίπτωση των προηγούμενων παραλλαγών του κορωνοϊού. Ενας χαμηλότερο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων μπορεί να σημαίνει χαμηλότερη ανοσολογική προστασία, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Γιατί εκτός από αντισώματα, είναι και αυτό Ανοσολογική μνήμη από Τ κύτταρα και Β κύτταρα υπεύθυνος για την άμυνα κατά του κορωνοϊού. Ο επικεφαλής της μελέτης, Alex Sigal, πιστεύει ότι η Omicron δεν έχει πλήρη ανοσολογική διαφυγή από το εμβόλιο και ότι επομένως ο πλήρης εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικός. Ο ιδρυτής της Biontech, Ugur Sahin, είπε επίσης, σύμφωνα με το spiegel.de, “ότι ένας αναμνηστικός εμβολιασμός μπορεί να παρέχει επαρκή προστασία έναντι μιας ασθένειας οποιασδήποτε σοβαρότητας που προκαλείται από την παραλλαγή του omicron”.

Οι γρήγορες δοκιμές και οι δοκιμές PCR αναγνωρίζουν την παραλλαγή omicron;

Ευτυχώς, μια λοίμωξη με την παραλλαγή όμικρον φαίνεται να είναι επίσης ανιχνεύσιμη με τις τρέχουσες και κοινές γρήγορες δοκιμές και δοκιμές PCR. Η ιολόγος Sandra Ciesek δημοσίευσε στο Twitter ότι τα συμβατικά τεστ αντιγόνου από διάφορους κατασκευαστές εντόπισαν με επιτυχία την Omikron.