Πόσες βιταμίνες είναι πάρα πολλές; Προειδοποιεί η προστασία των καταναλωτών

By | April 26, 2023

Επίσης συναρπαστικό: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να λειτουργήσουν πραγματικά τα συμπληρώματα > >

Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν θεωρητικά να πουλήσουν παρασκευάσματα βιταμινών εξαιρετικά υψηλών δόσεων. Και μάλιστα, ακόμη και με μια επιφανειακή αναζήτηση στα ηλεκτρονικά καταστήματα, ενίοτε βρίσκουμε πολύ υψηλές δόσεις σκευασμάτων που ξεπερνούν πολλές φορές τις καθημερινές συστάσεις για κάποιες βιταμίνες. Και αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα επικίνδυνο.

Επειδή εάν τρώτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και δεν έχετε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες, μπορείτε να καταναλώσετε γρήγορα επιβλαβείς ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής με σκευάσματα υψηλής δόσης.

Συστάσεις για μέγιστη ποσότητα ανά ημέρα

Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες μέγιστες ποσότητες για βιταμίνες στα συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, έχει Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) εξέδωσε σύσταση για μέγιστες ποσότητες. Ωστόσο, οι κατασκευαστές παρασκευασμάτων δεν χρειάζεται να τηρούν αυτές τις συστάσεις. ο Μέγιστα επίπεδα για ορισμένες επιλεγμένες βιταμίνες σύμφωνα με το BfR είναι:

  • Βιταμίνη Α (για έγκυες γυναίκες): καθόλου/μόνο μετά από συνεννόηση με γιατρό
  • Βιταμίνη C: 250 χιλιοστόγραμμα
  • Βιταμίνη D: 20 μικρογραμμάρια
  • Βιταμίνη Ε: 30 χιλιοστόγραμμα
  • Φολικό οξύ: 200 μικρογραμμάρια (διπλό σε έγκυες γυναίκες)

Πιθανές συνέπειες υπερπροσφοράς βιταμινών

Τα πολλά δεν βοηθούν και πολύ. Είναι αλήθεια ότι τα άτομα με αποδεδειγμένη ανεπάρκεια βιταμινών πρέπει μερικές φορές να λαμβάνουν πολύ υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμινών ως μέρος της ιατρικής θεραπείας, αλλά όσοι τρώνε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προκαλέσουν κάποια βλάβη με την αλόγιστη κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής, αυτό μπορεί να συμβεί με ημερήσια ποσότητα 3 έως 4 γραμμάρια βιταμίνη C προς την ναυτία και διάρροια Έλα. Δεδομένου ότι η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, το σώμα μας μπορεί γρήγορα να αποβάλλει την περίσσεια βιταμίνης C μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Στη συνέχεια τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας εξαφανίζονται ξανά.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες A, K, D και E το σώμα μας μπορεί μόνο αργά διασπάται και εκκρίνεται. Οι υπερβολικές δόσεις είναι συχνές με αυτές τις θεραπείες άρα πιο επικίνδυνο. ΚΑΘΑΡΟΣ Βιταμίνη Α μπορεί και στην αρχή της εγκυμοσύνης περίπου Αναπτυξιακά ελαττώματα στο έμβρυο να οδηγεί. Πάρα πολύ Βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα δηλητηρίασης. Τότε το σώμα μας απορροφά πάρα πολύ ασβέστιο, τι Πονοκέφαλοι, μυϊκή αδυναμία, καρδιακή αρρυθμία και νεφρική βλάβη μπορεί να προκαλέσει. Στο βιταμίνη Β μερικές φορές οδηγούν σε υπερδοσολογία δερματικά εξανθήματα, Πονοκέφαλο και διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.