Πόσος υδράργυρος υπάρχει στον τόνο;

By | May 25, 2023

Επίσης συναρπαστικό: Γι’ αυτό δεν πρέπει να τρώτε πια έτοιμα γεύματα σε κονσέρβα >>

Στη Γερμανία, επίσης, λατρεύουμε τον τόνο σε πίτσα, σε σαλάτες ή ως μπριζόλα τόνου. Η σάρκα του γιγάντιου αρπακτικού ψαριού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, στη σάρκα του τόνου κρύβεται και πολύς υδράργυρος. Δεδομένου ότι το βαρύ μέταλλο συσσωρεύεται στους ιστούς των ζώων κατά τη διάρκεια της ζωής – όπως επιβεβαιώνουν οι μελέτες – οι συγκεντρώσεις υδραργύρου ανά μερίδα τόνου είναι συχνά πολύ υψηλές.

Οριακές τιμές για τον υδράργυρο στην ΕΕ

Στην ΕΕ, υπάρχουν όρια για τον υδράργυρο στον τόνο που πρέπει να τηρούν οι παραγωγοί. Ο τόνος, είτε σε μπριζόλα είτε σε κονσέρβα, δεν πρέπει να περιέχει περισσότερο από 1 χιλιοστόγραμμα υδραργύρου ανά κιλό. Όπως διαπίστωσε το Stiftung Warentest, ο εμπορικά διαθέσιμος τόνος σε κονσέρβα σε αυτή τη χώρα είναι συχνά πολύ κάτω από το ανώτατο όριο.

Ωστόσο, άλλες πηγές μερικές φορές μετρούν πολύ υψηλότερα αποτελέσματα. Σε ένα άρθρο του SWR, ο βιολόγος αλιείας Lothar Kroll εξηγεί ότι μπορεί να υποτεθεί ότι το 95 τοις εκατό των ψαριών σε εθνικό επίπεδο υπερβαίνουν τα μέγιστα επίπεδα υδραργύρου της ΕΕ.

Οδηγίες των ΗΠΑ για τον υδράργυρο

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εκτιμά ότι τα 0,1 μικρογραμμάρια υδραργύρου ανά κιλό σωματικού βάρους είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αβλαβείς ποσότητες υδραργύρου για τις ακόλουθες κατηγορίες βάρους:

  • Άτομα που ζυγίζουν 60 κιλά: 6,0 μικρογραμμάρια υδραργύρου την ημέρα
  • Άτομα που ζυγίζουν 80 κιλά: 8,0 μικρογραμμάρια υδραργύρου την ημέρα
  • Άτομα που ζυγίζουν 100 κιλά: 10,0 μικρογραμμάρια υδραργύρου την ημέρα

Ωστόσο, μια μερίδα (85 γραμμάρια) κονσερβοποιημένου τόνου περιέχει μερικές φορές 10 μικρογραμμάρια υδραργύρου. Σύμφωνα με την αμερικανική αξιολόγηση, πολλοί άνθρωποι ξεπερνούν την ημερήσια μέγιστη σύσταση γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Πώς εισέρχεται ο υδράργυρος στον τόνο;

Οι τόνοι είναι μεγάλα αρπακτικά που βρίσκονται στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Με αυτό, τρώνε πολλά μικρότερα ψάρια, τα οποία με τη σειρά τους τρώνε πλαγκτόν και φύκια. Ωστόσο, πολύς υδράργυρος συσσωρεύεται στο πλαγκτόν και στα φύκια, ο οποίος εισέρχεται στο νερό από φυσικές πηγές όπως τα υποθαλάσσια ηφαίστεια ή απορρίπτεται στη θάλασσα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ο υδράργυρος εισέρχεται στους ωκεανούς κυρίως μέσω της καύσης άνθρακα και απορριμμάτων. Στη συνέχεια, τα μικρά ζώα το καταπίνουν σε μικρές ποσότητες, τα μεγάλα ζώα σε μεγάλες ποσότητες.

Κίνδυνος για την υγεία: Αυτό συμβαίνει όταν καταναλώνετε πολύ υδράργυρο

Ο υδράργυρος είναι εξαιρετικά τοξικός για τον άνθρωπο. Η χρόνια δηλητηρίαση με το βαρύ μέταλλο συμβαίνει μόνο εάν μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα υδραργύρου καταποθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και συσσωρευτεί στο σώμα.

Μάθε περισσότερα: Αυτά είναι τα σημάδια δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα > >

Στη συνέχεια, η χρόνια δηλητηρίαση οδηγεί σε αιμορραγία των ούλων, ναυτία, μη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, κόπωση, νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια βάρους και βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *