Η ωμική ζώνη εκτείνεται από το στέρνο μέχρι την κεφαλή του βραχιονίου έως τις ωμοπλάτες και περιέχει πολλά οστά, μύες, τένοντες και συνδέσμους. Επειδή η υποδοχή της άρθρωσης είναι σημαντικά μικρότερη από την κεφαλή του βραχιονίου, ο ώμος έχει τεράστιο εύρος κίνησης και πρέπει να συγκρατείται στην υποδοχή από τους μύες μας. Λόγω αυτής της ανατομικής ιδιαιτερότητας, η άρθρωση του ώμου είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς και υπερφορτώσεις. Θα σας δείξουμε διάφορες αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στον ώμο.
Σπουδαίος: Εάν αισθάνεστε πόνο στον ώμο που δεν υποχωρεί από μόνος του και περιορίζει την κινητικότητά σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν ορθοπεδικό για να διευκρινιστεί η αιτία και, εάν είναι απαραίτητο, να ξεκινήσει θεραπεία.
Πόνος στον ώμο: 3 πιθανές αιτίες
1. Οστεοαρθρίτιδα
Όπως κάθε άλλη άρθρωση, ο ώμος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από οστεοαρθρίτιδα. Με τα χρόνια και σε περίπτωση ιδιαίτερα συχνών ή υψηλών (λανθασμένων) φορτίων, η χόνδρος αρθρώσεων μεταξύ της κεφαλής του βραχιονίου και της άρθρωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, η αρθροπάθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσιοθεραπεία και ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις (αρθροσκόπηση) προς ανακούφιση. Σε μεταγενέστερα στάδια, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση της άρθρωσης.
2. Πρόσκρουση
Εάν υποφέρετε από πόνο στον ώμο, πιθανότατα έχετε ακούσει για το σύνδρομο πρόσκρουσης. Αυτός ο γενικός όρος περιλαμβάνει διάφορες κλινικές εικόνες που οδηγούν σε πόνο στον ώμο. Για παράδειγμα, οστικά σπιρούνια, εναποθέσεις ασβεστίου στους τένοντες ή τσιμπημένους μύες Πόνος ακριβώς κάτω από το ακρώμιο (ακρώμιο) μόλυβδος. Αυτά συμβαίνουν κυρίως όταν σηκώνετε το χέρι πέρα από 90° και όταν κάνετε κινήσεις από πάνω. Η φυσιοθεραπεία και οι συγκεκριμένες ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
3. Φλεγμονή
Οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν αφενός ως αποτέλεσμα χρόνιων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αφετέρου επίσης λόγω υπερφορτώσεις ή λανθασμένη φόρτιση του ώμου. Εάν υπάρχει αυτοάνοσο νόσημα, η επιτυχής θεραπεία θα πρέπει επίσης να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο στον ώμο. Εάν υπάρχει οξεία υπερφόρτωση ή χρόνια κακή στάση του σώματος, διάφορες δομές γύρω από την άρθρωση μπορεί να φλεγμονωθούν – συμπεριλαμβανομένων των τενόντων και του θώρακα. Οι τελευταίοι είναι σάκοι συνδετικού ιστού γεμάτοι με υγρό που λειτουργούν ως μαξιλάρια στις αρθρώσεις και τα οστά. Εάν φλεγμονούν, συνήθως εμφανίζεται οίδημα, πόνος, ερυθρότητα και υπερβολική συσσώρευση θερμότητας. Η ανάπαυση, η ψύξη και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία.